Cinci persoane au fost rănite când o rachetă a căzut în cursul nopţii de joi spre vineri în Taba, un oraş egiptean la graniţa cu Israelul, aflat în război din 7 octombrie cu gruparea palestiniană Hamas în Fâşia Gaza.
- Urmăriți evenimentele din ziua 20 a războiului dintre Israel și Hamas
"În cadrul escaladării actuale din Gaza, o rachetă s-a prăbuşit în Taba, rănind cinci persoane şi distrugând o clădire rezidenţială", a relatat televiziunea AlQahera News, apropiată de serviciile de informaţii egiptene. Martori au confirmat pentru AFP că o rachetă a căzut în acest oraş, situat la Marea Roşie şi la nord-est de Sinai, unde se află un punct de frontieră cu Israelul.
Sumar:
- Mai mulți răniți după un atac cu rachetă la graniţa dintre Israel şi Egipt
- UE cere încetarea temporară a războiului pentru a permite convoaielor de ajutoare să intre în Gaza
- Qatar, presiuni pe liderii Hamas pentru a elibera ostaticii.
- Comunicaţiile şi internetul, întrerupte în Gaza
- Armata israeliană afirmă că forțele terestre își "extind" activitățile în Gaza
- Iordania cere încetarea imediată a focului
- Brigăzile Al-Quds, aripa armată a Jihadului Islamic palestinian, au lansat rachete spre Israel
- SUA îndeamnă Israelul la reținere
- Adunarea Generală a ONU adoptă rezoluția iordaniană care solicită un armistițiu umanitar în Gaza
- Două drone lansate din zona sudică a Mării Roșii au lovit două stațiuni din Peninsula Sinai
- Hamas afirmă că au loc ciocniri cu forțele israeliene în nordul Fâșiei Gaza
Hamas afirmă că au loc ciocniri cu forțele israeliene în nordul Fâșiei Gaza
Aripa militară a Hamas, Brigăzile Al Qassam, a declarat că se confruntă cu o incursiune militară terestră israeliană în partea de nord a Fâșiei Gaza.
În declarația Hamas se afirmă că au loc "lupte violente" la sol în apropiere de Beit Hanoun, în nordul Fâșiei Gaza, și la Bureij, în centru.
Agențiile internaționale de presă nu au putut verifica independent aceste informații.
Două drone lansate din zona sudică a Mării Roșii au lovit două stațiuni din Peninsula Sinai
Două drone lansate din zona sudică a Mării Roșii au lovit două stațiuni din Peninsula Sinai, au anunțat vineri forțele armate egiptene într-un comunicat.
Una dintre ele a căzut în orașul Taba, care se învecinează cu granița cu Israelul, în timp ce resturi de la o a doua au căzut într-o zonă nelocuită din orașul Nuweiba, se arată în comunicat. Anterior, mass-media de stat egipteană a raportat că șase persoane din Taba au fost rănite.
Organizația Mondială a Sănătății a pierdut contactul cu mai mulți membri ai personalului său din Gaza
Organizația Mondială a Sănătății a pierdut contactul cu mai mulți membri ai personalului său din Gaza, inclusiv cu unitățile sanitare, cu lucrătorii medicali și cu alți angajați din domeniul umanitar.
"Acest asediu mă face să fiu foarte îngrijorat pentru siguranța lor și pentru riscurile imediate pentru sănătatea pacienților vulnerabili", a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, pe X.
Anterior, un purtător de cuvânt al Comitetului Internațional al Crucii Roșii a declarat că, de asemenea, nu a putut lua legătura cu echipa sa din Fâșia Gaza.
Adunarea Generală a ONU adoptă rezoluția iordaniană care solicită un armistițiu umanitar în Gaza
Adunarea Generală a ONU a adoptat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție fără caracter obligatoriu, care solicită un armistițiu umanitar în Gaza, notează Al-Jazeera.
Rezoluția, prezentată de Iordania în numele grupului arab, condamnă, de asemenea, toate actele de violență împotriva civililor palestinieni și israelieni, inclusiv toate "atacurile teroriste și nediscriminatorii".
Rezoluția solicită ajutor neîngrădit și protecția civililor.
S-au înregistrat 120 de voturi pentru, 14 împotrivă și 45 de abțineri.
Rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, dar au o greutate morală.
SUA îndeamnă Israelul la reținere și promovează o operațiune „chirurgicală”
Administrația Biden îndeamnă Israelul să-și regândească planurile pentru o ofensivă terestră majoră în Fâșia Gaza și să opteze, în schimb, pentru o operațiune mai "chirurgicală", folosind avioane și forțe de operațiuni speciale care să efectueze raiduri precise și țintite asupra unor ținte ale Hamas, notează The Washington Post.
Oficialii administrației au devenit foarte îngrijorați de repercusiunile potențiale ale unei ofensive terestre și se îndoiesc din ce în ce mai mult că acesta ar putea atinge obiectivul declarat al Israelului, acela de a elimina Hamas.
De asemenea, aceștia sunt îngrijorați că o astfel de operațiune ar putea compromite negocierile pentru eliberarea a aproape 200 de ostatici ai Hamas.
Administrația Biden este, de asemenea, îngrijorată de faptul că o operațiune militară terestră ar putea avea ca rezultat numeroase victime în rândul civililor palestinieni, precum și al soldaților israelieni, ceea ce ar putea duce la o escaladare dramatică a ostilităților în regiune.
Brigăzile Al-Quds afirmă că au lansat rachete spre Israel
Brigăzile Al-Quds, aripa armată a Jihadului Islamic palestinian, a declarat într-un comunicat pe aplicația de mesagerie Telegram că a lansat atacuri spre Ashkelon, Ashdod și Sedrot, notează Al-Jazeera.
Iordania cere încetarea imediată a focului
Ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, a îndemnat Adunarea Generală a Națiunilor Unite să voteze o rezoluție fără caracter obligatoriu care să ceară o încetare imediată a focului. Safadi a declarat că o operațiune terestră israeliană în Gaza ar fi un dezastru.
Comunicaţiile şi internetul, întrerupte în Gaza
Armata israeliană a efectuat vineri seara bombardamente de o intensitate "fără precedent" de la începutul războiului în nordul Fâşiei Gaza. Ca urmare a acestor bombardamente intense, serviciile de internet și telefonie s-au prăbușit în Gaza.
Între timp, reprezentanții forțelor armate israeliene au declarat că își vor „extinde” operațiunile terestre în Gaza. Anunțul armatei indică posibilitatea unei operațiuni terestre extinse în Fâșie, după incursiunile din ultimele zile.
"Fără o schimbare fundamentală, populaţia din Gaza va suferi o avalanşă fără precedent de suferinţă umană", a tras un semnal de alarmă vineri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de AFP.
"Fiecare trebuie să-şi asume responsabilitatea. Este un moment al adevărului, Istoria ne va judeca", a afirmat Antonio Guterres într-o declaraţie citită de purtătorul său de cuvânt, subliniind că "sistemul umanitar din Gaza se confruntă cu o prăbuşire totală, cu consecinţe inimaginabile pentru peste două milioane de civili"
Patru persoane au fost rănite după ce o rachetă a lovit o clădire de locuințe din Tel Aviv
Patru persoane au fost rănite vineri după ce o clădire de locuinţe din partea de sud a metropolei israeliene Tel Aviv a fost lovită de o rachetă cu rază lungă de acţiune lansată de gruparea Hamas, a anunţat serviciul israelian de urgenţă, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE, citate de Agerpres.
Imagini video distribuite pe social media arată partea superioară a unei clădiri avariate de impactul unei rachete.
Sirenele de raid aerian au fost declanşate la Tel Aviv, în împrejurimile oraşului şi în zona centrală a Israelului apropiată de Fâşia Gaza. Potrivit televiziunii israeliene Canal 12, alte opt rachete au fost interceptate de sistemele antiaeriene.
Braţul armat al grupării islamiste Hamas a confirmat lansarea unor rachete dinspre Fâşia Gaza către Tel Aviv. Brigăzile al-Qassam menţionează într-un comunicat că acest atac este "un răspuns faţă de masacrele sioniste împotriva civililor" în Fâşia Gaza.
Forțele de apărare israeliene (IDF) au anunțat că l-au ucis pe Madhath Mubashar, comandantul batalionului vestic din Khan Yunis al grupării Hamas. De asemenea, militarii israelieni au lovit peste 250 de obiective ale organizației palestiniene din Fâșia Gaza.
Madhath a fost implicat în comiterea unor atacuri cu bombă și cu asalturi cu lunești asupra unor comunități israelieni.
În ultimele 24 de ore, aviația israeliană a bombardat este 250 de obiective militare ale Hamas în Fâșia Gaza. Printre acestea se numărau tuneluri, zeci de agenți Hamas, centre de comandă operaționale și situri de lansare.
Potrivit The Guardian, un oficial de rang înalt a declarat că sunt purtate negocieri intense cu Israelul pentru a facilita accesul ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza, însă sunt împiedicate din cauza motive politice și de securitate.
Lynn Hastings, un reprezentant ONU pentru misiunile umanitare din teritoriile palestiniene, a precizat că alte opt camioane ce transportă alimente, medicamente și apă urmează să treacă granița vineri în Fâșia Gaza. Potrivit acesteia, aproape 74 de camioane au ajuns deja în teritoriul controlat de gruparea Hamas.
Sondaj: Sprijinul popular în favoarea unei operațiunii terestre din Fâșia Gaza, în scădere
Aproape jumătate dintre israelieni vor să fie amânată operațiunea terestră din Fâșia Gaza, arată datele unui sondaj de opinie publicat vineri. Rezultatele studiului indică o scădere a sprijinului popular pentru următoarea etapă planificată a contraofensivei împotriva grupării Hamas, relatează agenția Reuters.
Israelul și-a stabilit ca obiectiv anihilarea Hamas drept represalii la atacurile comisez de gruparea palestiniană începând cu data de 7 octombrie. Între timp, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au intensificat raidurile cu tancuri și infanterie în paralel cu loviturile aeriene asupra Fâșiei Gaza.
Potrivit sondajului, 29% dintre israelieni sunt de acord ca Armata să declanșeze imediat o operațiune terestră în Gaza, iar 49% consideră ”că ar fi mai bine să fie amânată” o astfel de acțiune. De asemenea, 22% dintre repondenți sunt indeciși, arată studiului publicat de cotidianul israelian Maariv.
Publicația a amintit că un sondaj realizat pe 19 octombrie indica faptul că 65% dintre israelieni susțin o ofensivă terestră de amploare.
"Dintr-o separare a răspunsurilor, reiese că nu există o divizare în funcție de tabăra politică sau demografică și că este aproape sigur că evoluțiile în privința subiectului ostaticilor, care domină acum agenda publică, au avut un mare impact asupra acestei schimbări (de opinie)", a scris Maariv.
Sondajul publicat de Maariv a fost realizat pe un eșantion de 522 de israelieni adulți. Marja de eroare a fost de 4,3%, a precizat ziarul.
SUA a lovit două unități ale Gardienilor revoluției iraniene în Siria
Statele Unite au lansat lovituri împotriva a două unități folosite de Gardienii revoluției iranieni și a unor ”grupuri afiliate” în estul Siriei. Anunțul a fost făcut joi de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care a precizat că acțiunea militară reprezintă ”o ripostă”.
”Aceste lovituri de legitimă autoapărare şi de precizie sunt o ripostă la o serie de atacuri în curs de desfăşurare şi în cea mai mare parte eşuate împotriva personalului american din Irak şi Siria de către miliţii susţinute de Iran”, din 17 octombrie, a precizat oficialul american.
Militarii americani au fost atacați de mai multe ori cu drone de la izbucnirea conflictului din Fâșia Gaza între Israel și gruparea Hamas. Washingtonul consideră că Iranul este responsabil de intensificarea numărului de lovituri în Irak și Siria, din partea unor grupuri de militanți.
Pentagonul a anunțat cele două operațiuni, după ce președintele Joe Biden l-a avertizat pe liderul suprem iranian Ayatollahul Ali Khamenei că orice atac asupra militarilor americani ar putea avea drept consecință extinderea războiului dintre Israel și gruparea Hamas.
Potrivit sursei citate, un cetăţean american a murit în urma unui atac de cord în timp ce se ascundea în timpul unuia dintre aceste atacuri, iar alţi 21 au fost răniţi uşor.
Washingtonul are mobilizați aproape 900 de soldaţi în Siria şi aproape 2.500 în Irak care luptă împotriva organizaţiei Stat Islamic şi lansează frecvent atacuri împotriva jihadiştilor.
Liderii Uniunii Europene cer încetarea temporară a ostilităților dintre Israel și Hamas cu scopul de a permite convoaielor cu ajutoare să intre în Fâșia Gaza. Și autoritățile din Statele Unite fac eforturi ca ajutoarele să ajungă la civilii palestinieni, iar cetățenii americani să poată pleca în siguranță din zona de conflict.
Liderii UE au discutat la Bruxelles despre modalități prin care ajutoarele să ajungă la civlii palestinieni din Fâșia Gaza.
”Cele 56 de tone de ajutoare pe care primele două zboruri umanitare le-au adus în Egipt au fost acum livrate în Gaza. Acest lucru este important, dar, desigur, este nevoie de mai mult. Vom efectua următoarele două zboruri. Acestea sunt programate pentru astăzi, vineri, și sunt planificate și mai multe în zilele următoare. În plus, progresăm rapid în ceea ce privește punerea în aplicare a ajutorului umanitar suplimentar de 50 de milioane de euro pentru Gaza.”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
De asemenea, Uniunea Europeana caută soluții diplomatice pentru încetarea conflictului. În acest sens, liderii europeni au propus o conferință pentru pace.
”Și este destul de clar, dacă analizăm situația de astăzi, că o politică de securitate pură și o soluție de securitate pură reprezintă o parte din motivul pentru care s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Așadar, la un moment dat, trebuie să înceapă un dialog politic, iar această conferință de pace este o reflectare a acestui lucru.”, a adăugat Alexander De Croo, prim-ministru belgian.
În același timp, autoritățile din Qatar, emirat unde locuiesc liderii grupării Hamas, spun că fac tot ce pot pentru a-i convinge pe aceștia să elibereze ostaticii din Fâșia Gaza.
Între timp, scutul anti rachetă, Iron Dome, din Israel a respins atacurile asupra Tel Avivului venite dinspre Fâșia Gaza. Iar în Gaza, rudele celor răniți sau decedați așteaptă în fața spitalelor pentru a-i identifica.
În același timp, presa egipteană susține că o rachetă lansată în timpul confruntărilor dintre militanții Hamas și Israel a lovit o stațiune egipteană aflată la aproximativ 220 km de Fâșia Gaza. Racheta ar fi lovit o unitate medicală din Taba, rănind cel puțin șase persoane, însă informația nu a putut fi confirmată independent.