Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden: "Știu că nu mai sunt tânăr / Nu aș candida dacă nu aș crede din tot sufletul că pot face acest lucru"

"Când ești doborât la pământ, te ridici", le-a spus Joe Biden suporterilor adunați la un miting electoral. Președintele american a încercat să repare criza de încredere declanșată în tabăra democraților după prestația sa din timpul dezbaterii electorale cu Donald Trump.

În condițiile în care mulți democrați au vorbit deschis despre nevoia retragerii sale din cursa prezidențială, Biden a recunoscut că vârsta își spune cuvântul, însă crede în continuare că este omul potrivit pentru Casa Albă.

"Miza este prea mare. Trump e o amenințare reală pentru națiune"

La câteva ore după dezbaterea electorală cu Donald Trump, susținut de soția sa, Jill, Joe Biden a urcat din nou pe scenă și a încercat să reducă impactul dezastruos al prestației sale.

Joe Biden, președintele SUA: "Oameni buni, știu că nu mai sunt tânăr, este evident, da, știu, oameni buni, știu că nu mai merg la fel de bine ca înainte, nu mai vorbesc la fel de cursiv cum vorbeam, nu mai prestez dezbateri la fel de bine ca înainte, dar știu un lucru, știu să spun adevărul, știu ce este bine și ce este rău și știu cum să fac această muncă, știu cum să duc lucrurile la îndeplinire. Și, ca milioane de americani, știu că atunci când ești doborât la pământ, te ridici.

Oameni buni, vă dau cuvântul meu, nu aș candida din nou dacă nu aș crede din tot sufletul că pot face acest lucru. Pentru că, să fiu sincer, miza este prea mare.

Donald Trump este o amenințare reală pentru această națiune."

Cum au reacționat republicanii

Președintele american l-a acuzat pe Trump că a bătut toate recordurile în materie de minciuni. Discursul său a fost menit să calmeze spiritele în tabăra democraților, dominată de panică după confruntarea cu Trump. De altfel, Casa Albă a transmis că Biden va participa și la a doua dezbatere electorală.

De partea cealaltă a baricadei, republicanii au savurat victoria și spun că sunt gata pentru scenariul înlocuirii lui Biden cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris.

Matt Gaetz, deputat republican: "Președintele Trump a oferit cea mai puternică prestație din istoria dezbaterilor electorale, seara trecută. Nu a mai existat niciodată o astfel de victorie. Președintele Trump a avut viziune, a fost concentrat.

Iar Joe Biden s-a prăbușit. Și-a distrus candidatura. Iar acum ne vom pregăti să candidăm împotriva lui Harris. ( Kamala Harris- vicepreședintele american n.r.)."

Nicole Malliotakis, deputat republican: "Este foarte interesant să vezi reacția copleșitoare a democraților, pentru că Joe Biden este așa în fiecare zi. Singura diferență este că uneori are un telepromter care îl ajută."

Mai mulți comentatori și democrați au spus că partidul trebuie să îl convingă pe Biden să se retragă din cursa prezidențială și să desemneze un înlocuitor la Convenția din august, ceea ce ar fi o decizie fără precedent în istoria modernă a alegerilor americane. Pe lista scurtă a posibililor înlocuitori figurează guvernatorul statului California, Gavin Newsom, și vicepreședinta Kamala Harris. Amândoi au apărat prestația lui Biden din confruntarea cu Trump.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE