Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gazprom pierde procesul cu cel mai mare importator de gaze din Germania. Trebuie să plătească despăgubiri de 4 miliarde de dolari

Curtea internațională de arbitraj de la Stockholm a acordat companiei energetice germane Uniper dreptul de a cere peste 13 miliarde de euro de la Gazprom ca despăgubire pentru că acesta din urmă a redus livrările de gaze în ultimii doi ani.

În urma începerii conflictului dintre Rusia și Ucraina în februarie 2022, Gazprom a invocat „forța majoră” pentru a justifica reducerile livrărilor de gaze și, în cele din urmă, oprirea completă a gazoductelor Nord Stream.

O stare de forță majoră permite, de obicei, ca o companie să fie absolvită de obligațiile contractuale curente, precum și de orice persecuție juridică rezultată.

Pentru ca aceasta să fie acceptată, evenimentul în cauză trebuie să fie extrem de imprevizibil, fără nicio posibilitate de a-l aduce sub control.

În afară de Uniper, notificarea de forță majoră a fost emisă și pentru alți clienți europeni, inclusiv pentru compania energetică germană RWE Group.

În cazul Uniper, Gazprom nu a dezvăluit mai multe detalii despre motivul pentru care compania a invocat forța majoră, ceea ce a determinat Uniper să respingă notificarea. Decizia tribunalului de arbitraj rezultată a dat acum companiei germane și dreptul de a pune capăt contractelor de furnizare de gaze pe termen lung existente cu Gazprom.

Pentru Uniper, care depindea în mare măsură de aprovizionarea cu gaze naturale de la Gazprom, reducerea livrărilor a fost un șoc major, lăsând-o să se lupte pentru a găsi alți furnizori, mult mai scumpi, pe piața spot a gazelor naturale, într-un termen foarte scurt.

Acest lucru a dus la faptul că societatea s-a confruntat cu pierderi foarte mari pentru o perioadă îndelungată, împingând-o aproape de pragul insolvenței.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE