Schimb de replici între București și Moscova, după mesajul președintelui Klaus Iohannis, de Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, marcată pe 23 august. Ministerul rus de Externe a acuzat România că ar fi calomniat Rusia și că denaturează istoria. În replică, MAE spune că Moscova manipulează și intimidează țările vecine.
Rusia îl acuză pe Klaus Iohannis de calomnie
În mesajul său cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, președintele Klaus Iohannis afirma că destinele a milioane de oameni au fost sacrificate pentru interesele unor regimuri criminale, după semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, dintre fosta URSS și Germania nazistă.
„Politicile naziste și sovietice au condus la Holocaust și genocid, la deportări, la despărțirea familiilor, la foamete și numeroase abuzuri”, se arată în textul plasat pe pagina oficială a Președinției române.
Mesajul a nemulțumit autoritățile ruse, care au venit cu o reacție critică. Într-o postare pe pagina oficială a Ministerul rus de Externe, de pe platforma X, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației de la Moscova, îl acuză pe Klaus Iohannis că ar fi calomniat Rusia.
„Conducerea României nu a învățat din trecut și a ales calea denaturării istoriei și a reabilitării criminalilor naziști”, susține Zaharova.
Ministerul român de Externe le-a răspuns rușilor pe aceeași cale, printr-un mesaj pe rețeaua X. Autoritățile ruse mint, citează eronat și manipulează în mod constat, susține diplomația română.
„Unii învață din istorie și fac pace. Alții încearcă în mod constant să constrângă, să intimideze sau să invadeze țările vecine suverane”, se arată în mesaj. Iar Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE a scris că „Revanșismul și revizionismul imperial sunt calea spre război.”
Ion Petrescu, analist militar: "Doamna Maria Zaharova este captivă, adică mentalitatea Războiului Rece încă o marchează. Ceea ce era valabil pe timpul existenței Uniunii Sovietice, valabil din perspectiva receptării negative a tot ceea ce venea din Occident, de data asta este folosit ca element de reper și în relația cu România. România fiind, alături de Polonia, una dintre țările puternice de la granița de est a comunității transatlantice.
Păi doamna Zaharova a uitat că Uniunea Sovietică a răpit România răsăriteană și, printr-un proces istoric pe care îl știu toți cei care trăiesc acum între Prut și Nistru, a devenit Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, care, în cele din urmă, a ajuns la faza de Republica Moldova. Republica Moldova fiind, pentru România de azi, ceea ce era în trecut Republica Democrată Germană pentru Germania.
Sigur că istoria o pot rescrie cum vor dânșii, mă refer la Putin și la Zaharova, dar dincolo de semnalarea acestei reacții a Moscovei, totuși trebuie să apreciem determinarea președintelui României de a pune punctul pe i, în condițiile în care, dacă nu suntem atenți, noi și alte state membre ale comunității transatlantice, ne putem trezi în fața unei reiterări a surprizei de care a avut parte Ucraina, care s-a trezit cu trupele ruse imperiale la porțile Kievului.
Deci asemenea declarații, care aparent sunt inofensive și rostite de persoane care, la prima vedere, par extrem de pașnice și extrem de bine intenționate, de fapt sunt expresia unui concept Maskirovka, acea modalitate a Moscovei de a disimula, de a induce în eroare adversarul potențial sau pe cei interesați în a afla adevăratele intenții ale liderilor ruși. Una spun și alta intenționează. Și induc în eroare opinia publică rusă, în mod special și opinia publică internațională, în general.
Trebuie să privim această reacție a doamnei Zaharova, cu milă, cu o milă creștinească, pentru că și noi, și poporul rus suntem ortodocși. Se spune că, de regulă, când nu ai ce face, inventezi. Dânsa nu e prima dată când inventează pericole inexistente pentru Federația Rusă."