Rusia și-a folosit, vineri, dreptul de veto pentru a împiedica adoptarea unei rezoluții a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU), ce condamna anexarea a patru regiuni ucrainene prin decretul lui președintelui rus Vladimir Putin. Textul va fi înaintat Adunării Generale ONU unde toate statele membre dispun de un vot.
În afara veto-ului Rusiei, rezoluția ONU a strâns 10 voturi pentru. În schimb, patru țări s-au abținut, printre care China, India, Brazilia și Gabon. Rezultatul a fost catalogat de statele occidentale drept o dovadă a izolării Rusiei, notează agenția AFP, citată de Agerpres.
Proiectul rezoluției, redactat înainte ca președintele Vladimir Putin să anunțe, vineri anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, condamna „aşa-zisele referendumuri ilegale” care nu pot avea „nicio valabilitate” şi nici „servi ca bază pentru orice modificare a statutului acestor regiuni”.
Documentul elaborat de Statele Unite și de Albania îndemna toate statele şi alte organizaţii "să nu recunoască o pseudo-anexare" a celor patru regiuni. Totodată, cerea Moscovei "să-şi retragă imediat, complet şi necondiţionat toate forţele militare" din Ucraina.
"Ne obligaţi intenţionat să folosim dreptul de veto pentru a vă putea lansa în declaraţii lirice despre faptul că abuzăm de dreptul nostru", a acuzat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, denunţând o "acţiune deschis ostilă a Occidentului".
Momentele în care China s-a abținut să voteze împotriva Rusiei la ONU
Chiar dacă a adoptat o poziție neutră, China a fost acuzată de Occident că este prea conciliantă cu Rusia. Beijingul s-a abținut și în februarie, la o zi după ce Rusia a invadat Ucraina.
„Orice acţiune a Consiliului de Securitate trebuie să promoveze ameliorarea situaţiei şi soluţionarea crizei, mai degrabă decât intensificarea conflictelor şi exacerbarea confruntării", a afirmat ambasadorul chinez Zhang Jun.
Oficialul chinez a subliniat că Beijingul sprijină suveranitatea şi integritatea teritorială "a tuturor ţărilor".
"Rusia este mai singură ca niciodată", a estimat ambasadorul francez Nicolas de Riviere.
Rezoluția ONU ce condamnă anexările teritoriilor ucrainene de către Rusia va ajunge zilele următoare în Adunarea Generală, unde membrii se vor pronunța asupra acesteia.
"Mergem la Adunarea Generală, unde fiecare ţară are un vot. Naţiunile lumii vor spune clar că este ilegal şi pur şi simplu inacceptabil să încerci să redesenezi frontierele unei alte ţări cu forţa", a declarat ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield, potrivit sursei citate.
Viitorul vot din Adunarea Generală, unde niciunul dintre cele 193 de state membre nu are drept de veto, va permite să se evalueze gradul de izolare a Rusiei, în timp ce unele ţări în curs de dezvoltare sunt iritate că Occidentul îşi concentrează toată atenţia asupra Ucrainei.
În primăvară, Adunarea Generală a adoptat trei rezoluţii legate de invazia Ucrainei de către Rusia, a treia la sfârşitul lui aprilie având ca rezultat o erodare a unităţii internaţionale în faţa Moscovei.