Semiluna Roşie palestiniană şi-a exprimat marţi îngrijorarea ca urmare a atacurilor lansate în apropierea unuia dintre spitalele sale din nordul Fâşiei Gaza, unde civilii s-au refugiat din calea bombardamentelor israeliene, relatează AFP, citată de Agerpres.
"Lovituri de artilerie şi aeriene continue în zona Tel al-Hawa din Gaza, unde se afla spitalul al-Quds", a menţionat organizaţia pe reţeaua de socializare X (fosta Twitter).
Semiluna Roşie raportase deja bombardamente în această zonă duminică seara.
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a descris acest apel drept "profund îngrijorător", apreciind că este imposibil să se evacueze un spital fără a pune în pericol viaţa pacienţilor. "Reiteram că este imposibil să fie evacuate spitale pline de pacienţi fără a le pune viaţa în pericol", a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus pe platforma X.
Israelul a acuzat în mod repetat Hamas că foloseşte spitalele pentru a ascunde arme sau luptători. Mişcarea islamistă palestiniană a negat categoric acest lucru.
Urmăriți evenimentele din ziua 24 a războiului Israel-Hamas.
Sumar:
- Actualul sistem de ajutor pentru Fâşia Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah este "menit eşecului", a avertizat luni şeful agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni.
- Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a cerut cetățenilor să se înarmeze împotriva amenințărilor.
- Netanyahu compară civilii morţi în Gaza cu victimele bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial.
- Forțele israeliene susțin că au demolat casa din Cisiordania a unui înalt lider Hamas.
- Soldaţii israelieni sunt angajaţi în "lupte feroce corp la corp" în partea de nord a Fâşiei Gaza cu Brigăzile al-Qassam, aripa armată a grupării islamiste Hamas.
- Armata israeliană anunţă moartea în luptă a doi dintre soldaţii săi.
- Israelul a confirmat că este responsabil pentru atacul asupra taberei de refugiați Jabalia din nordul Fâșiei Gaza.
Israelul revendică responsabilitatea pentru atacul de la Jabalia
Israelul a confirmat că este responsabil pentru atacul de marți asupra taberei de refugiați Jabalia din nordul Fâșiei Gaza, care, potrivit oficialilor palestinieni, s-a soldat cu sute de morți și răniți.
Forțele de apărare israeliene au vizat și ucis un comandant de rang înalt al Hamas, Ibrahim Biari, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Richard Hecht, potrivit The Washington Post.
Dar atacul pare să fi avut, de asemenea, un impact mult mai larg, și fatal, asupra civililor. Cifrele exacte privind numărul de morți și răniți nu au fost imediat clare în urma loviturilor, dar imagini de la fața locului difuzate de Al Jazeera au arătat zeci de civili care săpau printre dărâmături pentru a ajunge la victime.
"Mai mult de 50 de persoane au fost ucise", a declarat pentru Al Jazeera doctorul Atef al-Kahlout.
Întrebat despre motivul pentru care IDF a continuat atacul, deși era conștient de numărul mare de civili din zonă, Hecht a spus că era un "spațiu de luptă foarte complicat" și că Biari, comandantul Hamas, "a ucis mulți israelieni".
"Aceasta este o tragedie a războiului", a spus Hecht, referindu-se la victimele din rândul populației palestiniene.
Armata israeliană anunţă moartea în luptă a doi dintre soldaţii săi
Armata israeliană a anunţat marţi că doi dintre soldaţii săi au fost ucişi în luptele din Fâşia Gaza, în a 25-a zi a războiului împotriva grupării palestiniene Hamas, transmite AFP.
Cei doi militari "au căzut în luptele din nordul Fâşiei Gaza", a indicat armata într-un comunicat, la câteva ore după ce anunţase că se dau "lupte feroce" cu Hamas în acel sector. Conform aceleiaşi surse, zeci de luptători Hamas au fost ucişi în luptele din ultimele ore, în timp ce gruparea islamistă susţine de partea sa că a lovit două tancuri israeliene, informaţii neconfirmate de surse independente.
"În timp ce noi vorbim acum, soldaţii noştri luptă pe front (...), sunt angajaţi în lupte feroce corp la corp, elimină terorişti", declara mai devreme purtătorul de cuvânt Forţelor de Apărare a Israelului (Israel Defense Forces - IDF), Daniel Hagari.
"Acest tip de luptă ne pune în pericol forţele şi implică un preţ ridicat", aşadar "săptămânile următoare vor necesita rezistenţă şi răbdare din partea noastră, a tuturor", a continuat oficialul israelian. Armata israeliană a anunţat de asemenea marţi că a atacat militanţii Hamas în interiorul vastei reţele de tuneluri subterane din Fâşia Gaza, neutralizarea acestor tuneluri fiind obiectivul principal al operaţiunii terestre.
După ce s-a axat pe bombardamente masive în prima fază a ripostei ce a urmat atacului surpriză al Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, care a provocat peste 1.400 de morţi şi peste 5.000 de răniţi, armata israeliană a intensificat începând de vineri şi mai mult atacurile aeriene şi a început desfăşurarea progresivă de trupe la sol în partea de nord a Fâşiei Gaza.
Lupte corp la corp între armata israeliană şi Brigăzile al-Qassam
Soldaţii israelieni sunt angajaţi în "lupte feroce corp la corp" în partea de nord a Fâşiei Gaza cu Brigăzile al-Qassam, aripa armată a grupării islamiste Hamas, în timp ce armata israeliană continuă ofensiva terestră şi atacurile aeriene în enclava palestiniană, relatează marţi agenţiile DPA şi EFE.
"În timp ce noi vorbim acum, soldaţii noştri luptă pe front (...), sunt angajaţi în lupte feroce corp la corp, elimină terorişti", a declarat purtătorul de cuvânt Forţelor de Apărare a Israelului (Israel Defense Forces - IDF), Daniel Hagari.
"Acest tip de luptă ne pune în pericol forţele şi implică un preţ ridicat", aşadar "săptămânile următoare vor necesita rezistenţă şi răbdare din partea noastră, a tuturor", a continuat oficialul israelian, care a mai spus că "sute de ţinte ale organizaţiei teroriste criminale Hamas" au fost lovite în "atacuri coordonate terestre şi aeriene".
Imagini difuzate de armata israeliană arată soldaţii acesteia înaintând prin moloz printre clădirile în ruine distruse de bombardamente, în timp ce Ministerul Sănătăţii din Gaza a actualizat marţi bilanţul victimelor la 8.525 de morţi şi 21.543 de răniţi.
Potrivit ONU, care a descris câmpul de luptă din Fâşia Gaza drept un "cimitir" pentru copii, situaţia umanitară "dezastruoasă" continuă să se agraveze pentru cei 2,4 milioane de locuitori ai enclavei palestiniene, care în urma blocadei israeliene nu mai au acces la apă, alimente, energie şi combustibil.
Forțele israeliene afirmă că au demolat casa din Cisiordania a unui înalt lider Hamas
Trupele israeliene susțin că au distrus marți locuința familiei lui Saleh al-Arouri, comandantul în exil al forțelor Hamas în Cisiordania ocupată, în timp ce forțele de securitate au continuat represiunea împotriva liderilor grupării care a lansat atacul din interiorul Israelului la 7 octombrie.
Arouri, un lider veteran al Hamas, care a petrecut 17 ani în închisorile israeliene, este adjunctul liderului Hamas Ismail Haniyeh și se numără printre liderii identificați de oficialii israelieni.
Reuters relatează că locuința sa, despre care locuitorii din zonă au declarat că nu era ocupată, era programată pentru demolare încă de săptămâna trecută, iar forțele de securitate au aruncat-o în aer la primele ore ale dimineții, potrivit martorilor.
Forțele de Apărare ale Israelului au postat pe rețelele de socializare o înregistrare video care, potrivit acesteia, arată demolarea.
צה"ל ושב"כ פועלים כנגד ארגון הטרור חמאס ברחבי יהודה ושומרון; נעצרו 38 מבוקשים והוחרמו אמצעי לחימה
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 31, 2023
כוחות הביטחון הרסו הלילה את ביתו של צלאח ערורי, סגן ראש הלשכה המדינית והאחראי על פעילות ארגון הטרור חמאס ביהודה ושומרון.
לכל הפרטים: https://t.co/LbQVIXbcDy pic.twitter.com/ZgfmyosXI2
”IDF și Shin Bet acționează împotriva organizației teroriste Hamas în toată Iudeea și Samaria; 38 de persoane urmărite au fost arestate și au fost confiscate arme. Forțele de securitate au distrus în această seară casa lui Salah Arori, adjunctul șefului biroului politic și responsabil pentru activitățile organizației teroriste Hamas în Iudeea și Samaria,” au afirmat Forțele de Apărare ale Israelului printr-un mesaj pe platforma X.
Armata israeliană spune că a ucis un lider al Hamas
Armata israeliană a transmis marţi că avioanele sale de luptă au ucis un lider al Hamas, care era responsabil pentru atacurile teroriste din 7 octombrie asupra a două comunităţi, potrivit DPA.
Nasim Abu Ajina "a condus masacrul de la 7 octombrie de la kibbutzul Erez şi moshavul Netiv HaAsara", au precizat Forţele de Apărare Israel (IDF) şi Agenţia de Securitate Israeliană (ISA) într-o declaraţie comună postată pe Telegram.
"În trecut, Abu Ajina a comandat forţa aeriană a Hamas şi a luat parte la dezvoltarea UAV-urilor şi parapantelor organizaţiei teroriste", se mai arată în declaraţie. "Eliminarea sa dăunează în mod semnificativ eforturilor organizaţiei teroriste Hamas de a perturba activităţile terestre ale IDF", adaugă comunicatul.
Armata israeliană a mai precizat marţi dimineaţă că a atacat aproximativ 300 de ţinte în Fâşia Gaza în ultimele 24 de ore, "inclusiv posturi ascunse de lansări de rachete antitanc şi de proiectile, precum şi complexe militare din tunelurile subterane aparţinând organizaţiei teroriste Hamas".
O serie de membri Hamas au fost ucişi, a spus armata israeliană, în timpul operaţiunilor la sol ale forţelor sale.
Netanyahu compară civilii morţi în Gaza cu victimele bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial
În urma criticilor privind numărul mare de victime civile în Fâşia Gaza, premierul israelian Benjamin Netanyahu a comparat războiul împotriva grupării islamiste Hamas cu lupta Aliaţilor împotriva naziştilor în Al Doilea Război Mondial, potrivit DPA
În ciuda victimelor civile, Aliaţilor din Al Doilea Război Mondial nu li s-a spus "nu eradicaţi nazismul", a declarat luni Netanyahu. Afirmaţia a venit ca răspuns la curiozitatea unui jurnalist, care l-a întrebat dacă Israelul pedepseşte în mod colectiv poporul din Gaza pentru teroarea Hamas prin atacurile aeriene.
Ca exemplu, Netanyahu a menţionat un atac al piloţilor britanici la Copenhaga în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Referindu-se la un bombardament din 1945, în care o şcoală a fost lovită accidental, Netanyahu a povestit incidentul într-o conferinţă de presă.
"În 1944, Royal Air Force a bombardat sediul Gestapo din Copenhaga, o ţintă perfect legitimă. Dar piloţii britanici au ratat şi, în loc de sediul Gestapo, au lovit un spital de copii din apropiere şi cred că 84 de copii au murit arşi în mod îngrozitor. Nu a fost o crimă de război. Nu este ceva pentru care poţi învinovăţi Marea Britanie. Acesta a fost un act de război legitim cu consecinţe tragice care însoţesc astfel de acţiuni legitime. Aliaţii au luptat în continuare în război până la capăt, în ciuda consecinţelor tragice. Ei ştiau că este în joc viitorul civilizaţiei. Ei bine, vă spun că şi acum este în joc viitorul civilizaţiei noastre, a adăugat Netanyahu.
Un ministru israelian le cere cetățenilor să se înarmeze
Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a cerut cetățenilor să se înarmeze împotriva amenințărilor.
"O armă poate salva o familie", a spus el, în declarații citate de postul israelian Channel 7.
Actualul sistem de ajutor pentru Gaza 'menit eşecului', avertizează ONU
Actualul sistem de ajutor pentru Fâşia Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah este "menit eşecului", a avertizat luni şeful agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), Philippe Lazzarini, denunţând "pedeapsa colectivă" impusă de Israel, relatează AFP.
"Să fim clari: cele câteva convoaie autorizate prin Rafah nu sunt nimic în comparaţie cu nevoile a peste două milioane de oameni prinşi în Gaza", a explicat Philippe Lazzarini, cerând ajutor membrilor Consiliului de Securitate precum şi "un armistiţiu umanitar imediat". Lazzarini a confirmat, de asemenea, că cel puţin 57 de colegi din rândul angajaţilor UNRWA au fost ucişi în Fâşia Gaza de la începutul războiului, la 7 octombrie.
Totodată, Casa Albă a anunţat că este posibil ca în următoarele zile să intre "100 de camioane pe zi" cu ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a declarat luni un purtător de cuvânt.
"Acesta este un prim obiectiv", a afirmat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, după ce preşedintele Joe Biden a cerut duminică să se mărească "în mod semnificativ şi imediat" fluxul de asistenţă către teritoriul palestinian asediat şi bombardat de Israel în războiul împotriva mişcării islamiste Hamas.