Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Centre de recuperare pentru dependenții de droguri, înființate în mai multe regiuni din țară. Ce prevede legea votată de Camera Deputaților

Camera Deputaților a aprobat miercuri un proiect de lege prin care urmează să fie înființate centre regionale de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare a României.

Proiectul inițiat de un grup de parlamentari liberali, printre care deputatul Gabriel Andronache și liderul PNL, Nicolae Ciucă, a trecut cu 252 de voturi pentru. Acesta se numără printre proiectele legislative inițiate cu scopul de a combate consumul și traficul de stupefiante, precum Registrul traficanților de droguri și Legea 2 Mai.

”Astăzi, Parlamentul a adoptat și cel de-al treilea proiect, care prevede înființarea unor centre regionale de dezintoxicare și recuperare a dependenților în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru și București-Ilfov. Aceste centre vor funcționa sub coordonarea Ministerului Sănătății și vor fi acreditate de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, conform standardelor internaționale în domeniul recuperării persoanelor dependente de droguri”, a anunțat Alina Gorghiu, ministrul Justiției, pe Facebook.

În aceste centre de recuperare, persoanele care vor să pună capăt dependenței vor putea obține răspunsuri ”la diverse întrebări despre dependență (cauze, factori favorizanți, efecte, consecințe, tratamente) îndrumare, recomandare și sprijin pentru găsirea soluției sau metodei potrivite pentru începerea unui program de recuperare”, au precizat inițiatorii proiectului.

”Centrele de dezintoxicare și recuperare a dependenților de substanțe psihoactive au ca obiectiv recuperarea psiho-comportamentală și socială a persoanelor cu dependență.

Se propune ca obiectiv responsabilizarea persoanei, îmbunătățirea abilităților de a comunica și a relaționa eficient cu ceilalți, de a-și (re)dobândi statutul de persoană liberă să ia decizii și să-și asume responsabilități în plan personal, familial și social/profesional”, se arată în expunerea de motive.

Cât ar putea costa construirea unui centru de recuperare pentru dependenții de droguri

Estimările experților consultați de Euronews România arată că pentru construcția unui centru de dezintoxicare și recuperare cu 40 de paturi ar fi nevoie de cel puțin un milion de euro. Finanțarea va proveni 50% de la bugetul de stat și restul din cel al autorităților locale.

La sfârșitul lunii februarie, a fost înființat primul centru de recuperare și reabilitare a minorilor cu adicții. Se află în Câmpina și aparține Spitalului de psihiatrie Voila. Până la acel moment, singura variantă a părinților cu copii dependenți era să îi ducă în spitale, unde erau primiți cel mult șapte zile. Centrul, renovat cu ajutorul Asociatiei Zi de Bine, va putea primi 24 de pacienți, fete și băieți, pentru o perioadă de tratament de cel mult șase luni. Aici vor beneficia inclusiv de ședințe de psihoterapie de grup pentru o perioada îndelungată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE