Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România cumpără 32 de avioane F-35. Când vor fi livrate primele aeronave multirol

Ministrul Apărării și Ambasadoarea Statelor Unite au semnat joi contractul pentru achiziția de către țara noastră a avioanelor F-35. Primele aeronave multirol de generația a V-a, din cele 32 prevăzute de contract, vor fi livrate României după anul 2030.

Ele vor înlocui avioanele F-16 cu care militarii români își fac acum misiunile de Poliție Aeriană și care vor fi scoase din uz începând cu anul 2034.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Semnarea acestui acord reprezintă un pas important în procesul de înzestrare a forțelor armate române pentru a fi capabile să facă față provocărilor globale, fiind, din păcate, situația geopolitică actuală, care demonstrează nevoia accentuată de capabilități de descurajare și defensive credibile, atât la nivel aliat, cât și la nivel național.”

Cât plătește România pentru cele 32 de avioane F-35

Prima fază a contractului semnat la Guvern prevede achiziția a 32 de avioane multirol de generația a V-a. Este cea mai mare achiziție de tehnică militară din istoria Armatei, cu o valoare de 6,5 miliarde de dolari. România va primi în pachet și elemente de suport logistic, servicii de mentenanță, de instruire a piloților și tehnicienilor, dar va beneficia și de modernizarea aeronavei la cele mai noi configurații.

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale: „Avioanele F-35 dispun de tehnologie stealth, de sisteme avansate de senzori și comunicații. Sunt caracterizate prin viteză și manevrabilitate fără egal, ceea ce le face esențiale pentru operațiunile militare moderne. Ele vor reprezenta nu doar un simbol al competitivității forțelor noastre aeriene la Marea Neagră, ci și un element central în strategia noastră de securitate națională.”

Avioanele F-35, principalele caracteristici

Tehnologia stealth face ca avionul să fie aproape imposibil de localizat pe radar, iar senzorii și sistemele de comunicații de ultimă generație îi permit pilotului să aibă o vedere din toate unghiurile. În plus, radarul cu care este echipat avionul poate depista și urmări mai multe ținte simultan și poate detecta o țintă de doar un metru pătrat la o distanță de aproximativ 150 de kilometri.

Aeronava poate atinge o viteză de 1.700 de kilometri pe oră și are o autonomie de 1.000 de kilometri. În ceea ce privește armamentul, este dotată cu un tun de 25 de milimetri cu 180 de lovituri și poate transporta aproape 10 tone de muniție. Avionul poate fi folosit în lupta aeriană, dar și pentru sprijinirea sistemelor de apărare de la sol.

Ambasadoarea SUA în România, despre avioanele F-35: „Va oferi și cea mai avansată capabilitate necesară”

Reprezentanții Ministerului Apărării estimează că primele avioane F-35 vor ajunge în România după anul 2030. A doua fază a contractului prevede încă o achiziție de 16 aeronave multirol de generația a V-a.

În prezent, militarii din Forțele Aeriene își îndeplinesc misiunile de Poliție Aeriană cu o escadrilă de avioane de luptă F-16, însă anul viitor Armata va mai avea două escadrile în dotare. Este vorba despre cele 32 de aeronave F-16 second hand cumpărate din Norvegia. În ultimul an au fost livrate 12, urmând ca până la finalul lui 2025 să ajungă în România toate avioanele din lot.

Acestea au o resursă de viață pentru încă aproximativ 10 ani și vor fi scoase din uz începând cu anul 2034, gradual, până în 2040.

Kathleen Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite în România: „Această tranziție nu numai că va spori interoperabilitatea Alianței, dar va oferi și cea mai avansată capabilitate necesară pentru a face față unui mediu caracter caracterizat prin amenințări de ultima generație în viitor.”

Misiunile de Poliție Aeriană sunt esențiale pentru supravegherea și apărarea spațiului aerian românesc și, implicit, al NATO. Avioanele F-16 din Serviciul de Luptă au fost ridicate de fiecare dată când în spațiul aerian al țării noastre au ajuns drone rusești.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE