Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Record de intervenții în istoria Salvamont România într-o singură zi: au fost salvați 162 de oameni

162 de persoane au fost salvate într-o singură zi, după ce s-au aventurat, în plin pericol, pe munte. A fost un număr record de intervenții pentru salvamontiștii din România. Peste 100 de oameni au avut nevoie de asistență medicală în spitale.

Record de intervenții în istoria Salvamont România, în a doua zi din 2025

Record absolut al intervențiilor de salvare montană și prim-ajutor înregistrat în istoria Salvamont România, într-o singură zi, 2 ianuarie 2052.

Peste 160 de persoane au fost salvate după ce s-au aventurat, în plin pericol, pe munte. A fost un număr record de intervenții pentru salvamontiștii din toată țara.

100 dintre cele 162 de persoane salvate au avut nevoie de îngrijiri medicale la spital. Salvamontiștii spun că vorbim despre accidente pe pârtii și persoane care au urcat pe munte și nu erau echipate corespunzător, sau turiști care s-au rătăcit pe trasee. Cele mai multe intervenții le-au avut salvamontiștii din Predeal, 26, urmați de cei din Sinaia cu 21 de misiuni pe munte, într-o singură zi.

Președintele Salvamont România a precizat la Euronews România ce trebuie să facem în astfel de cazuri.

Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România: „Vorbim de 160 de cazuri, este recordul absolut nedorit de noi, dar din toată istoria Salvamont România este ziua cu cele mai multe accidente. Am avut persoane cu fracturi de membre inferioare, cu duble fracturi, cu fracturi de femur, cu fracturi de bazin, cu suspiciune de fractură de coloană, deci persoane care aveau afecțiuni foarte grave și care se vor recupera foarte greu.

Deci, atragem atenția pe această cale că aceste accidente care se petrec pe munte câteodată sunt atât de grave încât pot să ducă la deces sau la recuperare foarte, foarte îndelungată și spunem acest lucru ca să-i responsabilizăm pe cei care merg la munte, pentru că multe dintre aceste evenimente care s-au produs considerăm că puteau fi evitate.

Încurajăm pe toată lumea să meargă la munte, dar haideți să facem și un efort, să reducem numărul de accidente. Deci, îmbrăcăminte și încălțăminte corespunzătoare și apoi echipament adecvat activităților pe care vrem să le facem. Fie o drumeție scurtă, o plimbare scurtă prin stațiune, fie o drumeție scurtă prin împrejurimile stațiunii, fie diverse activități sportive: săniuș, ski, snowboard ș.a.m.d. și, nu în ultimul rând, să fim foarte atenți la ce mâncăm la munte, la ce trasee abordăm, cu cine plecăm pe munte. Să avem cu noi echipamentul specific activităților pe care le dorim și să ne informăm foarte bine de starea vremii”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE