Decenii la rând, liderii șiiți care s-au succedat la putere în Iran după Revoluția Islamică din 1979 au încercat să creeze un sistem de alianțe în zona Orientului Mijlociu. Iranul a înființat și finanțat miliții extremiste, actori nonstatali care au început să capete tot mai multă imporatanță până când au ajuns să controleze state întregi – Hezbollah în Liban de pildă.
Liderii de la Tehera numesc acest sistem de alianțe – o adevărată coaliție anti-Israel și anti-Occident - „Axa Rezistenței”. Acest sistem de alianțe are forma unei semiluni care începe în Yemen, în Peninsula Arabică, trece prin Fâșia Gaza, Liban, Siria și se sfârșește în Irak.
Rebelii Houthi - Yemen
În zona Golfului Persic, Arabia Saudită, marele rival regional al Iranului a acuzat Teheranul că încearcă să destabilizeze regiunea prin încurajarea revoltelor în rândul musulmanilor șiiți. În Arabia Saudită disidența a fost reprimată brutal, dar mai la sud, în Yemen, militanții Houthi, sprijiniți de Teheran, se luptă încă din 2014 pentru controlul țării cu forțele guvernamentale. În septembrie 2014, rebelii Houthi au preluat controlul capitalei Sana'a. Mișcarea militantă a fost constituită pe modelul Hezbollah din Liban.
Atât Iran cât și Arabia Saudită s-au amestecat în acest război civil pentru a-și sprijini aliații (rebelii Houthi și forțele guvernamentale yemenite în cazul Arabiei Saudite). Think tank-ul american Brookings Institution estimează că războiul civil din Yemen costă Teheranul câteva milioane de dolari pe lună, în timp ce Riadul cheltuie 6 miliarde de dolari pe lună.
Rebelii Houthi s-au amestecat și în războiul dintre Israel și Hamas. La sfârșitul lunii octombrie presa americană relata că rebelii Houthi ar fi lansat o rachetă balistică cu rază medie de acțiune din Yemen în direcția Israelului, potrivit oficialilor de peste Ocean. Oficialii israelieni au spus că racheta a fost interceptată de sistemul de apărare aeriană Arrow.
Militanții Hamas – Fâșia Gaza
Iranul este de multă vreme angajat într-un război hibrid cu Israelul, stat despre care liderii iranieni au declarat că „nu va mai exista” în viitor. Gradul în care Iranul a ajutat gruparea Hamas (grupare sunită) din Fâșia Gaza să orchestreze atacul sângeros din 7 octombrie asupra Israelului rămâne însă neclar. Analiștii israelieni și americani consideră că Teheranul a furnizat grupării Hamas cel puțin mijloacele necesare pentru a ataca.
Cert este că liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, precum și alți oficiali iranieni de rang înalt au felicitat Hamasul pentru atacul asupra Israelului. Totodată, acest atac a perturbat și intenția Israelului și a Arabiei Saudite de a-și normaliza relațiile, lucru care ar fi izolat Iranul în regiune.
Gruparea Hezbollah - Liban
Hezbollah - literar "partidul lui Dumnezeu" - este un partid politic și grupare militantă șiită care deține puterea politică în Liban. Gruparea este finanțată de Iran și a apărut în anii ’80, în contextul războiului civil libanez care a durat 15 ani. Aceasta s-a constituit ca reacție la ocuparea de către Israel a regiunii sudice a Libanului. În manifestul său din 1985, Hezbollah vorbește despre distrugerea statului Israel ca obiectiv principal.
În Liban, gruparea are influență asupra unei mari părți a comunităților șiite marginalizate. acționează în special ca un aliat al Iranului în interiorul Libanului, dar în ultimii ani a ajuns o adevărată putere regională. Hezbollah l-a sprijinit pe președintele sirian Bashar al-Assad în cadrul războiului civil din Siria și i-a antrenat pe rebelii Houthi din Yemen.
Regimul al-Assad - Siria
Siria este guvernată în mod autoritar de către familia Assad încă din 1971, atunci Hafez al-Assad (tatăl actualului lider sirian Bashar al-Assad) a devenit președinte. Familia Assad este membră a sectei minoritare Alawite și a reușit să-și consolideze puterea în Siria printr-o alianță cu Iranul. Alianța s-a dovedit foarte utilă după anul 2011, atunci când președintele Bashar al-Assad s-a confruntat cu o revoltă antiguvernamentală care a degenerat într-un război civil.
Iranul l-a sprijinit pe Bashar al-Assad, furnizându-i militari – Israelul l-a acuzat că a desfășurat 80.000 de oameni în Siria. Rusia a venit și ea în sprijinul lui al-Assad, furnizându-i putere aeriană. De asemenea, luptătorii Hezbollah din Liban au intervenit și ei de partea dictatorului sirian.
Siria s-a amestecat și ea parțial în conflictul dintre Israel și Hamas. În ultimele zile Israelulul a lansat mai multe atacuri aeriene pentru a răspunde la tirurile de artilerie din Siria. Regimul Assad susține de multă vreme facțiunile palestiniene radicale, dar Hamas a rupt legătura cu regimul al-Assad în 2012 din cauza arestării și uciderii pe scară largă a insurgenților musulmani suniți.
Grupări paramilitare - Irak
Una dintre consecințele neintenționate ale invaziei americane în Irak din 2003 care a dus la elimiarea regimului Hussein a fost crearea unui vid de putere la Bagdad. În acest vid de putere, Iranul, vechi rival regional al Irakului, a reușit să-și extindă influența, înființând și finanțând miliții care au dobândit o influență tot mai mare în Irak.
Intervenția iraniană în Irak a atins apogeul la jumătatea anului 2014, pe fondul influenței tot mai mari pe care o avea la vremea respectivă ISIS. Iranul a început să ofere ajutoare militare forțelor anti-ISIS (grupare teroristă sunită). Principalele grupări paramilitare din Irak, sprijinite de Iran sunt Kata'ib Hezbollah și Asa'ib Ahl al-Haq.