Peste două milioane și jumătate de ucraineni au tranzitat România de când a izbucnit războiul. Mai bine de 85 de mii au ales să rămână în țara noastră, o țară despre care nu știau mai nimic, dar care le-a oferit siguranță, prietenie, iar pentru asta le sunt recunoscători românilor. Unii s-au angajat, iar alții învață limba română. Speră, însă, ca va veni momentul când se vor întoarce la casa lor.
Încă din primele zile de război, Fundația ”Star of Hope” a fost la vama Siret pentru a ajuta. Viktoriia este una dintre mămicile care a fugit în România cu cei trei copii. Au trecut mai bine de șapte luni de când a auzit o bombă lângă casa ei și a decis că trebuie să își părăsească țara.
Viktoriia Klishchevska: Îmi făceam griji pentru copiii mei. Copiii s-au speriat foarte tare. Și am strâns câteva lucruri necesare și am plecat din Ucraina, pentru că a fost foarte înfricoșător.
Nu știa nimic despre România și niciodată nu ieșise din Ucraina. A plecat în necunoscut doar pentru a se salva. A găsit un popor sufletist, spune ea.
Viktoriia Klishchevska: Eu sunt foarte recunoscătoare pentru că m-au primit și am rămas în viață împreună cu copiii. Datorită românilor, că nu ne-au alungat, dar, totuși, ne-au primit, ne-au luat sub aripa lor, ne-au oferit bunătatea și dragostea lor.
Halyna are doi băieți. În România și-a adus și părinții.
Halyna Vlasenko - profesor after school: Noi nu știam nimic despre România. Știam că este o țară care este la graniță cu Ucraina. Și lângă vama ucraineană este un oraș frumos, Iași. Și acolo sunt voluntari români care sunt gata să ne primească. Asta e tot ce știam.
Halyna mărturisește că nu era pregătită să învețe limba română și cultura noastră. Însă a înțeles că va rămâne aici mai mult timp și a început să predea la un after school pentru copiii din Ucraina.
Halyna Vlasenko - profesor after school: Mă cheamă Halyna. Eu sunt din Ucraina, din Kiev. Eu locuiesc aici, în Iași, cu familia mea, în centru. Am aflat că în Iași sunt multe biserici, oameni credincioși, foarte primitori, prietenoși. După o perioadă de timp, am înțeles că România este o țară europeană, că este o țară la fel de civilizată ca și restul țărilor europene. Sunt foarte multe locuri frumoase, o istorie bogată, că istoria este legată de Ucraina.
Peste 25 de mii de refugiați au fost ajutați de când a început războiul. Aurora Vatamaniuc știa doar că în Ucraina este o comunitate de români și atât. Nu a contat că nu știe limba sau cultura lor. A găzduit acasă o familie pe care apoi a ajutat-o să se stabilească temporar în Statele Unite.
Aurora Vatamaniuc - președinta Fundației ”Star of Hope”: Cred că sunt mai multe lecții învățate. Iașiul nostru este un exemplu de mobilizare internațională. Am primit confirmare internațională de la partenerii noștri din Suedia, din America, din Germania, care m-au și sunat și au apreciat că gestul nostru a schimbat imaginea întregii Românii.
Nu doar că ajută cu mâncare și haine, ci și cu terapie pentru copiii cu dizabilități.