Românii se întorc la muncă pe 3 ianuarie 2025, înainte de alte patru zile libere. Angajații care și-au dorit o vacanță prelungită au fost nevoiți să își ia concediu pentru ziua de vineri. După mulți ani în care așa-numitele „punți” reprezentau o certitudine, Guvernul a decis să nu adopte propunerea Ministerului Muncii de a include data de 3 ianuarie în calendarul liberelor legale 2025.
Românii se întorc la muncă pentru o zi, pe 3 ianuarie
În Gara de Nord din București este un flux continuu de călători. Foarte mulți români se întorc din vacanțe pentru a merge vineri la muncă – pentru o zi. Apoi, vor avea alte patru zile libere.
Tânăr: Am făcut petrecerea de Revelion aici și plec acasă.
Când ai aflat că s-a renunțat la aceste zile libere?
Nu știu sigur, mi-a zis cineva, dar na, a fost prea târziu.
Reporter: În ce domeniu lucrezi?
Tânără: Financiar. Mi-am luat liber, că voiam să stau un pic mai mult cu familia.
Profesoară: Sunt cu un grup de copii. După ce am petrecut Anul Nou acasă, ne ducem până la Brașov. Sunt profesoara lor de română și mergem într-o excursie, să îmbinăm cultura și distracția.
Reporter: Dumneavoastră aveți un concediu mai lung decât majoritatea bugetarilor. Până când aveți concediu?
Profesoară: Pe opt începem școala și, până atunci, tot lângă elevi vreau să fiu.
În 2024, românii au beneficiat de trei „punți”
Cunoscute ca „Puente” în Spania, „Faire le pont” în Franța și „Brückentag” în Germania, punțile între zilele de marți sau de joi și cele de weekend sunt comune în toată Europa. În general, însă, zilele punte nu sunt asigurate de stat. Majoritatea europenilor care vor o minivacață trebuie să folosească zile de recuperare sau de concediu.
În 2024, românii au beneficiat de trei punți: pe 2 mai - înainte de Vinerea Mare, pe 16 august - după sărbătoarea de Sfânta Maria și pe 27 decembrie - după Crăciun și înainte de weekend.