Cinci bebeluși născuți prematur au murit la spitalul Al Shifa, a anunțat ministrul adjunct al Sănătăţii din guvernul Hamas.
Sumar:
- Continuă luptele în Gaza, situația e gravă în spitale.
- Armata israeliană continuă operațiunile în nordul Fâșiei Gaza, în timp ce cresc presiunile internaționale pentru o încetare umanitară a focului. Organizația Mondială a Sănătăți a avertizat că situația este gravă la cel mai mare spital din Gaza. Din cauza luptelor, unitatea medicală a rămas fără energie electrică. De asemenea, sunt pe sfârșite alimentele.
- Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că spitalul al-Shifa din Gaza ”nu mai funcționează ca o unitate medicală”. ”Lumea nu poate să păstreze tăcerea în timp ce spitalele, care ar trebui să fie refugii sigure, sunt transformate în locuri de moarte, devastare și disperare”, a afirmat directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus, conform The Guardian.
- Societatea Semilună Roșie Palestiniană a precizat duminică faptul că spitalul al-Quds din Fâșia Gaza a fost ”nu mai este operațional” din cauza atacurilor. Serviciile medicale nu mai sunt asigurate din cauza ”epuizării combustibilului disponibil și întreruperii energiei electrice".
- Gruparea Hamas a anunțat că suspendă negocierile privind ostaticii din cauza modului în care Israelul a acționat în zona spitalului al-Shifa, a declarat un oficial palestinian pentru agenția Reuters. Surse citate de principalele trei canale de știri ale televiziunii israeliene au anunțat că au existat unele progrese în vederea unui acord, care ar viza eliberarea în etape a 50-100 de femei, copii și bătrâni în timpul unei pauze de trei până la cinci zile în timpul luptelor.
- Premierul palestinian Mohammed Shtayyeh a făcut apel luni la ONU şi UE să "paraşuteze ajutor" în Fâşia Gaza.
- Mişcarea Hamas "a pierdut controlul asupra Gaza" şi combatanţii săi "fug spre sud", a afirmat luni ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, după cinci săptămâni de război cu mişcarea islamistă palestiniană.
Urmărește evenimentele din ziua 37 a războiului Israel-Hamas.
Israel: Guvernul Hamas 'a pierdut controlul asupra Gaza
Mişcarea Hamas "a pierdut controlul asupra Gaza" şi combatanţii săi "fug spre sud", a afirmat luni ministrul israelian al apărării Yoav Gallant.
Civilii "jefuiesc baze ale Hamas. Ei nu mai cred în guvernul Hamas" la putere în acest teritoriu palestinian bombardat neîncetat de Israel şi cufundat într-o situaţie umanitară catastrofală, a susţinut ministrul israelian al apărării într-o înregistrare video difuzată de mai multe canale de televiziune.
Începând cu 7 octombrie, bombardamentele israeliene au ucis în Fâşia Gaza 11.180 de persoane, majoritatea civili, printre care 4.609 de copii, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.
Atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas a făcut cel puţin 1.200 de morţi de partea israeliană, majoritatea civili ucişi pe 7 octombrie, potrivit celor mai recente cifre oficiale israeliene.
Premierul palestinian Mohammed Shtayyeh a făcut apel luni la ONU şi UE să "paraşuteze ajutor" în Fâşia Gaza pentru a-i sprijini pe civilii prinşi în capcană în războiul dintre Israel şi gruparea palestiniană islamistă Hamas.
Premierul palestinian Mohammed Shtayyeh a făcut apel luni la ONU şi UE să "paraşuteze ajutor" în Fâşia Gaza pentru a-i sprijini pe civilii prinşi în capcană în războiul dintre Israel şi gruparea palestiniană islamistă Hamas, relatează AFP.
"Cer Naţiunilor Unite şi Uniunii Europene să paraşuteze ajutor în Fâşia Gaza, mai ales în nord, aşa cum s-a mai făcut în repetate rânduri în lume", a declarat Shtayyeh într-o şedinţă a consiliului de miniştri al Autorităţii palestiniene la Ramallah, în Cisiordania ocupată.
Premierul palestinian a pledat totodată pentru livrarea de ajutor umanitar pe cale rutieră, cu "deschiderea de coridoare de ajutor, care să nu se limiteze la punctul de trecere de la Rafah", aflat la frontiera cu Egiptul şi singurul pe unde intră în prezent camioanele cu alimente, medicamente, provizii medicale, apă îmbuteliată, pături, corturi şi produse de igienă.
Potrivit Biroului ONU pentru coordonarea activităţilor umanitare (OCHA), duminică alte 76 de camioane au ajuns în Gaza dinspre Egipt, numărul camioanelor intrate în teritoriul palestinian asediat ridicându-se astfel în total la 981 începând din 21 octombrie.
Acest ajutor este însă insuficient pentru cei circa 2,4 milioane de locuitori, dintre care 1,6 milioane au fost deplasaţi de la începutul războiului, iar situaţia umanitară este catastrofală, subliniază ONU.
Conform Ministerului Sănătăţii al Hamas, bombardamentele israeliene au ucis 11.180 de oameni, cea mai mare parte civili şi între ei 4.609 copii, de la începutul războiului declanşat după atacul sângeros al mişcării palestiniene din 7 octombrie asupra Israelului. Atacul Hamas s-a soldat cu cel puţin 1.200 de morţi în Israel, majoritatea civili ucişi chiar pe 7 octombrie, iar alţi 44 de soldaţi au fost ucişi în Fâşia Gaza în operaţiunile militare israeliene lansate drept ripostă, conform cifrelor oficiale ale guvernului israelian.
Cinci bebeluși născuți prematur au murit la spitalul Al Shifa
Ministrul adjunct al Sănătăţii din guvernul Hamas a declarat că „cinci bebeluşi prematuri” şi „şapte pacienţi de la terapie intensivă” au murit din cauza lipsei de electricitate la spitalul Al Shifa, cel mai mare din Fâşia Gaza, bombardată şi asediată de Israel, relatează duminică AFP, citată de Agerpres.
„Ne temem că acest bilanţ va creşte până dimineaţa”, a adăugat Youssef Abou Rich.
Sâmbătă, spitalul anunţase că 39 de bebeluşi prematuri se aflau încă la Al Shifa şi că asistentele efectuau „masaje respiratorii manual" pentru a-i ţine în viaţă.
Un medic de la ONG-ul Medici Fără Frontiere (MSF) a indicat de asemenea că 17 pacienţi se aflau la terapie intensivă.
Youssef Abou Rich a declarat de asemenea că un atac aerian israelian a „distrus complet” clădirea în care se află secţia de cardiologie a spitalului.
UE condamnă folosirea de către gruparea Hamas a spitalelor și civililor ca ”scuturi umane”
Uniunea Europeană a condamnat faptul că gruparea Hamas folosește spitalele și civilii ca ”scuturi umane” în Fâșia Gaza. Din acest motiv, a cerut Israelului ”reținere maximă” pentru a proteja civilii în acest conflict, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.
UE ”condamnă utilizarea de către Hamas a spitalelor şi civililor ca scuturi umane” şi ”este profund preocupată de agravarea crizei umanitare în Gaza”, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, potrivit unui comunicat emis duminică.
”Aceste ostilităţi au consecinţe grave asupra spitalelor, civililor şi personalului medical”, a menționat înaltul reprezentant al UE pentru Politică Externă și Politică de Securitate.
Borrell a evidențiat că ”dreptul umanitar internaţional prevede că spitalele, materialele medicale şi civilii din interiorul spitalelor trebuie protejaţi".
"Spitalele trebuie, de asemenea, aprovizionate imediat cu cele mai necesare materiale medicale, iar pacienţii care necesită îngrijiri medicale urgente trebuie să fie evacuaţi în siguranţă. În acest context, cerem Israelului să facă dovadă de reţinere maximă pentru a asigura protecţia civililor", a menționat şeful diplomaţiei UE, conform sursei citate.
Apelul lui Josep Borrell vine în contextul în care au loc lupte intense între militarii israelieni și membrii grupării Hamas în apropierea spitalului Al Shifa, cel mai mare din Fâşia Gaza.
Ministrul adjunct al Sănătăţii din Guvernul Hamas a anunțat că un atac aerian israelian a "distrus complet" clădirea în care se află secţia de cardiologie a spitalului.
În schimb, oficialii israelieni au negat că acțiunea militară vizează în mod deliberat spitalele şi acuză Hamas că foloseşte aceste obiective sau tunelurile de sub ele ca ascunzători, ceea ce gruparea militantă islamistă neagă.
Armata Israelului a anunțat că a livrat duminică combustibil pentru a asigura funcționarea spitalului și a publicat imagini cu soldații săi care duc canistre spre spital.
Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului: ”Nu, dimpotrivă, ne-am oferit chiar aseară să le furnizăm suficient combustibil pentru a asigura funcționarea spitalului, a incubatoarelor și așa mai departe, pentru că, evident, nu avem nicio bătălie cu pacienții sau cu civilii.
Și cred că fiecare moarte a unui civil, fiecare copil mort este o tragedie. Dar această tragedie ar trebui să fie plasată în mod direct și pe responsabilitatea Hamas, care își ține unitățile militare în interiorul spitalelor, posturile de comandă în spitale, în școli, centrele pentru refugiați, ale ONU și așa mai departe”
Mai multe state și-au exprimat îngrijorarea după ce presa internațională a publicat fotografii cu mai mulți bebeluși prematuri într-o sală de chirurgie în loc să fie în incubatoare. Israelul spune că va ajuta la evacuarea nou-născuților din spitale către unități "mai sigure".
Pe măsură ce armata Israelului înaintează în Fâșia Gaza, se întețesc atacurile organizației libaneze Hezbollah.
Cel puțin 18 persoane au fost rănite după ce milițiile Hezbollah au tras mai multe rachete asupra Israelului. Tel Avivul a anunțat că va răspunde de fiecare dată atacurilor din Liban.