Armata israeliană a acuzat duminică Hezbollahul libanez că încearcă să obţină o escaladare militară în zona de frontieră cu riscul de a atrage Libanul în război, după noi schimburi de focuri între Israel şi gruparea şiită, transmite AFP, citată de Agerpres.
- Relatarea zilei 16 a conflictului din Israel s-a încheiat. Urmăriți desfășurarea evenimentelor din ziua 17 a războiului Israel-Hamas.
Sumar:
- Armata israeliană: Hezbollahul ''atrage Libanul în război''
- Cetățean român, ostatic HAMAS
- Preşedintele Erdogan a discutat cu Hamas despre încetarea focului în Gaza şi acordarea de asistenţă
- Rusia şi-a anunţat intenţia de a convoca o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind războiul dintre Israel şi mişcarea islamistă Hamas
- ONU: Un al doilea convoi ar putea ajunge în Gaza
- Qatarul estimează că discuţiile în curs "vor conduce foarte curând la eliberarea ostaticilor"
- Diaconescu: Summit-ul de la Cairo privind situația din Orientul Mijlociu poate favoriza discuții bilaterale despre coridoarele umanitare
- Un al doilea convoi umanitar a intrat în Gaza pe la Rafah
- Un tanc israelian a lovit din greşeală o poziţie egipteană
Un tanc israelian a lovit din greşeală o poziţie egipteană
Un tanc israelian a tras din greşeală asupra unei poziţii egiptene, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al forţelor armate ale Israelului (IDF) într-un comunicat preluat de Reuters şi AFP.
Lovitura accidentală a avut loc în apropiere de frontieră şi de Kerem Shalom, localitate israeliană aflată lângă Fâşia Gaza.
"Incidentul este în curs de anchetare, iar detaliile sunt reexaminate. IDF îşi exprimă regretul cu privire la incident", arată comunicatul, fără a da alte detalii.
Un al doilea convoi umanitar a intrat în Gaza pe la Rafah
Punctul de trecere a frontierei de la Rafah, care leagă Egiptul de Fâşia Gaza, a fost deschis duminică pentru a doua zi consecutiv pentru a permite intrarea a 17 camioane încărcate cu ajutoare umanitare, a informat presa locală, citată de EFE.
Televiziunea egipteană Al Qahera News a transmis în direct intrarea acestor vehicule prin Rafah spre Gaza.
Anterior, EFE relatase că mai multe camioane încărcate cu ajutoare umanitare stăteau şi aşteptau la Rafah pentru a intra în enclava palestiniană. Agenţia de presă spaniolă numărase 17 camioane cu ajutoare pentru Gaza staţionate de partea egipteană a graniţei şi care aşteptau să primească permisiunea de a intra.
Sâmbătă, autorităţile care gestionează punctul de trecere a frontierei de la Rafah au închis trecerea pe ambele părţi după ce au descărcat cele 20 de camioane cu ajutoare umanitare, în cadrul primei misiuni de acest fel.
Persoane care au participat la procesul de livrare a ajutoarelor au declarat pentru EFE că, anterior intrării în Gaza, autorităţile egiptene au inspectat convoaiele, care au fost apoi recepţionate de membri ai Semilunii Roşii Palestiniene şi ai ONU.
Diaconescu: Summit-ul de la Cairo privind situația din Orientul Mijlociu poate favoriza discuții bilaterale despre coridoarele umanitare
Summit-ul de la Cairo privind situația din Orientul Mijlociu poate favoriza discuții bilaterale despre coridoarele umanitare sau despre protecția civililor. Declarația a fost făcută la Euronews de fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu. În opinia acestuia, pacea încă este un obiectiv dificil de atins.
”O multilaterală favorizează si bilaterale, care la un moment dat pot, pe anumite paliere, să stabilească înțelegeri, care chiar dacă sunt secvențiale sunt importante, cum ar fi coridoarele umanitare și aspectele care țin de protecție și depășirea situației dramatice din Gaza, care vizează aproape 1 milion de oameni. O parte din statele arabe participante și-ar fi dorit să nu se recunoască dreptul de autoapărare a Israelului, motiv pentru care si SUA și-a trimis reprezentarea la acest summit la un nivel redus.
Deocamdată este foarte dificil să ne gândim la o soluție de pace. Practic din 2014 nu s-a mai discutat, în ceea ce privește statele din regiune, privind o variantă care să fie legitimată”.
Qatarul estimează că discuţiile în curs "vor conduce foarte curând la eliberarea ostaticilor"
Qatarul, una dintre ţările cu rol de mediator în criza ostaticilor luaţi de Hamas, consideră că este posibilă o eliberare "foarte curând" a ostaticilor, datorită discuţiilor în curs, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari, într-un interviu acordat sâmbătă ziarului Welt am Sonntag, relatează AFP.
"Nu pot să promit că se va întâmpla azi, mâine sau poimâine. Însă suntem pe un drum care va duce foarte curând la eliberarea ostaticilor, în special a civililor", a declarat Majed Al-Ansari, a doua zi după eliberarea a două femei americane luate ostatice pe 7 octombrie de Hamas.
Medierea Qatarului a condus la eliberarea celor două femei vineri seara, Doha subliniind că discută în continuare cu israelienii şi Hamas.
ONU: Un al doilea convoi ar putea ajunge în Gaza
Organizaţia Naţiunilor Unite speră că un al doilea convoi de camioane va fi trimis duminică în Gaza, sub un sistem de inspecţie uşoară, care va permite extinderea livrărilor de ajutor şi săptămâna viitoare, informează Reuters, citată de Agerpres.
Un prim convoi de 20 de camioane a sosit sâmbătă în Gaza prin punctul de trecere Rafah de la graniţa cu Egiptul, dar eforturile de a livra provizii în enclava asediată au fost oprite de cererile israeliene de a verifica ajutorul.
SUA cer tuturor părţilor să lase deschis punctul de trecere a frontierei de la Rafah
Statele Unite au cerut sâmbătă tuturor părţilor implicate în conflictul israeliano-palestinian şi în războiul dintre statul evreu şi gruparea Hamas să lase deschis punctul de trecere a frontierei de la Rafah, după intrarea primului convoi cu ajutor umanitar în Fâşia Gaza din Egipt, transmite AFP citată de Agerpres.
"Îndemnăm toate părţile să lase deschis punctul de trecere de la Rafah, astfel încât ajutoarele esenţiale pentru populaţia din Gaza să poată fi livrate în mod continuu", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat, după întoarcerea sa dintr-un turneu regional în Orientul Mijlociu şi după vizita de miercuri a preşedintelui Joe Biden la Tel-Aviv.
Rusia vrea o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU
Rusia şi-a anunţat sâmbătă intenţia de a convoca o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia umanitară din Fâşia Gaza şi războiul dintre Israel şi mişcarea islamistă Hamas, informează AFP, citată de Agerpres.
Rusia a convocat pentru luni o reuniune cu privire la război, dar rezoluţia sa de încetare a focului a eşuat din cauza opoziţiei a patru membri ai Consiliului, inclusiv a Statelor Unite, care au criticat proiectul pentru că nu menţiona gruparea Hamas.
"Cu siguranţă vom convoca o nouă şedinţă a Consiliului de Securitate. După cum a demonstrat practica, nimeni în afară de noi nu îndrăzneşte să facă acest lucru", a declarat adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski.
Rusia a cerut în repetate rânduri negocieri pentru a se pune capăt conflictului.
Preşedintele Vladimir Putin a vorbit săptămâna aceasta cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, precum şi cu lideri iranieni şi arabi, în speranţa de a lansa discuţii de pace.
Preşedintele Erdogan a discutat cu Hamas despre încetarea focului în Gaza şi acordarea de asistenţă
Preşedintele Recep Erdogan a discutat despre eforturile de încetare a focului pentru enclava palestiniană asediată Gaza cu un lider al grupului militant Hamas, Ismail Haniyeh, informează dpa și Agerpres, citând preşedinţia turcă.
Turcia lucrează pentru o încetare a focului "cât mai curând posibil" şi încearcă, de asemenea, să permită ajutor umanitar suplimentar pentru Fâşia Gaza, i-a comunicat preşedintele Erdogan lui Ismail Haniyeh într-un apel telefonic, a declarat biroul preşedintelui Erdogan pe platforma de socializare X.
Ankara caută, de asemenea, modalităţi pentru acordarea de tratament în Turcia pentru unii din răniţii din Fâşia Gaza, a adăugat Erdogan.
Turcia, împreună cu Qatar şi alte ţări influente din regiune, negociază în prezent eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas.
Cetățean român, ostatic HAMAS. Patru cetățeni români au murit în Israel, iar unul este declarat dispărut
Un cetățean român, care deține și cetățenia Israelului, este ostatic Hamas în Fâșia Gaza. Informațiile au fost confirmate de către Ministerul român al Afacerilor Externe.
Într-un comunicat de presă al MAE se precizează că: ”potrivit informaţiilor furnizate de către autorităţile israeliene unul dintre cetăţenii cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în Statul Israel, semnalat iniţial în lista persoanelor dispărute, este ostatic în Fâşia Gaza.”
Până în prezent, potrivit informațiilor transmise de autoritățile israeliene, patru cetățeni cu dublă cetățenie israeliano-română au murit în Israel, iar unul este declarat dispărut.
Armata israeliană: Hezbollahul ''atrage Libanul în război''
Armata israeliană a acuzat duminică Hezbollahul libanez că încearcă să obţină o escaladare militară în zona de frontieră cu riscul de a atrage Libanul în război, după noi schimburi de focuri între Israel şi gruparea şiită, transmite AFP, citată de Agerpres.
"Hezbollah atacă şi atrage Libanul într-un război de pe urma căruia nu va avea nimic de câştigat, dar în care riscă să piardă foarte mult", a avertizat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, în timpul unei intervenţii pe reţeaua de socializare X (fostă Twitter).
Tensiunile au crescut sâmbătă după ciocnirile în timpul cărora patru luptători Hezbollah au fost ucişi, potrivit mişcării islamiste libaneze, susţinută de Iran.
Jihadul Islamic, un grup armat palestinian, a anunţat moartea unuia dintre luptătorii săi.
De partea israeliană, armata a informat că trei dintre militari au fost răniţi, unul grav.
Doi lucrători agricoli thailandezi au fost, de asemenea, răniţi.
"Este statul libanez într-adevăr gata să pună în pericol ceea ce mai rămâne din prosperitatea şi suveranitatea libaneze în beneficiul teroriştilor din Gaza, Statul Islamic din Gaza?", a întrebat Jonathan Conricus. "
Aceasta este o întrebare pe care autorităţile libaneze trebuie să şi-o pună şi la care trebuie să răspundă", a adăugat el.
Hezbollahul libanez este aliat cu Hamasul palestinian, care a lansat un atac sângeros împotriva Israelului, dinspre Gaza, la 7 octombrie, ucigând peste 1.400 de persoane, majoritatea civili, care au fost împuşcaţi, arşi de vii sau mutilaţi în prima zi a atacului lansat dinspre Fâşia Gaza de gruparea militantă palestiniană, potrivit autorităţilor israeliene.
În Fâşia Gaza, cel puţin 4.385 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucişi în bombardamentele necontenite efectuate ca represalii de către armata israeliană, potrivit Ministerului Sănătăţii local.