Rusia a lansat o rachetă Soiuz care transportă o sondă pe Lună, satelitul natural al Pământului. Cu toate că se află în plin război cu Ucraina, Moscova a lansat prima sa misiune spațială după aproape 50 de ani, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.
Racheta cu sonda Luna-25 a decolat, în noaptea de joi spre vineri, de pe cosmodromul Vostocini, în regiunea Amur din Extremul Orient. Lansarea a avut loc la ora locală 2:10 (ora 2:10, ora României), conform imaginilor transmite în direct de agenția spațială Roscosmos.
Motivul pentru care a lansat Rusia misiunea spațială pe Lună
Aselenizarea sondei Luna-25 va fi filmat. Pe durata misiunii, geofizicienii și geologii vor avea posibilitatea de a studia în detaliu proprietăţile regolitului, stratul pietros care acoperă suprafaţa lunii, rezistența solului, precum și alte caracteristici ale structurii Lunii. Astfel, datele colectate vor permite aselenizări mai precise în viitor și vor contribui la o mai bună planificare a sarcinilor experimentale.
Sonda Luna-25 cântăreşte aproape 800 de kilograme și va aseleniza, în premieră, în apropierea Polului Sud al Lunii.
Modulul spațial ar urma să ajungă pe orbita Lunii în cinci zile, unde va petrece apoi între trei şi şapte zile alegând locul potrivit pentru aselenizare. O sursă din cadrul Roscosmos a precizat pentru AFP că aselenizarea sondei ar urma să aibă loc în jurul datei de 21 august.
Lansarea sondei Luna-25 este prima misiune lunară a Rusiei din 1976.
Vladimir Putin vrea continuarea programului spațial al Rusiei
Preşedintele Vladimir Putin a dat asigurări că Rusia va continua programul spaţial în pofida sancţiunilor. Liderul de la Kremlin a amintit că URSS a trimis primul om în spațiu în anul 1961, în plină escaladare a tensiunilor între Est şi Vest.
”Suntem ghidaţi de ambiţia înaintaşilor noştri de a merge mai departe, în pofida dificultăţilor şi a încercărilor externe de a ne împiedica să facem acest lucru", a precizat Putin, în 2022, la Vostocini, conform sursei citate.