Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a îndemnat sâmbătă Israelul, care şi-a reluat bombardamentele asupra Fâşiei Gaza, să protejeze civilii palestinieni, o condiţie în opinia sa pentru o victorie pe teren împotriva Hamas, notează AFP.
Fostul general de infanterie, care a luptat mai ales în Irak şi Afganistan şi a condus lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI), a explicat, în cursul unui discurs la Forumul privind apărarea naţională de la Institutul Reagan, în California, că a învăţat "unul sau două lucruri despre lupta urbană".
Urmărește evenimentele din ziua 57 a războiului Israel - Hamas.
Sumar:
- SUA cere Israelului să protejeze civilii palestinieni
- Israelul şi Hamas se învinuiesc reciproc pentru ruperea acestui armistițiu.
- Netanyahu a declarat sâmbătă seara că nu va permite ca Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), care guvernează în unele zone din Cisiordania să preia controlul asupra Fâşiei Gaza
800 de guri de tuneluri, descoperite în Fâșia Gaza de la declanșarea ofensivei terestre
Militarii israelieni au descoperit peste 800 de guri de tuneluri în Fâșia Gaza de la începutul ofensivei terestre în enclava palestiniană, la sfârșitul lunii octombrie. Aproape 500 de dintre acestea au fost distruse, a anunțat Armata israeliană (IDF), potrivit agenției EFE, citate de Agerpres.
"De la începutul operaţiunilor terestre în Fâşia Gaza, soldaţii Forţelor de apărare israeliene (IDF) au localizat peste 800 de guri de tuneluri subterane ale Hamas", a anunţat un purtător de cuvânt al Armatei.
Aproape 500 dintre tuneluri ”au fost distruse folosind diverse metode operaţionale”.
Armata israeliană susține că Hamas a construit tuneluri între școli, creșe și locuri de joacă
Oficialii IDF au mai precizat că ”unele din aceste guri conectau obiective strategice ale Hamas prin reţeaua de tuneluri subterane”.
În plus, reprezentanții Armatei israeliene au spus că aceste ”guri de tunel erau situate în zone civile", iar unele chiar în "structuri civile, cum ar fi şcoli, creşe, moschei şi locuri de joacă", o dovadă suplimentară ”a modului în care Hamas foloseşte în mod deliberat populaţia şi infrastructura civilă ca acoperire pentru activitatea sa teroristă în Gaza".
De asemenea, trupele israeliene au localizat "cantităţi mari de arme" în unele tuneluri.
De la începutul ofensivei terestre israeliene în Fâşia Gaza, 72 de soldaţi israelieni au fost ucişi şi câteva sute au fost răniţi.
IDF continuă bombardamentele Fâșia Gaza după expirarea armistițiului
Forţele de apărare israeliene (IDF) au efectuat bombardamente aeriene, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu elicoptere și avioane de luptă asupra ceea ce cataloghează drept ”ținte teroriste”. De asemenea, oficialii israelieni au recomandat evacuarea a şase cartiere din oraşul Khan Yunis, în sudul enclavei palestiniene, potrivit agenției DPA, citată de Agerpres.
"În cursul nopţii trecute, avioane de luptă şi elicoptere ale forţelor noastre aeriene au atacat ţinte teroriste în Fâşia Gaza, inclusiv tuneluri ale teroriştilor, centre de comandă şi depozite de arme", a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene într-un comunicat.
IDF a mai anunțat că o dronă ghidată de trupele terestre a eliminat cinci terorişti Hamas.
De asemenea, unități navale israeliene au lovit ținte Hamas, precum infrastructura teroristă, ambarcaţiuni operate de Hamas şi armament, au menționat oficiali ai Armatei israeliene.
Explozii în Tel Aviv. Hamas a lansat mai multe rachete dinspre Fâșia Gaza
Sâmbătă seara sirenele de alarmă au răsunat în Tel Aviv, după ce mai multe explozii au avut loc în centrul orașului. Acestea sunt primele atacuri cu rachete pe fondul expirării armistițiului.
Brigăzile Qassam - aripa militară a grupării Hamas - au revendicat atacul.
Potrivit televiziunii israeliene, au fost trase 10 rachete dinspre Fâşia Gaza. Medicii au precizat că un bărbat în vârstă de 22 de ani a fost rănit de fragmente de rachete în Holon, oraş situat la sud de Tel Aviv.
Autoirtățile israeliene susțin că aproape 10.000 de rachete au fost lansate asupra Israelului dinspre Fâşia Gaza de la începutul războiului, la 7 octombrie.
Armata Israelului îndeamnă la evacuări în sudul Fâșiei Gaza
În tot acest timp, locuitorii din șase cartiere ale orașului Khan Yunis din Fâşia Gaza au fost îndemnați de către IDF să evacueze zona. Un mesaj în limba arabă a fost transmis prin intermediul reţelei de socializare X ( fosta Twitter de un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee.
"Stimaţi locuitori ai Fâşiei Gaza, IDF şi-au reluat acţiunile energice împotriva Hamas şi a altor organizaţii teroriste din Fâşia Gaza. Vă informăm cu amabilitate de următoarele, pentru siguranţa şi securitatea dumneavoastră", a transmis Adraee, ataşând la mesajul său o listă de cartiere şi o hartă care detaliază unde ar trebui să se evacueze populaţia din fiecare zonă.
"Respectarea instrucţiunilor de evacuare este cel mai sigur mod de a vă păstra siguranţa, viaţa personală şi cea a familiilor dumneavoastră. Dacă membrii Hamas vă împiedică în continuare să faceţi acest lucru, vă rugăm să ne contactaţi prin intermediul reţelelor de socializare", se mai arată în mesaj.
Sute de persoane, ucise în bombardamente după expirarea armistițiului
Ministerul Sănătăţii controlat de gruparea Hamas a anunțat că în primele 36 de ore de la întreruperea acordului de încetare a focului, vineri dimineaţa, 193 de locuitori din Fâşia Gaza au fost ucişi, iar alţi 652 răniţi.
De la începutul războiului, potrivit acestuia, 15.207 persoane au fost ucise, iar 40.652 rănite, dintre care 70% sunt copii şi femei în Fâşia Gaza. În plus, conform ultimelor cifre, aproape 80% din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutaţi în interiorul ţării ca urmare a ofensivei israeliene.
Mahmoud Abbas acuză Israelul de "acte de genocid”
De asemenea, procurorul-şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, s-a întâlnit sâmbătă cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, la Ramallah.
Abbas a acuzat Israelul de "acte de genocid şi epurare etnică" în Fâşia Gaza, conform agenţiei palestiniene de presă WAFA.
Karim Khan a menționat anterior că CPI investighează presupusele crime de război comise de ambele părţi în recenta escaladare şi că a vizitat Israelul la invitaţia rudelor ostaticilor israelieni deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza.
Netanyahu declară că nu va permite Autorităţii Palestiniene să guverneze în Gaza după război
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă seara că nu va permite ca Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), care guvernează în unele zone din Cisiordania să preia controlul asupra Fâşiei Gaza în cazul în care Israelul va reuşi să înlăture Hamas de la putere, în opoziţie cu poziţia preşedintelui american Joe Biden şi a altor actori internaţionali cheie, relatează EFE şi The Times of Israel.
"Nu voi face greşeala de a permite ANP să conducă în Gaza pentru că va fi la fel" ca Hamas, a declarat premierul israelian într-o conferinţă de presă televizată, în care a pledat pentru o "nouă viziune, o schimbare" în enclava palestiniană, care să implice "securitatea şi controlul israelian".
"Să reinstalăm în Gaza aceeaşi entitate care nu a fost reformată? Oare asta ne sfătuiesc cei mai buni prieteni ai noştri? Eu gândesc diferit", a adăugat el.
În cursul conferinţei de presă susţinute la cartierul general al armatei din Kiryah (în Tel Aviv), Netanyahu a acuzat Autoritatea Palestiniană, cu sediul în Ramallah, de promovarea şi finanţarea terorismului şi a calificat crearea sa drept o "greşeală teribilă".
Prim-ministrul israelian a promis de asemenea să continue războiul împotriva Hamas "până la capăt" şi până la "victoria finală" asupra organizaţiei teroriste, afirmând că nu a reuşit să facă acest lucru în cursul precedentelor cicluri de conflict, întrucât nu a existat un consens intern sau internaţional în acest sens.
Ce spune șeful Pentagonului
Şeful Pentagonului a ţinut discursul la o zi după reînceperea luptelor între Israel şi Hamas, care a văzut armata israeliană reluând bombardamentele asupra Fâşiei Gaza, după un armistiţiu de şapte zile.
Israelul şi Hamas se învinuiesc reciproc pentru ruperea acestui armistiţiu care a permis eliberarea a aproximativ o sută de ostatici în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni.
Războiul a fost declanşat de un atac fără precedent efectuat de mişcarea islamistă palestiniană în Israel pe 7 octombrie, care a făcut 1.200 de morţi, majoritatea civili, potrivit autorităţilor.
În represalii, Israelul a efectuat bombardamente devastatoare împotriva teritoriului palestinian, unde a lansat o ofensivă terestră pe 27 octombrie.
Loviturile israeliene, care potrivit guvernului Hamas au ucis peste 15.000 de persoane, dintre care peste 6.150 cu vârsta sub 18 ani, au sporit furia împotriva Israelului în mai multe ţări din Orientul Mijlociu, iar grupuri armate au desfăşurat atacuri împotriva Israelului şi a trupelor americane în regiune.
Forţele americane din Irak şi Siria au fost în special ţinta unei serii de atacuri care au rănit aproximativ şaizeci de americani.
Washingtonul a dat vina pe grupuri afiliate Iranului şi a răspuns cu lovituri aeriene.
"Nu tolerăm niciun atac împotriva personalului american", a asigurat Lloyd Austin. "Atâta timp cât vor continua, vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja trupele şi a-i face pe cei care le atacă să plătească preţul", a avertizat el.