Băncile din România riscă amenzi istorice în cazul în care ancheta pornită de Consiliul Concurenței va dovedi că s-au înțeles pentru a influența creșterea ROBOR. Este declarația președintelui Consiliului Concurenței, care mai spune că pe final de an am putea avea primele rezultate. Banca Națională a României îi sfătuiește pe românii cu probleme la plata ratelor să apeleze la refinanțarea creditelor, însă atrage atenția că și această soluție vine cu anumite riscuri.
Indicele ROBOR la trei luni scade în continuare. A atins în cursul acestei săptămâni cea mai mică valoare din iulie încoace. La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. În aceste 12 luni, sumele plătite de clienții băncilor au crescut consistent.
În contextul creșterii ratelor pentru credite, Consiliul Concurenței a început o anchetă la cele zece bănci din România care participă la calculul acestui indice. Președintele Bogdan Chirițoiu estimează că abia pe final de an instituția ar putea da amenzi, dar nu știe acum dacă va fi cazul.
„Dacă e să dăm amenzi la bănci, singura noastră șansă să dăm amenzi mai mari decât am dat la petrol, acolo au fost 220 de milioane, grosul la Petrom, e adevărat. Asta cu băncile este singura noastră șansă vreodată să ajungem la o asemenea sumă. în rest, nu ai companii atât de mari. dacă se va ajunge la amenzi, sigur sumele vor fi mari”, a explicat Bogdan Chirițoiu.
Rate majorate pentru românii care depind de IRCC
Cu o întârziere de jumătate de an, acum resimt creșterea puternică a ratelor și românii care au dobânzi calculate în funcție de IRCC. Acest indice, calculat o dată la 3 luni, este cum 5,7% și ar urma să ajungă la 6% în martie. Pentru a amâna momentul creșterii ratelor, unii români au renunțat la Robor și au trecut la IRCC
„Din mai 2022 până în prezent 17 mii 204 români au trecut de la Robor la IRCC de la programul Noua Casă sau Prima Casă”, a declarat Dumitru Nancu.
Pentru a-și reduce ușor ratele, clienții pot apela la soluțiile băncilor. Niciuna nu rezolvă însă complet problemele debitorilor.
Banca Națională transmite românilor care au probleme cu plata ratelor că au la îndemână soluția refinanțării. Oamenii se pot adresa băncilor și pot găsi împreună o soluție pentru a plăti o sumă mai mică lună de lună. Asta vine cu următoarea condiție: să crească perioada de creditare.
Oficialii Băncii Naționale se așteaptă ca dobânzile să scadă de acum înainte, fie că vorbim de Robor sau de IRCC.