Republica Moldova renunță la Gazprom și se bazează pe sprijinul României pentru furnizarea de gaze naturale. Afirmația a fost făcută de premierul de la Chișinău, Dorin Recean, la finalul vizitei premierului Nicolae Ciucă în Moldova. De la Bruxelles, președintele Iohhanis a anunțat sprijin suplimentar european pentru Moldova.
Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: ”Republica Moldova nu mai consumă gaze de la Gazprom. Aici avem sprijinul României ca să avem o relaţie contractuală pe termen lung pentru cantităţile de gaze care sunt necesare aici, la Chişinău.”
Acest anunț a venit chiar în ziua în care prim-ministrul român, Nicolae Ciucă, a vizitat Chișinăul. Și, la câteva zile după ce oficialii de peste Prut au renunțat la livrările de gazele naturale ale Gazprom, prin compania Moldovagaz, după cum a explicat pentru Euronews ministrul moldovean al Energiei.
Victor Parlicov, ministrul Energiei de la Chişinău: ”Am comunicat clar că prioritatea noastră este asigurare a malului drept cu gaze procurate de pe piața europeană și Moldovagaz a revenit la procurările de gaze de la Energocom. A fost o etapă, deci o perioadă de până la patru zile și e vorba de două milioane de metri cubi.”
Republica Moldova caută sprijinul României
Ca să își asigure necesarul de gaze naturale, Republica Moldova caută sprijinul României. Țara noastră a început exportul de gaze în Republica Moldova în iarna trecută, prin conducta Iaşi-Ungheni, după ce Gazprom redusese livrările.
Victor Parlicov, ministrul Energiei de la Chişinău: ”Deci nu prea avem volume de gaze romanești livrate, însă ele vin prin sistemul de transport din Roâmnia. Dacă e să vorbim de 80 de milioane de metri cubi asta acoperă aproximativ aproape consumul de o lună de iarnă adică asta ar reprezneta circa 30%.”
Planuri sunt și pentru depozitarea în România a unor rezerve de gaze dar și pentru creșterea tranzacțiilor de energie electrică.
Victor Parlicov, ministrul Energiei de la Chişinău: ”Cel mai mare volum de enrgie tranzacționată care am achiziționat-o din România a fost în noimebnrie 2022, atunci când nu am mai luat energie electrică de la centrala din stânga Nistrului.”
Mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă a fost că țara noastră va continua să sprijine Moldova.
De la Bruxelles, unde participă la Consiliului European de primăvară, președintele Klaus Iohannis a anunțat un nou ajutor pentru Republica Moldova.
Bucureștiul a mai anunțat că va sprijini Chișinăul în dezvoltarea infrastructurii podurilor de peste Prut, în îmbunătățirea conectivității transfrontaliere sau în domenii ca energie, tehnologii informaționale și comerț.