Pentru că există riscul producerii de noi inundații din cauza ploilor torențiale, zeci de mii de militari și polițiști au mobilizați în regiunile Andaluzia și Valencia, unde trăiește o comunitate numeroasă de români. „Nu se poate intra, nu se poate ieși din 24 de localități”, iar 124 de municipii spaniole sunt în alertă, a declarat Daniel Țecu, președintele Federației Asociațiilor de români din Europa (Fadere), la Euronews România. Românul stabilit în Spania a mărturisit că aproape 200.000 de tineri s-au oferit voluntari pentru a veni în sprijinul sinistraților, însă, chiar și la două săptămâni de la inundațiile devastatoare, „foarte multe familii au pierdut pe cei dragi și încă sunt dispăruți”.
În jurnalul „Euronews Acum” de la Euronews România, Daniel Țecu a povestit că tocmai a revenit din Valencia, una dintre regiunile afectate de inundațiile puternice.
„În acest moment sunt în Madrid. Am venit acum o zi din zona Valencia, din zona afectată. Când am plecat de acolo, tocmai anunțaseră că e cod roșu. Nu se poate intra, nu se poate ieși din 24 de localități.
În acest moment, 124 de municipii sunt în alertă. Armata sau Poliția stă la intrarea în oraș. Nu se poate ieși, nu se poate intra dacă nu demonstrezi că ai o urgență.
În zona Andaluzia, în mod concret, de exemplu, în Malaga, în jur de 4.000 de persoane au fost evacuate. Lucrurile stau mult mai bine, așa cum se spunea și mai devreme, datorită faptului că a fost un precedent”, a povestit românul stabilit în Spania.
Mobilizare fără precedent în Spania după inundațiile devastatoare: „Poliția a mers din casă în casă”
„Poliția a mers din casă în casă și interesant e că și oamenii au fost mai receptivi, au ieșit din case, s-au evacuat ca să nu existe niciun risc.
În continuare, zona Valencia a fost și ea afectată. Sunt acolo mașini foarte multe, sunt voluntari care încearcă să scoată mâlul și apele din subsoluri.
În acest moment, totul este blocat, se așteaptă să treacă această furtună, după care să se reînceapă lucrările de reamenajare a zonei”, a mai spus Daniel Țecu.
Un milion de români trăiesc în Spania
„Este a doua comunitate mai mare din Spania. În Spania sunt în jur de un milion de români. Vorbim de 100.000 de români în toată zona. Au fost afectate foarte multe orașe în care sunt români.
Am stat de vorbă cu români care și-au pierdut mașinile, români care și-au pierdut toate bunurile din casă. Cel mai dureros este că foarte multe familii au pierdut pe cei dragi și încă sunt dispăruți care nu s-au găsit încă”, a mai precizat președintele Fadere.
Daniel Țecu: „Români, spanioli, toți spuneau: nu avem nici apă”
„Legat de nemulțumirea cetățenilor din Spania, vorbim de două momente. Înainte de furtună, adică oamenii sunt nemulțumiți că nu au fost anuntați din timp ca ei să poată ieși din case sau se urce la etajele superioare.
Și ceea ce s-a întâmplat imediat după: modul în care s-a administrat. Aici trebuie spus; Spania este împărțită în zone și există o administrație zonală care are destul de multe responsabilități.
A fost cumva un conflict între administrația zonală și administrația centrală. Administrația centrală nu putea interveni până când nu se declara zonă catastrofică.
Lucrul ăsta a durat destul de mult, timp în care oamenii nu aveau ce mânca, nu aveau apă. Localitățile erau izolate total, nu exista nicio cale de acces, decât cu elicopterul.
Români, spanioli, toți spuneau: nu avem nici apă. Am mâncat toată mâncarea din frigidere, să vină cineva la noi. Nu vorbim de ore, vorbim de trei-patru zile în unele localități, timp în care s-a întârziat. O nemulțumire foarte mare.
Probabil, telespectatorii au văzut și momentul în care Regele și Regina au vizitat și a apărut un conflict destul de neobișnuit pentru Spania care a respectat întotdeauna Casa Regală”, a mai spus Țecu.
Sute de mii voluntari, în sprijinul voluntarilor
„Ceva cu totul neobișnuit. Eu am fost în multe proiecte umanitare la dezastre. Nu am văzut niciodată un popor să se mobilizeze atât de frumos. Sute de mii de tineri în acest sfârșit de săptămână care a trecut, 200.000 de tineri au fost în zona Valencia, în cele 75 de localități afectate.
Printre ei au fost și grupuri de români care au mers acolo, au ajutat nu numai românii, i-au ajutat pe toți, așa fac toți voluntarii. Apă și alimente sunt în acest moment de prisos, adică sunt foarte multe. Se încearcă scoaterea nămolului din case. Noi am fost într-un colegiu, am scos nămolul de acolo, nu se poate scoate nămolul cu niciun utilaj, chiar dacă au venit și utilaje. A venit Armata, sunt câteva zeci de mii de soldați acolo, pompieri, poliție, toate forțele Spaniei s-au unit. Este cea mai mare deplasare de forțe în timp de pace din Spania”, a concluzionat el.