Inflația galopantă și devalorizarea lirei a lovit și în miile de români stabiliți în Turcia. Cei mai mulți dintre ei au plecat pentru o viață mai bună, dar acum sunt nevoiți să calculeze fiecare ban. Astfel, unii iau în calcul revenirea acasă.
Jurnalistul Euronews, Cătălin Lența, a discutat cu mai mulți români care locuiesc în Turcia și au trecut prin perioade de bunăstare, dar și prin crize puternice. Astăzi, românii care au devenit cetățeni turci sunt așteptați la urne, să-și aleagă viitorul. Așteptările sunt mari.
Laura locuiește de mai mult de două decenii în Turcia. Aici și-a cumpărat o casă și și-a întemeiat o familie. Criza economică din ultimii ani a fost însă o povară pentru Laura și soțul ei, care este pensionar.
Laura Kökșalanlar, româncă stabilită în Turcia: Mă simt un om bogat, dar în sentimente, dar în rest, nu. Pentru că dacă nu muncești, se trăiește foarte greu, din păcate.
În aceste condiții, Laura s-a gândit de multe ori că soluția ar fi să se întoarcă în România.
Laura Kökșalanlar, româncă stabilită în Turcia: E apăsător și acum. Să fiu sinceră, dacă nu îmi găseam acum un loc bun de muncă, mă întorceam în România. Ar fi venit și soțul. El de când a ieșit la pensie tot vrea. Deci ultima dorință e să mă întorc în România.
În Istanbul sunt stabiliți peste 18 mii de români
Alina Gerez este președinta Asociației de solidaritate a românilor din cel mai mare oraș din Turcia. Ea spune că viața românilor de aici este tot mai grea, din cauza crizei economice. S-a ajuns în această situație din cauza administrației proaste, a birocrației și a unei atitudini politice greșite, crede Alina.
Alina Gerez, președinta Asociației de solidaritate a românilor din Istanbul: Sunt foarte mulți români veniți în Turcia în perioada interbelică și care își depun dosarul pentru a redobândi cetățenia română. Motivul pentru care vor să redobândească cetățenia română este tocmai pentru a pleca din această țară sau pentru a se reîntoarce în România sau în orice altă țară din Europa.
Alina crede însă că Turcia va depăși această perioadă dificilă.
Alina Gerez, președinta Asociației de solidaritate a românilor din Istanbul: Există o devalorizare. Dar eu am încredere că această țară poate să-și revină din această criză economică, pentru că este o țară care are resurse economice. În primul rând, turcii sunt foarte naționaliști și chiar vor să facă ceva pentru țara lor. Cred cu tărie că atunci când vrei, este primul pas din proiectul pe care vrei să ți-l faci.
Turcia este cel mai important partener economic non-UE al României, potrivit datelor oficiale. Valoarea totală al schimburilor comerciale dintre România și Turcia depășește 7 miliarde de euro.