Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CSAT a decis că România va trebui să producă mai multă tehnică militară

Președintele Klaus Iohannis a convocat, joi, la Palatul Cotroceni, o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

19/09/2024 , 16:25

CSAT a decis că România va trebui să producă mai multă tehnică militară

Granița cu Ucraina va fi în continuare monitorizată cu multă atenție, în contextul provocărilor venite dinspre Rusia. Membrii au concluzionat astfel că este nevoie de măsuri suplimentare de descurajare şi combatere a ameninţărilor de securitate, precum și de reanalizare, reprioritizare şi reconfigurare a programelor de înzestrare. Este necesară creşterea achiziţiei cantităţilor de muniţii necesare pentru luptă şi pentru constituirea graduală a stocurilor.

Totul se va concretiza în Planul de înzestrare a Armatei României 2025-2034. Astfel, România are nevoie de dezvoltarea capacităţilor industriale pentru a asigura producerea de tehnică militară modernă.

"A fost analizat impactul acestora asupra securităţii regionale la Marea Neagră, cu implicaţii semnificative în plan european şi euroatlantic, şi s-au discutat măsuri suplimentare de descurajare şi combatere a ameninţărilor de securitate, care să fie implementate la nivel naţional, precum şi cu sprijinul Aliaţilor în cadrul NATO. Pentru protejarea intereselor esenţiale de securitate şi asigurarea securităţii aprovizionării, România este direct interesată ca pe teritoriul naţional să existe capacităţi industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă pentru dotarea structurii de forţe pe timp de pace şi menţinerea în stare operaţională a echipamentelor achiziţionate, cât şi fabricarea şi dezvoltarea de noi echipamente care să contribuie la multiplicarea capabilităţilor militare în situaţii de criză sau război", precizează Administraţia Prezidenţială.

În acest sens, este necesară creșterea bugetului pentru Apărare, care generează un efect direct şi asupra industriei de profil din România, în scopul de a iniţia un proces de transformare, retehnologizare şi adaptare prin atragerea de tehnologii noi performante şi know-how, prin colaborare cu companii din domeniu, consacrate la nivel internaţional.

În CSAT s-au discutat și detalii pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova, în contextul procesului de integrare europeană a acestei țări. De aici decurg anumite oportunități majore, care au fost și ele discutate, iar totul este corelat cu acţiunile de război hibrid ale Rusiei.

"Aceste ameninţări şi riscuri determină, în aproape toate cazurile, implicaţii şi pentru România. De aceea, obiectivul principal de politică externă al ţării noastre în raport cu Republica Moldova este susţinerea şi asigurarea ireversibilităţii parcursului european, prin sprijinirea implementării reformelor şi a politicilor publice necesare, pe baza Parteneriatului Strategic bilateral, consolidat", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Membrii CSAT au aprobat Planul Naţional de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), ca urmare a adoptării unui nou Pact Civil al PSAC de către Uniunea Europeană. Astfel, vor fi sporite eficacitatea, flexibilitatea şi robusteţea misiunilor civile, prin promovarea unei abordări modulare, pentru a creşte eficienţa şi viteza de răspuns a Uniunii Europene în ceea ce priveşte gestionarea civilă a crizelor, în condiţiile unor resurse limitate.


Știrea inițială:

Pe ordinea de zi se află subiecte referitoare la stadiul şi perspectivele războiului din Ucraina declanșat de Rusia şi implicaţiile acestui conflict pentru România, precum oportunităţile oferite de noul context geopolitic pentru consolidarea parteneriatului strategic cu Republica Moldova, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

În acest sens, este evocată „asigurarea ireversibilităţii parcursului european” al ţării vecine.

Membrii CSAT vor discuta şi despre Planul Naţional de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună, dar şi de Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2025 - 2034.

Pe 20 iunie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a hotărât să doneze Ucrainei un sistem PATRIOT, în contextul deteriorării considerabile a situației de securitate din această țară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE