Președintele turc l-a comparat pe premierul israelian cu Adolf Hitler. În discursul ținut la Adunarea Generală a ONU, Erdogan a cerut comunității internaționale să-l oprească pe Benjamin Netanyahu. Situația din Orientul Mijlociu a fost pe larg dezbătută în cadrul evenimentului. Washingtonul, dar și alte cancelarii europene, insistă pentru identificarea unei soluții diplomatice, scenariu ce pare tot mai complicat după atacurile israelienilor în Liban.
Susţinător declarat al palestinienilor, Recep Tayyip Erdogan a acuzat de la tribuna ONU comunitatea internațională că nu se implică mai mult pentru a împiedica un genocid în Fâșia Gaza.
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: „Acum 70 de ani, așa cum Hitler a fost oprit de o alianță a umanității, Netanyahu și rețeaua sa de asasini trebuie, de asemenea, să fie opriți de o alianță a umanității.”
Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a declarat că o soluție diplomatică este cea mai bună variantă pentru a opri conflictele din Orientul Mijlociu.
Joe Biden, președintele SUA: „Împreună, trebuie să oprim oxigenul pentru teroriștii și pentru grupările apropiate Iranului care au cerut mai multe atentate ca cel din șapte octombrie. Trebuie să ne asigurăm că Iranul nu va obține niciodată, niciodată, o armă nucleară.”
Doar că un acord de încetare a focului în Fâșia Gaza pare un scenariu tot mai îndepărtat după atacurile israelienilor din Liban. În ultimele zile, Tel Avivul a lovit ținte Hezbollah. Aproape 600 de oameni au murit în urma atacurilor, susțin libanezii.
În timpul evenimentului de la sediul ONU din New York, sute de oamenii au protestat în Manhattan. Ei au cerut încheierea războiului din Fâșia Gaza și au acuzat Israelul de barbarie.
„Clar, există linii roșii de moralitate valabile pentru toată lumea. Nu putem permite ca lucrurile să continue în acest fel”, a declarat un protestatar.
Israelul susține că este amenințat din sud, de teroriștii Hamas, care activează în Fâșia Gaza, și din nord, de gruparea libaneză Hezbollah. În Gaza, războiul pornit anul trecut a provocat o criză umanitară de proporție și moartea a peste 40 de mii oameni. Israelienii au lansat această operațiune militară după ce gruparea Hamas a ucis 1.200 de civili și a luat ostatici peste 250.