Premierul Marcel Ciolacu și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se vor întâlni în această după-amiază la Bruxelles. Potrivit surselor Euronews, România riscă să piardă 10 miliarde de euro, bani europeni prevăzuți în PNRR, pentru că nu duce la capăt toate reformele asumate în fața Comisiei Europene.
La coada clasamentului. Situația banilor din PNRR
Întâlnirea dintre Marcel Ciolacu și Ursula von der Leyen o să aibă loc la sediul Comisiei Europene.
Cei doi vor discuta despre situația fondurilor europene destinate României, în special cele prevăzute în PNRR.
Țara noastră mai are la dispoziție aproximativ un an și jumătate pentru a atrage încă 20 de miliarde euro, bani pentru care și-a luat mai multe angajamente în fața Comisiei Europene, însă stadiul reformelor este unul foarte lent.
Până la acest moment, România a îndeplinit aproape 14% dintre jaloanele pentru care și-a luat angajamentul în fața Comisiei Europene, fiind aproape de coada clasamentului în ceea ce privește implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență.
Ciolacu este însoțit la Bruxelles de ministrul de Finanțe, Tánczos Barna, și de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. E important de văzut cum ar putea România să gestioneze aceste reforme astfel încât să diminueze pierderile din PNRR, deoarece surse din cadrul Comisiei Europene spun că este foarte greu pentru România să mai atragă toți banii prevăzuți în PNRR.
Oficialii de la București speră totuși să piardă cât mai puțini bani prevăzuți în granturi, adică bani pe care țara noastră îi poate obține pe gratis dacă duce la capăt toate reformele pentru care s-a angajat, cum ar fi, de exemplu, reforma pensiilor speciale care ar trebui refăcută după ce CCR a decis că aceste pensii nu pot impozitate progresiv, așa cum a hotărât Parlamentul anul trecut. De asemenea, trebuie revizuite numirile din companiile de stat, pentru că - sunt de părere cei din Comisia Europeană - acolo au fost făcute foarte multe numiri politice, iar acest jalon poate costa România aproape 700.000.000 de euro.
Rămâne de văzut dacă Comisia Europeană va fi de acord să suprapună anumite jaloane prevăzute și în tranșa a patra, astfel încât România să piardă cât mai puțini bani prevăzuți în PNRR. Până acum, acum încasat 9,4 miliarde de euro din primele două tranșe de plată, dar România a cheltuit efectiv puțin sub 4,5 miliarde de euro, iar restul bani se află în conturile BNR și ar trebui cheltuiți până în august 2026, altfel va trebui să îi dăm înapoi.
Știrea inițială:
România a ajuns aproape de coada clasamentului în ceea ce privește absorbția banilor europeni. În acest context, premierul a anunțat că miniștrii care nu pot atrage mai multe fonduri în perioada următoare vor fi dați afară.
România ratează banii PNRR
România a depus până acum trei dintre cele opt cereri de plată prevăzute în PNRR, dar a încasat banii numai pentru două dintre acestea. Cererea 3 a fost depusă pe 15 decembrie 2024, dar Comisia Europeană a blocat-o. S-a întâmplat din mai multe motive. De exemplu, Curtea Constituțională a decis că pensiile speciale nu pot fi impozitate progresiv. Contrar reformei pe care Parlamentul a adoptat-o. În plus, ministrul Fondurilor Europene spune că putem pierde sute de milioane din cauza modului în care sunt numiți șefii în companiile de stat.
Marcel Boloș: Este cel mai recent exemplu, acela în care președintele și vicepreședintele AMEPIP, adică al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, acea procedură nu a fost respectată ad litteram, așa cum ne-am angajat. Costul: 400 de milioane de euro. Asta nu este o reformă pe care să nu o putem duce la bun sfârșit. (data: 22 ianuarie)
Mugur Isărescu, guvernator BNR: Ar fi rău și foarte rău, poftim! Cum să ratăm așa ceva? Adică să ai bani gratis și noi să ratăm! În sfârșit, trebuie eforturi, eforturi, mobilizare și mobilizare politică, în principal, că nu depinde de altceva.
România este aproape de coada clasamentului privind reformele din PNRR îndeplinite
Potrivit informațiilor Euronews, PNRR-ul României nu mai are șanse de a fi împlinit integral. Dintre cele 28,5 miliarde de euro pe care le avem la dispoziție, Guvernul a atras numai 9,4 miliarde. Nici acești bani nu au fost cheltuiți total, peste cinci miliarde încă se află în conturile BNR.
Marcel Ciolacu, premierul României: Nu voi ezita să iau măsuri severe unde nu apar progrese consistente în lunile următoare. Cine nu poate ţine ritmul va plăti, inclusiv cu funcţia.
În acest moment, România ocupă locul 23 din 27 în clasamentul reformelor din PNRR duse la capăt. Țara noastră a îndeplinit doar 14% dintre jaloanele promise.
Surse din cadrul Comisiei Europene au afirmat că România riscă să piardă peste 10 miliarde de euro din banii pe care îi avem alocați în PNRR. Fondurile prevăzute în acest program sunt disponibile doar până în august 2026. Din acel moment, nu vom mai putea obține bani europeni pentru investițiile promise, cum ar fi autostrăzi noi sau spitale regionale.