Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România nu îndeplinește condițiile pentru a adopta moneda euro. Concluzia Comisiei Europene

România nu îndeplineşte condiţiile pentru a adopta moneda euro. Este concluzia la care a ajuns Comisia Europeană în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă.

Concluzia Executivului comunitar este prezentată în Raportul de convergenţă din 2024 în care sunt evaluate progresele realizate de România, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Suedia în vederea aderării la zona euro. Acestea sunt cele şase state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro, notează Agerpres.

De ce România nu îndeplinește condițiile pentru a adopta moneda euro

Autorii raportului Comisiei Europene evidențiază în special că legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE).

Astfel, România nu îndeplineşte următoarele criterii:

  • criteriul de stabilitate a preţurilor;
  • cel privind finanţele publice;
  • criteriul cursului de schimb;
  • criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung.

Stabilitatea prețurilor și a cursului de schimb, printre criteriile pentru adoptarea monedei euro

Potrivit Comisiei Europene, aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Documentul se bazează pe criteriile de convergenţă, denumite uneori şi "criteriile de la Maastricht". Acestea sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din TFUE.

Printre aceste criterii de convergenţă se numără stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Bulgaria îndeplinește aproape toate criteriile

Concluzia raportului este că statele-membre pe care le vizează prezintă rezultate eterogene în ceea ce priveşte convergenţa nominală. În prezent, niciuna dintre aceste țări nu îndeplineşte toate criteriile de aderare la zona euro.

Bulgaria este singura ţară care îndeplineşte toate criteriile, cu excepţia unuia. Legislaţia statului bulgar poate fi considerată compatibilă cu normele uniunii economice şi monetare, arată sursa citată.

De asemenea, raportul relevă că Suedia îndeplineşte criteriul privind stabilitatea preţurilor. Bulgaria şi Suedia îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, iar pe baza raportului Comisiei din 19 iunie, întocmit în temeiul articolului 126 alineatul (3), se preconizează că Cehia va îndeplini la rândul său acest criteriu.

De asemenea, Bulgaria, Cehia şi Suedia îndeplinesc criteriul privind ratele dobânzilor pe termen lung, iar Bulgaria îndeplineşte criteriul privind cursul de schimb.

Niciunul dintre celelalte state-membre nu face parte din mecanismul cursului de schimb (MCS II), fiind necesară o participare de minimum doi ani, fără tensiuni monetare grave, înainte de aderarea la zona euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE