Reuniunea miniștrilor de interne din Uniunea Europeană a început la Luxemburg, însă subiectul Schengen nu este pe agendă.
Migrația ilegală care a ridicat de-a lungul timpului numeroase probleme Uniunii este prioritatea Consiliul JAI.
Miza României este de a obține un calendar în ceea ce privește extinderea Schengen și cu granițele terestre, pentru că să nu uităm că în decizia Consiliului de aderare parțială era specificat că reprezentanții Consiliului vor lua o decizie până la final de 2024.
România pierde 2% din PIB anual pentru că țara noastră e afara din spațiul terestrul. Momentan, nu există acest subiect pe agendă.
Miniștrii de interne sunt preocupați de pactul pentru migrație, pentru că în premieră, Comisia Europeană va prezenta la Luxembourg un plan comun de aplicare a acestor legi privind migrația, un fel de foaie de parcurs care va fi înmânată tuturor miniștrilor.
Abuzul sexual asupra minorilor, o altă temă de discuție a Consiliului JAI
Tot la 13 iunie, în sesiune publică, preşedinţia Uniunii îi va informa pe miniştri de interne despre stadiul lucrărilor privind o propunere legislativă de combatere a abuzului sexual asupra copiilor. Această propunere de act legislativ al UE ar impune companiilor de internet obligaţia de a alerta autorităţile cu privire la cazurile de abuz sexual online asupra copiilor detectate pe platformele lor.
Un centru al UE a cărui înfiinţare este planificată ar urma să sprijine autorităţile care acţionează în urma rapoartelor privind abuzurile sexuale asupra copiilor şi ar urma să colecteze şi să facă schimb de expertiză şi de bune practici în materie de prevenire şi de sprijinire a victimelor.