Kamala Harris, candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din Statele Unite, este creditată la un scor de 45%, cu patru puncte procentuale mai mult decât contracandidatul ei republican Donald Trump, arată datele unui sondaj Reuters/Ipsos făcut public joi. Intrarea în cursa pentru Casa Albă a actualului vicepreședinte a generat entuziasm în rândul alegătorilor, cu 67 de zile înaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite.
Avantajul de patru puncte procentuale în rândul alegătorilor înregistrați a fost mai mare decât cel de un punct pe care Kamala Harris îl avea față de fostul președinte Donald Trump într-un sondaj Reuters/Ipsos de la sfârșitul lunii iulie. Cea mai recentă cercetare sociologică a fost efectuată pe parcursul a opt zile și s-a încheiat miercuri. Studiul cu o marjă de eroare de două puncte procentuale relevă că Harris a obținut sprijin în rândul femeilor și al hispanicilor.
Kamala Harris l-a devansat pe Donald Trump cu 49% la 36% - sau 13 puncte procentuale - atât în rândul femeilor, cât și al alegătorilor hispanici. În patru sondaje Reuters/Ipsos realizate în luna iulie, Harris avea un avans de nouă puncte procentuale în rândul femeilor și un avans de 6 puncte în rândul hispanicilor.
În schimb, Trump a devansat-o pe Harris în cazul încrederii alegătorilor albi și al bărbaților, cu toate că avansul său în rândul alegătorilor fără studii universitar s-a diminuat la șapte puncte în ultimul sondaj, de la 14 puncte în iulie.
Rezultatele sondajelor scot la iveală modul în care cursa prezidențială din SUA a fost zdruncinată pe parcursul verii. Președintele Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, s-a retras din cursă prezidențială la 21 iulie, după o prestație dezastruoasă la dezbatere electorală împotriva lui Trump, moment în care mai mulți politicieni i-au cerut să se retragă.
Din acel moment, Kamala Harris a câștigat încrederea alegătorilor față de Trump, după cum relevă sondajele naționale și în cele din statele critice. În timp ce sondajele naționale, inclusiv cele realizate de Reuters/Ipsos, oferă semnale importante cu privire la opiniile electoratului, rezultatele Colegiului Electoral pentru fiecare stat în parte determină câștigătorul, o mână de state în curs de dispută fiind susceptibile de a fi decisive.
În cele șapte state în care alegerile din 2020 au fost cele mai strânse - Wisconsin, Pennsylvania, Georgia, Arizona, Carolina de Nord, Michigan și Nevada - Trump a avut un avans de 45% la 43% față de Harris în rândul alegătorilor înregistrați în sondaj.