Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Retragerea lui Biden, aparent misiune imposibilă. Doar soția sa ar fi singura care l-ar putea convinge să renunțe la cursă

Președintele Americii, Joe Biden, ar urma să discute cu familia sa dacă se retrage sau nu din cursa pentru Casa Albă. Mai exact, cu soția, singura care i-ar putea influența decizia, potrivit NBC News.

Înlocuirea lui Biden, candidat la prezidențiale din partea Partidului Democrat, ar reprezenta, însă, un proces extrem de complicat. Singura cale ar fi ca decizia de retragere să fie chiar a lui Biden.

Criticile despre starea tot mai proastă de sănătate a președintelui american nu sunt noi, dar s-au întețit după dezbaterea cu Donald Trump. În timpul confruntării, Joe Biden a fost incoerent și confuz, ținând gura deschisă și când nu vorbea.

CNN a scris, într-o analiză, că a avut „cea mai slabă prestație a unui candidat de când John F. Kennedy și Richard Nixon au început tradiția dezbaterilor televizate, în 1960”.

Politico a scris că Biden a validat temerile că ar fi prea bătrân pentru această funcție. Publicația citează activiști democrați care admit că “Biden este terminat” și vorbesc despre necesitatea retragerii lui din cursa pentru Casa Albă.

Și publicații precum Wall Street Journal și Washington Post scriu că pune în pericol democrația americană. Jurnaliștii concluzionează că „pentru binele țării sale, președintele Biden trebuie să se retragă”.

New York Times scrie că l-a susținut public pe Biden până în urmă cu câteva zile și că acum, cel mai mare serviciu pe care l-ar putea face Statelor Unite ar fi să nu mai candideze pentru un al doilea mandat. Procesul de retragere este, însă, complicat, iar democrații nu-l pot forța pe Biden să o facă.

După susținerea masivă pe care a primit-o până acum, nu prea sunt șanse să asităm la o răsturnare de situație la Convenția Națională Democrată, care va avea loc în Chicago, în august. Asta spun analiștii.

Democrați cu rang înalt, precum foștii președinți Barack Obama și Bill Clinton, dar și personalități din Congres, precum Nancy Pelosi, au continuat să îl susțină public pe liderul de la Casa Albă. Totuși, Pelosi și alți lideri importanți și-au exprimat în privat îngrijorarea.

În acest caz, singura șansă a democraților pare apelul făcut către prima doamnă, Jill Biden, care i-ar putea cere soțului ei să se retragă. Ea a fost chiar criticată, după performanța umilitoare de joi a lui Biden, pentru că îi permite soțului său „să continue să se facă de râs în fața Americii și a lumii”, am încheiat citatul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE