Uniunea Europeană se confruntă cu o furtună perfectă de crize care îi afectează securitatea, economia și modelul democratic, se arată în raportul Conferinței de Securitate de la Munchen. Pentru a contracara acest fenomen, Europa trebuie să investească în apărare și în relațiile comerciale cu alte regiuni, mai avertizează sursa citată.
Suntem în fața unei furtuni perfecte de crize pe diverse planuri. Acesta este avertismentul raportului Conferinței de Securitate de la Munchen. Europa se află în fața unei imense provocări, iar revenirea la putere a lui Donald Trump va accentua fenomenul la nivelul ordinii internaționale, punând sub semnul întrebării viziunea liberală a Uniunii Europene asupra lumii. Liderii de la Bruxelles spuneau că sunt pregătiți.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Există cu certitudine noi provocări și o incertitudine crescândă, astfel încât Uniunea Europeană este pregătită pentru dialog robust și constructiv cu Statele Unite. Atunci când este vizată în mod incorect sau arbitrar, Uniunea Europeană va răspunde ferm.”
Securitatea Europei, în pericol
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a distrus arhitectura de securitate a Europei, iar administrația Trump agravează această criză, mai arată raportul. Statele Unite sunt pe cale să își abandoneze rolul istoric de garant al securității europene, și să se axeze pe competiția cu China.
Rusia rămâne cea mai mare amenințare la adresa statelor europene. Raportul avertizează că pretențiile Moscovei privind sfera sa de influență merg dincolo de Ucraina.
Kaja Kallas, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe: „Multe dintre agențiile noastre naționale de informații ne transmit informații conform cărora Rusia ar putea testa capacitatea UE de a se apăra în trei până la cinci ani. Pe cine mai ascultăm, dacă nu pe ele? Trebuie să avem o înțelegere publică a amenințărilor cu care ne confruntăm.”
Europa, obligată să crească bugetele pentru apărare
Raportul subliniază că, în acest context, Europa este obligată să crească semnificativ cheltuielile pentru apărare, în pofida constrângerilor fiscale. De altfel, Trump însuși a insistat că este nevoie de majorarea contribuțiilor la NATO la 5% din PIB. Recent, șeful NATO a avut și el un mesaj tranșant: investiți mai mult în apărare sau învățați limba rusă.
Mark Rutte, secretarul general al NATO: „Cei 2% (alocația din PIB pentru apărare-n.red.), tot ceea ce văd în acest moment, nu este nici pe departe suficient, iar dacă nu o facem, suntem în siguranță acum, dar nu peste patru sau cinci ani. Așadar, dacă nu o faceți, scoateți-vă cursurile de limba rusă sau mergeți în Noua Zeelandă sau decideți acum să cheltuiți mai mult.”
Politicile lui Trump și efectele asupra Europei
În plus, trebuie luată în calcul și amenințarea lui Trump că va impune tarife și Uniunii Europene. Deja taxele vamale de 25% anunțate pentru toate importurile de oțel și aluminiu vor afecta și statele europene. Potrivit raportului, Uniunea Europeană trebuie să își diversifice relațiile comerciale cu așa numitul Sud Global.
Europa se confruntă și cu o ascensiune considerabilă a extremei drepte, dar și ingerințe externe, fenomen care afectează inclusiv România. În prezent, extremiștii se află la putere în șapte state membre, în frunte cu Olanda și Austria, și au obținut o puternică reprezentare în Parlamentul European la alegerile europene de anul trecut.
Franța și Germania, motoarele Europei, riscă și ele să fie dominate de partidele extremiste. Astfel putem vorbi despre o presiune enormă asupra modelului de democrație liberală care stă la baza întregii construcții europene.
Raportul a fost publicat în condițiile în care liderii europeni și americani se vor reuni la Conferința de Securitate de la Munchen, la sfârșitul săptămânii. La eveniment vor participa și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și vicepreședintele american J.D. Vance.