România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de turiști străini. Cu toate acestea, am lipsit de la cele mai importante târguri de turism din Europa, unde aveam ocazia să ne promovăm, anul acesta.
170 de destinații sunt prezente, zilele acestea, la Târgul Internațional de Turism de la Paris, locul de întâlnire al tour-operatorilor din toată lumea. România lipsește. De ce? Participarea trebuia plătită în avans dar, ca să facă acest lucru, Ministerul Economiei trebuia să modifice procedurile de achiziție. Reprezentanții agențiilor de turism sunt revoltați. Este al doilea târg important de la care lipsim anul acesta, după cel de la Berlin.
„Dacă lipsim la târgurile importante de turism, nu vom putea atrage niciodată turiști străini. Dacă România nu își depășește neputința și nu vom putea să ne concentrăm pe promovare internațională, vom rămâne la 1,5 milioane de turiști străini pe an. Dacă avem în vedere că jumătate reprezintă turism de afaceri, înseamnă că reușim să aducem sub 1 milion de turiști/ an pentru vacanțe, ceea ce este aproape… patetic”, se arată într-un comunicat ANAT.
România a plătit peste 100.000 de euro luna trecută ca să se promoveze, la Paris
România a plătit peste 100.000 de euro luna trecută ca să se promoveze ca destinație de vacanță pe autobuze și pe panourile turistice din Paris. Târgul din capitala Franței ar fi reprezentat o portiță să convingem agențiile de turism să își trimită turiștii la noi.
„Degeaba ne promovăm dacă nu se creează parteneriate și nu are cine să vândă”, mai este menționat în comunicatul ANAT.
Nu este singurul eșec al României de a se promova. Anul trecut, ne-am prezentat la New York cu un stand cu poze imprimate pe foi A4 şi prinse pe o perdea de culoare neagră.
Și frunza, brandul României, lansat în perioada în care Elena Udrea conducea Ministerul Turismului, a stârnit multe controverse, anii trecuți.
Între timp, străinii ne fac reclamă în toată lumea. Regele Charles sau jurnalist britanic, Charley Ottley și-au cumpărat proprietăți în Transilvania și laudă frumusețea țării noastre.
Un studiu Eurostat, realizat recent, arată că suntem pe ultimul loc când vine vorba de numărul vizitatorilor străini, cu doar 14% din cazări, în vreme ce media Uniunii Europene este de 43%.
Euronews a încercat să obțină un punct de vedere de la Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, dar până în momentul difuzării știrii, nu am primit niciun răspuns.