Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România are toate șansele să intre în iarnă cu depozitele de gaze aproape pline, însă chiar și așa, tot vom apela la importuri. În aceste condiții, specialistul în energie Dumitru Chisăliță nu exclude scumpirea gazelor în sezonul rece.

Dumitru Chisăliță, specialist în energie: „Probabilitatea este foarte mare ca în momentul în care vom începe extragerea gazelor să avem peste 90% din depozitele de gaze din România umplute cu gaze naturale, deci nu exista nicio problema din acest punct de vedere. Singura problema care totusi putem să o enunțăm este că noi chiar dacă avem 90% sau ne îndreptam către 100% gaze în depozite, tot vom mai avea nevoie la iarna de gaze de import.”

Necesar de 15% din surse externe

Potrivit datelor oficiale, țara noastră are nevoie să acopere din surse externe până la 15% din necesarul de consum.

Dumitru Chisăliță, specialist în energie: „Creșterile de prețuri am văzut că le avem din multe considerente: și speculative, și manipulatorii, și pe fondul unei reduceri a livrărilor de gaze din Federatia Rusă. Deci avem multe cauze care au făcut ca prețurile să crească în ultima perioadă și, ca atare, lucrurile astea se pot reflecta și în România.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE