Mii de români stabiliți în Turcia au fost așteptați, duminică, să voteze la alegerile prezidențiale. Într-un interviu acordat Euronews România, Alina Gerez, președinta Asociației de solidaritate a românilor din Istanbul, a mărturisit că scrutinul prin care cetățenii turci își aleg președintele este asemănat unui ”referendum” și a precizat că, în opinia sa, turcii din Diaspora sunt ”de partea Opoziției”, adică a lui Kemal Kilicdaroglu, un reformator care promite să restabilească democrația.
”Putem spune că este un referendum. Nu mai sunt alegeri pentru că practic avem doar două opțiuni: să alegem între unul sau celălalt candidat.
În ceea ce privește diaspora, (..) pot spune că sunt de partea Opoziției. E punctul meu de vedere. Ne gândim că sunt mai democrați. Și avem șanse să trăim în Turcia pe care am cunoscut-o de când am venit în urmă cu 30 de ani”, a afirmat Alina Gerez, în direct la Euronews România.
Întrebată cum s-a schimbat Turcia în cei 20 de ani de când președintele Erdogan se află la putere, Alina Gerez a explicat că ”nu au fost perceptibile foarte ușor schimbările” în ceea ce privește condițiile economice, ”dar (...) într-adevăr sunt foarte multe doamne care optează în a se îmbrăca după portul tradițional”.
”Declarată nu este nicio presiune, însă, după cum știți în momentul de față în Parlament sunt patru membri ai unui partid care (...) au venit deja cu propuneri în ceea ce privește limitarea sau îngreunarea vieții feminine. Până acum, în decurs de 20 de ani nu am simțit niciun fel de presiune oficial”, a mai precizat ea.
În calitate de șefă a Asociației de solidaritate a românilor din Istanbul, Alina Gerez a spus că membrii organizației pe care o conduce ”au fost vot în procent de 100%”.
”Nu avem o statistică concret a minorității române. În Turcia, vorbesc de Istanbul, românii au venit în mai multe etape. În perioada interbelică a fost un val în care au venit turcii de origine română. În anii '60-'70 a fost un alt val de români, iar în momentul de față în anii '90 a fost un alt val...
Nu avem o statistică exactă a românilor din Turcia. La un moment dat în 2013-2014 se făcuse o statistică”, a explicat ea.
Potrivit Ambasadei României din Turcia, cei mai mulți dintre cetățenii români care trăiesc în Turcia au reședința în zonele metropolitane Istanbul, Ankara, Izmir, Eskișehir.
”Potrivit datelor oficiale furnizate de către Ministerul Afacerilor Externe din Turcia și în conformitate cu evidențele Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în prezent sunt înregistrați aproximativ 1000 de cetățeni români care dețin premise de muncă în Turcia. Conform evaluărilor Secției Consulare a Ambasadei României din Ankara și ale Consulatelor Generale ale României la Istanbul și Izmir, în registrele de evidență a cetățenilor români în Turcia sunt înregistrate aproximativ 800 de persoane care dețin și cetățenia română.
Neoficial, potrivit dinamicii înscrierii căsătoriilor, nașterilor, procesării de pașapoarte și din evaluarea numărului serviciilor consulare prestate la Secția Consulară a Ambasadei României la Ankara și la Consulatele Generale ale României de la Istanbul și Izmir, estimăm că numărul total al cetățenilor români care trăiesc în Turcia ar fi de aproximativ 4000 de persoane”, spun autoritățile.