Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport: Germania emite primul mandat de arestare în legătură cu exploziile de la conducta Nord Stream

Procurorii germani au emis un prim mandat de arestare în ancheta lor privind exploziile submarine din 2022 care au avariat conductele de gaze Nord Stream dintre Rusia și Germania, potrivit unui raport media.

Mai multe publicații germane au declarat într-un raport comun publicat miercuri că procurorii federali au obținut în iunie un mandat de arestare împotriva unui bărbat ucrainean despre care se crede că a locuit până de curând în Polonia.

Rapoartele, care nu au citat surse, l-au identificat pe bărbat ca fiind Wolodymyr Z.

Biroul procurorului federal a declarat că nu comentează rapoartele mass-media sau mandatele de arestare. Exploziile din 26 septembrie 2022 au avariat conductele, care au fost construite pentru a transporta gaze naturale rusești către Germania pe sub Marea Baltică.

Daunele s-au adăugat tensiunilor legate de războiul Moscovei în Ucraina, în timp ce țările europene încearcă să se debaraseze de sursele de energie rusești.

Rămâne un mister cine a fost responsabil pentru sabotaj, iar anchetatorii au fost foarte discreți cu privire la concluziile lor de până acum.

Exploziile au avariat conducta Nord Stream 1, care a fost principala rută de aprovizionare cu gaze naturale a Germaniei până când Rusia a oprit livrările la sfârșitul lunii august a aceluiași an.

De asemenea, au avariat conducta Nord Stream 2, care nu a intrat niciodată în funcțiune deoarece Germania a suspendat procesul de certificare cu puțin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în luna februarie 2022.

Kremlinul a acuzat SUA de înscenarea exploziilor

Rusia a acuzat SUA de înscenarea exploziilor, acuzație negată de Washington. Conductele au fost mult timp ținta criticilor din partea SUA și a unora dintre aliații săi, care au avertizat că acestea reprezintă un risc pentru securitatea energetică a Europei prin creșterea dependenței de gazul rusesc.

În martie 2023, presa germană a raportat că un grup pro-Ucraina a fost implicat în sabotaj. Ucraina a respins sugestiile că ar fi ordonat atacul, iar oficialii germani și-au exprimat prudența cu privire la această acuzație.

Oficialii au declarat anul trecut că anchetatorii au găsit urme de explozibili submarini în probe prelevate de pe un iaht care a fost percheziționat în cadrul anchetei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE