România are în prezent două scuturi scuturi de apărare aeriană. Pe lângă cel scutul american de la Deveselu, un alt sistem modern a fost amplasat la Capu Midia. Scutul MAMBA aparține forțelor armate franceze și a fost dislocat în România, după ce a început războiul din Ucraina. Aceasta a fost una dintre măsurile adoptate de NATO pentru întărirea Flancului Estic. O echipă Euronews România a filmat scutul MAMBA.
Sistemul SAMP/T, cunoscut și sub numele de MAMBA, a fost dislocat din Franța în luna mai, pentru apărarea flancului estic al NATO. 100 de militari deservesc scutul, amplasat în poligonul Capu Midia, lângă Năvodari.
Acesta poate depista ținte aflate la zeci de kilometri distanță, iar rachetele lui au o rază de acțiune de 100 de kilometri.
Sistemul MAMBA, dotat cu zeci de rachete
Sistemul MAMBA este deja operațional de aproape un an de zile, iar în contextul războiului din Ucraina a devenit o armă extrem de importantă. Este un sistem foarte complex, omnidirecțional și poate detecta orice aeronavă pe care o poate distruge în doar câteva secunde
„Acesta este cel mai bun loc pentru a supraveghea spațiul aerian în România și pentru a detecta cel mai bine zborurile de deasupra zonei. Avem radarul nostru pentru supraveghere și, apoi, trimitem informațiile despre ce depistăm lanțului de comandă din România, Forțelor Aeriene Române”, a declarat Jean-Baptiste, șeful detașamentului MAMBA din România.
Eficiența sistemului dotat cu 18 rachete a fost testată în exerciții cu aliații, după ce scutul fost evaluat și certificat de NATO în vara anului 2022. Sistemul este capabil să intercepteze zece ținte simultan și să detecteze rachete balistice, iar militarii sunt pregătiți să reacționeze în cazul unui atac real.
„Cu acest sistem putem neutraliza orice tip de aeronavă, adică rachete de croazieră, avioane de vânătoare și elicoptere. Aceasta este menirea sistemului: detectarea, monitorizarea și mobilizarea dacă este nevoie. Misiunea noastră aici este de a descuraja inamicii și de a apăra spațiul aerian al României. Ne-am antrenat în fiecare zi pentru asta, deci nu este deosebit de greu”, a mai precizat șeful detașamentului MAMBA din România.
Scutul de la Deveselu, inaugurat în 2016 de SUA
Nu este singurul scut antiaerian existent în România. În 2016, a fost inaugurat scutul de la Deveselu, construit de Statele Unite ale Americii și conține instalații terestre antirachetă.
„Sistemul antirachetă este pentru apărare, este defensiv. Sistemul nostru este conceput pentru a face față potențialelor amenințări generate de rachete cu rază scurtă sau medie lansate din afara zonei euro-atlantic”, a afirmat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, la 12 mai 2016
Instalația este deservită de 200 de militari americani. Cele 3 baterii cu 24 de rachete ale scutului american au o autonomie de până la 500 de kilometri.