Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuters: Kamala Harris își mărește avansul față de Donald Trump, cu 67 de zile înaintea prezidențialelor din SUA

Kamala Harris, candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din Statele Unite, este creditată la un scor de 45%, cu patru puncte procentuale mai mult decât contracandidatul ei republican Donald Trump, arată datele unui sondaj Reuters/Ipsos făcut public joi. Intrarea în cursa pentru Casa Albă a actualului vicepreședinte a generat entuziasm în rândul alegătorilor, cu 67 de zile înaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite.

Avantajul de patru puncte procentuale în rândul alegătorilor înregistrați a fost mai mare decât cel de un punct pe care Kamala Harris îl avea față de fostul președinte Donald Trump într-un sondaj Reuters/Ipsos de la sfârșitul lunii iulie. Cea mai recentă cercetare sociologică a fost efectuată pe parcursul a opt zile și s-a încheiat miercuri. Studiul cu o marjă de eroare de două puncte procentuale relevă că Harris a obținut sprijin în rândul femeilor și al hispanicilor.

Kamala Harris l-a devansat pe Donald Trump cu 49% la 36% - sau 13 puncte procentuale - atât în rândul femeilor, cât și al alegătorilor hispanici. În patru sondaje Reuters/Ipsos realizate în luna iulie, Harris avea un avans de nouă puncte procentuale în rândul femeilor și un avans de 6 puncte în rândul hispanicilor.

În schimb, Trump a devansat-o pe Harris în cazul încrederii alegătorilor albi și al bărbaților, cu toate că avansul său în rândul alegătorilor fără studii universitar s-a diminuat la șapte puncte în ultimul sondaj, de la 14 puncte în iulie.

Rezultatele sondajelor scot la iveală modul în care cursa prezidențială din SUA a fost zdruncinată pe parcursul verii. Președintele Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, s-a retras din cursă prezidențială la 21 iulie, după o prestație dezastruoasă la dezbatere electorală împotriva lui Trump, moment în care mai mulți politicieni i-au cerut să se retragă.

Din acel moment, Kamala Harris a câștigat încrederea alegătorilor față de Trump, după cum relevă sondajele naționale și în cele din statele critice. În timp ce sondajele naționale, inclusiv cele realizate de Reuters/Ipsos, oferă semnale importante cu privire la opiniile electoratului, rezultatele Colegiului Electoral pentru fiecare stat în parte determină câștigătorul, o mână de state în curs de dispută fiind susceptibile de a fi decisive.

În cele șapte state în care alegerile din 2020 au fost cele mai strânse - Wisconsin, Pennsylvania, Georgia, Arizona, Carolina de Nord, Michigan și Nevada - Trump a avut un avans de 45% la 43% față de Harris în rândul alegătorilor înregistrați în sondaj.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE