Rusia a utilizat pe scară largă armele cu dispersie în Ucraina, provocând sute de victime civile şi distrugând imobile de locuit, școli şi spitale. Acuzația vine din partea organizației care se ocupă de acest domeniu – Coaliția pentru Muniție cu Dispersie. În raportul anual publicat astăzi, organizația afirmă că acțiuni similare ar fi fost executate și de ucraineni.
Muniția cu dispersie este o muniție care nu este agreată, ba chiar este interzisă în multe state, numai că sunt țări care, deocamdată, nu au agreat semnarea acestei convenții. Raportul întocmit de Coaliția pentru Muniție cu Dispersie spune că au fost documentate sute de cazuri în care Rusia a folosit în Ucraina astfel de muniție interzisă.
Atacul din gara Kramatorsk, despre care se spune că a fost executat cu astfel de muniție și numeroasele filmulețe din mass-media și de pe internet arată acele ploi luminoase, care reprexintă exploziile muniției cu dispersie.
Serviciile de urgență din Odessa au publicat informații și date despre muniția strânsă într-o localitate din apropiere de Odessa, după o astfel de lovitură.
Nici Rusia, nici Ucraina nu sunt semnatare ale convenției internaționale care interzice astfel de muniție. Sunt foarte multe țări care au produs cândva sau au folosit astfel de muniții și nu au semnat convenția, între ele fiind Statele Unite și România. România chiar produce în continuare muniție cu dispersie, după cum aflăm de pe site-ul unui producător de armament din țara noastră, de unde se pot comanda bombe cu dispersie 20-MOD2 și 20-MOD3.
Ce sunt munițiile cu dispersie?
Munițiile cu dispersie sunt bombe mari care conțin sute sau mii de bombe mici. Acestea explodează înainte de a atinge pământul, aruncă în jur bombele mici, care explodează și afectează o zonă mult mai mare, omorând oameni, distrugând clădiri, mașini.
Cel mai rău lucru este că o parte a acestei muniții nu explodează atunci când cade pe pământ, ea rămâne acolo. Sunt foarte viu colorate aceste mici bombe și produc victime mai târziu. Sunt numite și ouă de paște, pentru că sunt foarte mulți copii în zonele în care au fost folosite astfel de muniții. Ei le culeg și acestea explodează în momentul în care sunt luate în mână.