Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia ar fi trunchiat informația despre primul atac al ucrainenilor cu rachete ATACMS

Vestea că americanii i-au permis Ucrainei să lovească Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune i-a bucurat pe ucraineni, însă i-a îngrijorat pe unii lideri occidentali. A doua zi după ce Joe Biden a dat această permisiune, Kremlinul susține că Armata Kievului a folosit temutele rachete ATACMS, însă a precizat că, din cele șase proiectile, cinci ar fi fost interceptate, iar una ar fi fost deviată.

Atacul ucrainenilor a venit chiar la împlinirea a 1.000 de zile de război, pe 19 noiembrie.

Rusia ar fi trunchiat informația despre primul atac al ucrainenilor cu rachete ATACMS

A doua zi, a mai apărut o informație potrivit căreia rușii ar fi comunicat date parțial false referitoare la acest atac. O sursă americană familiară cu situația, citată de Reuters, susține că Ucraina ar fi lansat de fapt opt rachete, nu șase, iar rușii ar fi interceptat doar două, nu cinci, în noaptea de 18 spre 19 noiembrie.

Lovitura a fost efectuată asupra unui depozit militar de muniție din zona rusă Briansk. Acolo erau depozitate inclusiv muniție nord-coreeană, bombe ghidate KAB, rachete antiaeriene și muniție pentru lansatoare de rachete.

Alte surse din Armata ucraineană, citate de publicația Pravda, au dat date suplimentare care spun că rachetele ATACMS au țintit Directoratul Principal de Rachete și Artilerie, din cadrul Ministerului rus al Apărării, situat în orașul Karachev, din Briansk.

Alte 12 „explozii secundare” au fost auzite în jurul orei 2:30, porivit Statului Major al Forțelor Armate ucrainene. Și locuitorii din Karachev au raportat explozii, inclusiv un atac asupra unei „baze militare”, discuții raportate și de instituția rusă Astra. Orașul Karachev se află la mai mult de 100 de kilometri de granița cu Ucraina.

Acest atac al ucrainenilor a fost primul efectuat pe teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune. Până acum, ucrainenii au folosit rachetele ATACMS, dar doar în teritoriile proprii care sunt ocupate de ruși. Rachetele ATACMS, în versiunea furnizată Ucrainei, au o rază de acțiune maximă de 309 kilometri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE