După ce Israelul a impus o blocadă completă a Fâșiei Gaza ca răspuns la atacul mortal din 7 octombrie al Hamas, trecerea frontierei de la Rafah a fost practic sigilată, dar apoi și afectată de bombardamente.
- Relatarea zilei 15 a conflictului din Israel s-a încheiat. Urmăriți desfășurarea evenimentelor din ziua 16 a războiului Israel-Hamas.
Urmăriți evenimentele din ziua 14 a războiului Israel-Hamas.
Sumar:
- Netanyahu promite ''să lupte până la victorie'' în Gaza, chiar și după ce Hamas a eliberat două ostatice americane
- Summit de pace în Egipt, la Cairo: Lideri din țările arabe, europene și africane vor căuta soluții pentru criza din Gaza
- SUA: Punctul de trecere Rafah s-a deschids sâmbătă pentru ca străinii să părăsească Gaza
- Primele camioane cu ajutoare pentru Gaza traversează punctul de la Rafah
- Punctul de la Rafah a fost din nou închis
- SUA cer ca punctul Rafah să fie lăsat deschis
SUA cer tuturor părţilor să lase deschis punctul de trecere a frontierei de la Rafah
Statele Unite au cerut sâmbătă tuturor părţilor implicate în conflictul israeliano-palestinian şi în războiul dintre statul evreu şi gruparea Hamas să lase deschis punctul de trecere a frontierei de la Rafah, după intrarea primului convoi cu ajutor umanitar în Fâşia Gaza din Egipt, relatează AFP.
"Îndemnăm toate părţile să lase deschis punctul de trecere de la Rafah, astfel încât ajutoarele esenţiale pentru populaţia din Gaza să poată fi livrate în mod continuu", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat, după întoarcerea sa dintr-un turneu regional în Orientul Mijlociu şi după vizita de miercuri a preşedintelui Joe Biden la Tel-Aviv.
Acest prim convoi format din 20 de camioane cu ajutor umanitar, conform ONU, a intrat sâmbătă în Fâşia Gaza din Egipt pe la punctul de trecere a frontierei de la Rafah, singurul care nu este controlat de Israel.
"Deschiderea acestei rute esenţiale de aprovizionare este rezultatul implicării diplomatice depline a Statelor Unite în regiune şi al unui acord la care a ajuns preşedintele Biden cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, în timpul vizitei sale istorice recente în Israel", a mai spus Blinken.
Şeful diplomaţiei americane a "salutat" acest prim convoi umanitar, însă a lansat şi un avertisment.
"Am fost clari: Hamas nu trebuie să se amestece în furnizarea de ajutor vital. Populaţia civilă palestiniană nu este responsabilă pentru terorismul atroce al Hamas", a mai spus Antony Blinken.
Punctul de trecere de la Rafah, din nou închis
Autorităţile care gestionează punctul de trecere a frontierei de la Rafah, care leagă nordul Sinaiului egiptean de Fâşia Gaza, au închis sâmbătă trecerea de ambele părţi ale graniţei după descărcarea celor 20 de camioane cu ajutor umanitar convenite în această primă misiune, transmite EFE. Agenţia de presă spaniolă citează surse umanitare care au declarat că nu se ştie când acest punct va fi redeschis.
Preşedintele Semilunii Roşii din Sinaiul de Nord, Khaled Said, a declarat pentru EFE că "punctul de trecere este închis de ambele părţi, atât pe partea egipteană, cât şi pe cea palestiniană, după ce cele 20 de camioane care au intrat (în Fâşie) prin Rafah au descărcat ajutoarele şi s-au întors în Egipt".
Said a subliniat că proviziile livrate în partea palestiniană a punctului de la Rafah reprezintă "doar asistenţă medicală", că niciunul dintre transporturi nu includea combustibil şi că nu se ştie când va fi efectuată o nouă livrare de ajutor în enclava palestiniană şi câte camioane vor putea intra.
Said a adăugat în trecere - remarcă EFE - că "nu există informaţii despre plecarea cetăţenilor străini din Gaza" şi a subliniat că "nu se ştie încă nimic" despre când şi cum ar putea avea loc.
Crucea Roşie: Ajutorul umanitar din Gaza va ajunge doar la spitale şi nu include apă
Ajutorul umanitar care a intrat sâmbătă în Fâşia Gaza, controlată de gruparea islamistă palestiniană Hamas, va fi livrat doar spitalelor din enclavă şi nu include apă, a confirmat pentru EFE un oficial al Crucii Roşii.
Sursa citată a indicat că asistenţa umanitară include doar conserve, medicamente, pături şi saltele.
Totodată, Programul Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite (PAM) a anunţat că primul convoi cu asistenţă umanitară pentru Fâşia Gaza conţine 60 de tone de alimente, transmite dpa.
Conserve de ton, făină, pastă şi fasole, printre altele, vor fi distribuite celor aflaţi în nevoie cât mai repede cu putinţă, a transmis PAM sâmbătă.
Directoarea executivă a PAM, Cindy McCain, a transmis un mesaj din Cairo, pledând pentru "accesul umanitar imediat, sigur şi susţinut în Gaza". Ea a declarat că este doar o chestiune de zile până când hrana se va epuiza şi locuitorii Gazei vor flămânzi.
PAM mai are pregătite încă 930 de tone de alimente în partea egipteană a punctului de trecere a frontierei cu Gaza, de la Rafah, şi intenţionează să asiste circa 1,1 milioane de oameni în următoarele două luni.
Primele camioane cu ajutoare pentru Gaza traversează punctul de la Rafah
Primele camioane cu ajutoare umanitare pentru Fâşia Gaza au început să traverseze sâmbătă punctul de trecere al frontierei Rafah, din Egipt, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea egipteană, transmite dpa, citată de Agerpres.
20 de camioane cu provizii medicale ar urma să pătrundă în Fâşia Gaza, a relatat postul de ştiri egiptean Al-Qahera.
Acestea sunt primele transporturi prin punctul de trecere Rafah în două săptămâni, de la izbucnirea războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza.
Hamas a confirmat, într-o declaraţie de presă citată de Reuters, că un convoi din 20 de camioane cu ajutor urmează să intre sâmbătă în Gaza.
"Convoiul cu ajutor umanitar care ar trebui să intre astăzi (sâmbătă - n.r.) include 20 de camioane care transportă medicamente, provizii medicale şi un număr limitat de provizii alimentare (conserve)", a transmis biroul de presă al Hamas.
Biroul de presă al Hamas a declarat, citat de Reuters, că ajutorul "nu va schimba condiţiile medicale catastrofale din Gaza".
SUA: Punctul de trecere Rafah s-ar putea deschide sâmbătă pentru ca străinii să părăsească Gaza
Ambasada SUA în Israel a declarat că frontiera dintre Fâşia Gaza şi Egipt s-ar putea deschide sâmbătă, sugerând că o astfel de decizie le-ar permite străinilor să părăsească enclava palestiniană aflată sub asediu, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Într-o postare pe social media, ambasada Statelor Unite ale Americii în Israel a anunţat că "a primit informaţii" că punctul de trecere al frontierei de la Rafah s-ar deschide la ora locală 10 a.m. (07:00GMT).
"Nu ştim cât timp va rămâne deschis pentru ca cetăţenii străini să părăsească Gaza", a mai transmis ambasada americană în Israel în postarea citată.
Netanyahu promite ''să lupte până la victorie'' în Gaza, chiar și după ce Hamas a eliberat două ostatice americane
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis "să lupte până la victorie" în Gaza, semn că nici după eliberarea celor două ostatice americane nu va exista o pauză în bombardamentele efectuate de forţele de apărare israeliene (IDF) sau în privinţa aşteptatei ofensive a IDF în enclava palestiniană, transmite sâmbătă Reuters, citată de Agerpres.
Gruparea islamistă Hamas, care controlează Gaza, a eliberat vineri două ostatice americane, pe Judith Tai Raanan, în vârstă de 59 de ani, şi pe fiica sa Natalie, de 17 ani, care au fost răpite în timpul atacului Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie.
Într-o imagine obţinută de Reuters după eliberarea lor se puteau vedea cele două femei înconjurate de trei militari israelieni şi ţinându-l de mână pe Gal Hirsch, coordonatorul Israelului pentru captivi şi persoane dispărute.
"Două dintre persoanele răpite sunt acasă. Nu renunţăm la efortul nostru de a aduce înapoi toate persoanele răpite şi dispărute. În acelaşi timp, vom continua să luptăm până la victorie", a avertizat Netayahu într-o declaraţie de presă dată publicităţii vineri noapte târziu.
Summit de pace în Egipt, la Cairo
Mai mulți lideri din țările arabe, din Uniunea Europeană și Africa vor încerca să găsească o soluție pentru conflictul din Fâșia Gaza, dar și încetarea focului în Fâșia Gaza, așa cum solicită Organizația Națiunilor Unite. Summitul pentru pace este organizat la inițiativa Egiptului și se va desfășura în Cairo.
La discuții, pe lângă președintele Egiptului, participă președintele Autorității Palestiniene, secretarul general al ONU și președintele Consiliului European. Totuși, de la summit lipsesc trei actori importanți – Israelul, SUA și Iran.
Prin urmare, presa internațională este reticentă că acest summit va aduce rezultate palpabile. Scepticismul este alimentat și de faptul că armata israeliană este deja pregătită să intervină terestru în Fâșia Gaza și așteaptă doar ordinul final. Este de așteptat, totuși, ca summitul să ofere soluții pentru deschiderea unui coridor umanitar spre Gaza.