Armata israeliană a anunţat luni că a lovit mai multe ţinte în Siria ca răspuns la tirurile de rachete, transmite luni AFP, relatează Agerpres.
"O aeronavă de luptă a atacat recent lansatoarele din care au fost trase tiruri din teritoriul sirian spre teritoriul israelian aseară", a declarat armata israeliană pe X (fostul Twitter).
Armata israeliană informase cu câteva ore mai devreme că mai multe atacuri cu rachete au căzut într-o "zonă deschisă".
Potrivit postului public de radio israelian Kan, locurile lovite se află în regiunea Daraa din sudul Siriei şi au legături cu aliaţii Iranului.
Războiul din Israel, ziua 24
Tensiunile sunt sporite, de asemenea, la graniţa israeliano-libaneză, unde există aproape zilnic schimburi de focuri între armata israeliană şi grupurile armate pro-palestiniene, inclusiv Hezbollah-ul libanez.
Urmăriți evenimentele din ziua 23 a războiului Israel-Hamas.
Sumar:
- 33 de camioane cu ajutoare umanitare au ajuns duminică în Gaza, fiind cel mai mare convoi care a intrat în teritoriul palestinian.
- Numărul oamenilor răpiți și ținuți ostatici de către gruparea militantă Hamas din Fâșia Gaza a crescut la 239.
- Armata Israelului continuă bombardamentele în Fâșia Gaza, dar și în Liban.
- Până în prezent peste 8.000 de palestinieni au murit în urma atacurilor armatei israeliene. Iar în atacul inițial al HAMAS au murit 1.400 de israelieni, majoritatea civili.
- Vicepreședintele american Kamala Harris a declarat că Washingtonul nu intenționează să trimită trupe americane în Israel sau în Fâșia Gaza.
- Netanyahu spune că armata israeliană progresează în Gaza
- Premierul israelian nu vrea un armistițiu
Premierul israelian Netanyahu exclude un armistiţiu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că Israelul nu este de acord cu un armistiţiu cu gruparea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza, informează AFP şi Reuters.
El a afirmat într-o conferinţă de presă că orice conflict face involuntar victime civile, iar ofensiva israeliană în Gaza este o bătălie între "civilizaţie şi barbarie".
"Apelurile la încetarea focului sunt apeluri ca Israelul să se predea în faţa Hamas. Nu se va întâmpla aşa ceva", a insistat Netanyahu, solicitând comunităţii internaţionale să ceară alături de ţara sa eliberarea "imediată şi necondiţionată" a tuturor ostaticilor din Gaza.
Alături de premier s-au adresat jurnaliştilor şi ministrul apărării, Yoav Gallant, şi cel pentru probleme strategice, Ron Dermer, care a apreciat că coordonarea dintre Israel şi SUA în lupta cu Hamas este "fără precedent în istorie".
Dermer a adăugat că relaţiile cu Rusia sunt complicate.
Gallant a declarat că în Cisiordania ocupată doar poliţia şi armata israeliană au dreptul să recurgă la forţă.
Netanyahu: Armata israeliană progresează în Fâşia Gaza
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că armata israeliană progresează metodic în Fâşia Gaza, în a 24-a zi a războiului dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas, transmit agenţiile AFP şi EFE.
"Tsahal (armata israeliană) şi-a extins intrarea terestră în Fâşia Gaza, o face în etape măsurate şi foarte puternice, progresând metodic etapă cu etapă", a spus Netanyahu la începutul unei şedinţe de guvern.
"Această campanie va dura, vor exista obstacole, vor fi dificultăţi, vor fi pierderi, vor fi şi surprize, dar în final vă promit un lucru: Hamas va primi o lovitură foarte puternică. Hamas va fi înfrânt şi Gaza va fi diferită", a adăugat premierul israelian.
După o campanie de bombardamente aeriene intense ce au urmat atacului surpriză al Hamas asupra sudului Israelului pe 7 octombrie, armata israeliană a lansat şi operaţiunile terestre, în cadrul cărora a avansat luni mai adânc în interiorul Fâşiei Gaza.
Brigăzile al-Qassam, braţul armat al Hamas, au anunţat luni că au lansat rachete anti-tanc asupra unităţilor israeliene în districtul Zeitoun, situat în partea de sud-est a oraşului Gaza, informaţie ce nu poate fi verificată independent.
Lupte au fost de asemenea raportate şi în partea de nord-vest a micii enclave palestiniene, ce are o lungime de numai 40 de kilometri şi o lăţime între 6 şi 12 kilometri.
Potrivit premierului Netanyahu, ofensiva terestră a armatei israeliene în interiorul Fâşiei Gaza reprezintă "a treia fază" a conflictului cu Hamas şi ea urmăreşte, pe lângă "distrugerea capacităţilor militare şi guvernamentale" ale acestei grupări, eliberarea celor 239 de ostatici capturaţi de aceasta din Israel în atacul din 7 octombrie, care a provocat peste 1.400 de morţi şi peste 5.000 de răniţi.
Netanyahu a cerut din nou populaţiei din Fâşia Gaza să plece către localităţile din partea de sud a enclavei, despre care a spus că sunt o "zonă sigură" către care Israelul intenţionează să direcţioneze ajutoarele umanitare.
Potrivit ultimului bilanţ a Ministerului Sănătăţii din Gaza, bombardamentele israeliene au provocat peste 8.300 de morţi şi mai mult de 21.000 de răniţi.
Atacurile împotriva unor baze americane în Irak şi Siria, 'o reacţie' la sprijinul SUA pentru Israel
Atacurile din ultimele zile împotriva unor baze americane în Irak şi Siria sunt 'o reacţie' la sprijinul acordat de Statele Unite Israelului în războiul acestuia împotriva Hamas, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, transmite AFP.
'Culegeţi ceea ce semănaţi. Susţinerea şi provocarea tensiunii antrenează o reacţie', a declarat Nasser Kanani într-o conferinţă de presă la Teheran.
Aceste atacuri 'fac parte din reacţiile (...) celor care se opun prezenţei ilegale a Statelor Unite în regiune şi care protestează contra sprijinului necondiţionat al americanilor pentru regimul sionist', a adăugat el.
Forţele americane şi aliaţii lor, ţinta a cel puţin 16 atacuri în Siria şi în Irak de la începutul lunii
Washington a afirmat că Teheranul este implicat prin procură în acest atacuri şi a ameninţat că va riposta 'în mod decisiv'.
SUA au în jur de 900 de soldaţi în Siria şi aproape 2.500 în Irak, care luptă împotriva SI şi întreprind frecvent atacuri împotriva jihadiştilor.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian a cerut Statelor Unite să îşi 'stopeze' sprijinul pentru Israel. 'Răspunsul nostru vine într-un singur cuvânt: stop!', a reacţionat el la o întrebare privitoare la ordinul dat de preşedintele american Joe Biden Iranului de a nu se implica în războiul dintre Israel şi Hamas.
Luni, şeful de Stat Major al armatei iraniene, generalul Mohammad Bagheri, a afirmat că 'luptătorii palestinieni' ai Hamas sunt 'pregătiţi să facă faţă unui atac terestru al Israelului' în Fâşia Gaza.
'Unul din motivele rezistenţei combatanţilor palestinieni este atenţia acordată defensivei pasive (...) În nordul Gazei, ei spun că au construit peste 400 km de tuneluri, dintre care unele pot fi utilizate de maşini şi motociclete', a explicat generalul într-un discurs la Teheran.
'Anumite tuneluri' au acces 'în spatele barierelor' de securitate în Israel, a mai spus el.
În jur de 200 de persoane s-au adunat luni dimineaţă la Teheran în faţa principalei sinagogi după un apel lansat de responsabili evrei din Iran pentru a cere o încetare a focului şi pentru 'a condamna masacrarea de copii, femei şi persoane fără apărare'.
Forțele militare israeliene avansează în Gaza "conform planului"
Israelul "avansează treptat conform planului" în Fâşia Gaza, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Forţelor de apărare israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, în timpul unei conferinţe de presă zilnice, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
Hagari a declarat că forţele israeliene au ucis zeci de militanţi în cursul nopţii în Gaza, dar a refuzat să confirme locul unde se află în prezent trupele terestre, după ce imagini de pe reţelele de socializare păreau să arate tancuri israeliene avansând pe un drum principal din oraşul Gaza.
Sunt martori care au declarat pentru AFP că tancurile israeliene au intrat luni într-un cartier de la periferia oraşului Gaza, tăind principala axa rutieră între nordul şi sudul enclavei.
Tancurile au ajuns la periferia cartierului al-Zeitoun din oraşul Gaza, conform acestora. "Au tăiat drumul Salahedin (care leagă nordul de sud) şi trag în orice vehicul care circulă pe acolo", a declarat unul dintre martori pentru AFP.
În acelaşi timp, armata israeliană - care a anunţat luni că a continuat să-şi extindă operaţiunile în Fâşia Gaza, după ce vineri anunţase că urmează să le extindă, pe lângă intensificarea bombardamentelor -, a raportat că, în ultimele 24 de ore, a lovit "peste 600" de ţinte în Fâşia Gaza.
Un comunicat de presă al armatei menţionează printre ţinte "depozite de arme, zeci de poziţii pentru lansarea de rachete antitanc, precum şi ascunzători utilizate de gruparea teroristă Hamas", potrivit AFP.
Crește numărul ostaticilor răpiți de HAMAS
Numărul oamenilor răpiți și ținuți ostatici de către gruparea militantă Hamas din Fâșia Gaza a crescut la 239. Printre aceștia se numără și cetățeni străini, a anunțat armata Israelului. Alți 40 de oameni sunt încă declarați dispăruți. Între timp, armata Israelului continuă raidurile aeriene în Fâșia Gaza. Doar pe parcursul nopții de duminică spre luni au fost lovite 600 de ținte HAMAS din regiune.
De la începutul ostilităților, pe 7 octombrie, armata israeliană a pierdut și peste 300 de soldați, iar morților ar putea să crească după lansarea operațiunilor la sol de către armata Tel Aviv-ului.
Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei Israelului: ”Până în prezent, am anunțat familiile a 311 de soldați căzuți la datorie și 239 de răpiți. Vreau să explic acest număr. Este un număr incredibil, 239 de răpiri. Printre cei răpiți se află și cetățeni, lucrători străini, și nu sunt puțini, a căror identitate, dar și contactarea familiilor lor, este dificilă. Este nevoie de timp pentru a contura acest tablou, de aici și numărul pe care l-am menționat, de 239 de ostatici. Continuăm să depunem eforturi pentru a aduna informații și pentru a informa familiile în permanență. Numărul persoanelor dispărute continuă să scadă și acum este de aproximativ 40.”
Între timp, Israelul continuă raidurile aeriene din Fâșia Gaza. De asemenea, au fost lovite ținte din Liban, după ce grupurile militante din această țară au tras rachete asupra Israelului. Există temeri ca gruparea Hezbollah din Liban, puternic susținută de Iran și care dispune de un arsenal impresionat de rachete și armament, să se implice în războiul care este unul dintre cele mai sângeroase din Fâșia Gaza. Până în prezent peste 8.000 de palestinieni au murit în urma atacurilor armatei israeliene. Iar în atacul inițial al HAMAS au murit 1.400 de israelieni, majoritatea civili.
Kamala Harris spune că SUA nu va trimite trupe în Israel sau în Gaza
Vicepreședintele american Kamala Harris a declarat că Washingtonul nu intenționează să trimită trupe americane în Israel sau în Fâșia Gaza.
Într-un interviu acordat postului CBS, Kamala a făcut apel la protejarea civililor, afirmând în același timp că Israelul are dreptul să se apere.
"Nu avem absolut nicio intenție și nici nu avem vreun plan de a trimite trupe de luptă în Israel sau în Gaza, punct", a declarat Harris.
"După cele mai multe estimări, cel puțin 1.400 de israelieni sunt morți. Israelul, fără nicio îndoială, are dreptul să se apere", a mai spus ea.
"Acestea fiind spuse, este foarte important să nu existe o confuzie între Hamas și palestinieni. Palestinienii merită măsuri egale de siguranță și securitate, autodeterminare și demnitate, iar noi am fost foarte clari în privința faptului că trebuie respectate regulile războiului și că trebuie să existe un ajutor umanitar care să curgă", a adăugat Harris.
Trupele israeliene au extins operațiunile în interiorul Fâșiei Gaza
Trupele israeliene, susținute de tancuri, și-au extins operațiunile în interiorul Fâșiei Gaza, în contextul în care au fost raportate atacuri aeriene și de artilerie violente în nordul enclavei.
33 de camioane cu ajutoare umanitare au ajuns duminică în Gaza
33 de camioane cu ajutoare umanitare au ajuns duminică în Gaza, potrivit ONU. Acestea au pătruns prin Rafah, punctul de trecere a frontierei de la graniţa cu Egipt. Acesta a fost cel mai mare convoi care a intrat în teritoriul palestinian, începând cu 21 octombrie, când s-au reluat livrările de ajutor umanitar.
Există însă în continuare o nevoie acută de combustibil, pentru a asigura funcționarea spitalelor, echipamentelor și instalațiilor de apă și canalizare. Israelul a blocat aceste livrări din cauza temerilor că pot fi folosite de gruparea Hamas.
Israelul a atacat obiective din Siria
Armata israeliană a anunţat, luni dimineață, că a lovit mai multe ţinte aflate în Siria, ca răspuns la tirurile de rachete trase de acolo.
"O aeronavă de luptă tocmai a atacat lansatoarele din care s-a tras, care se aflau pe teritoriul sirian și de unde au plecat lovituri spre teritoriul israelian, noaptea", a precizat armata israeliană pe platforma X. Forțele armate din Israel a precizat că mai multe rachete au căzut "într-o zonă deschisă". Acea zonă se afla în regiunea Daraa din sudul Siriei, după cum precizează postul public de radio Kan, iar atacurile ar avea legături cu aliaţii Iranului.