Ucraina a cerut, miercuri după-amiază, informațiile pe baza cărora a rezultat că e vorba despre o rachetă proprie, în cazul incidentului din Polonia.
Preşedintele american, Joe Biden, a declarat miercuri că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat înainte de a decide o reacţie. Este și opinia secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Ancheta este în desfășurare și trebuie să asteptăm concluziile. Nu avem niciun incidiu că acesta a fost rezultatul unui atac deliberat si niciun indiciu că Rusia pregăteste un atac asupra unui stat NATO”, a precizat Jens Stoltenberg. Cel mai probabil, incidentul a fost rezultatul unei acțiuni a apărării antiaeriene a Ucrainei, a adăugat el.
„Vreau să fiu clar, nu este vina Ucrainei. Rusia poartă responsabilitatea finală, deoarece își continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei”, a subliniat Jens Stoltenberg.
"Este puţin probabil... să fi fost trasă din Rusia", a declarat reporterilor Joe Biden după o întâlnire de urgenţă cu ceilalţi lideri ai G7, organizată în marja summitului G20, care are loc în Bali, Indonezia.
Joe Biden adăugat că există informaţii care contrazic presupunerile că racheta care a provocat o explozia soldată cu moartea a două persoane în satul Przewodow din estul Poloniei a fost trasă din Rusia."Există informaţii preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până când nu investigăm complet, dar este puţin probabil, din linia traiectoriei, să fi fost trasă din Rusia, dar vom vedea", a declarat preşedintele SUA, conform Agerpres.
O altă ipoteză este ca racheta căzută în Polonia să fie parte a unui sistem ucrainean de apărare aeriană S-300, care ar fi fost angajat în doborârea unei rachete rusești. Această ipoteză este susținută inclusiv de oficiali americani citați, sub protecția anonimatului, de Associated Press.
Volodimir Zelenski susține că proiectilul care a lovit Polonia este de proveniență rusească
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri, la o televiziune ucraineană, că proiectilul care a lovit Polonia, ucigând două persoane, a fost o "rachetă rusească", informează AFP.
"Nu am nicio indoială că nu este racheta noastră... Sunt convins că a fost o rachetă rusească, conform rapoartelor noastre militare", a precizat Zelenski.
Ucraina vrea acces la informațiile care adus la concluzia cum că ar fi responsabilă pentru racheta căzută în Polonia
Ucraina cere acces imediat și informațiile în baza cărora concluzia după incidentul de marți, din Polonia, a fost că racheta ar fi ucraineană. Mesajul îi aparține lui Alexei Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare.
We advocate for a joint examination of the incident with the missile’s landing in Poland. We are ready to hand over evidence of the russian trace that we have. We are expecting information from our partners, based on which a conclusion was made that it’s a 🇺🇦 air defense missile.
— Oleksiy Danilov (@OleksiyDanilov) November 16, 2022
Polonia nu va invoca Articolul 4 al Tratatului Nord-Atlantic
Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat miercuri, la Varşovia, că „probabil” racheta care a căzut marţi pe teritoriul ţării sale şi a ucis doi oameni „a fost lansată de Ucraina”.
„Ceea ce pot să spun este că majoritatea dovezilor pe care le-am strâns indică faptul că nu va fi nevoie să invocăm articolul IV al tratatului NATO în acest moment”, a declarat la rândul său premierul polonez Mateusz Morawiecki. „Totuşi, este un instrument pe care îl avem la îndemână”, a adăugat şeful executivului polonez, care a apreciat că „toate procedurile anterioare invocării articolului IV au funcţionat”.
Sursă NATO: Biden le-a spus partenerilor că racheta a fost trasă din Ucraina
Preşedintele american Joe Biden le-a spus partenerilor din G7 şi NATO că explozia produsă marţi în estul Poloniei a fost cauzată de o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene, a declarat miercuri o sursă din cadrul NATO pentru Reuters.
Explozia, în care au murit două persoane, a provocat îngrijorări că războiul din Ucraina s-ar putea extinde la ţări vecine.
La sediul NATO a început miercuri dimineaţă, de la ora locală 10:00 (09:00 GMT), o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, pentru a discuta despre explozia din estul Poloniei, în apropiere de frontiera cu Ucraina.
Poliția poloneză a făcut publică o nouă fotografie de la locul incidentului
"În #Przewodów, unde a avut loc explozia, polițiștii au securizat zona încă de la începutul evenimentului. Experții poliției poloneze împreună cu alte servici caută explicații detaliate și asigură probe. " se arată într-o scurtă comunicare pe Twitter a Poliției poloneze.
Tot aici, o fotografie făcută pe lumină arată amploarea dezastrului.
W #Przewodów, gdzie doszło do wybuchu policjanci od początku zdarzenia zabezpieczają teren. Policyjni eksperci m. in. z @CBSPolicji, #CLKP, Biura Kryminalnego @PolskaPolicja wspólnie z innymi służbami szczegółowo wyjaśniają okoliczności zdarzenia i zabezpieczają dowody. pic.twitter.com/ohBP0rT4u7
— Polska Policja 🇵🇱 (@PolskaPolicja) November 16, 2022
Bogdan Aurescu: Incidentul din Polonia arată cât de sensibilă este situaţia de securitate
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescum spune că incidentul din Polonia arată cât de dificilă este situaţia de securitate, dar este nevoie de „claritate” în legătură cu circumstanţele în care a avut loc şi în acest caz „nu e loc de speculaţii”.
„Incidentul de seara trecută din Polonia, la graniţa cu Ucraina, ne arată cât de dificilă şi sensibilă este situaţia de securitate cauzată de războiul împotriva Ucrainei. Suntem în contact strâns cu aliatul şi partenerul nostru strategic polonez şi este important ca toate circumstanţele în care a avut loc incidentul să fie clarificate cât mai repede posibil.
Ambasadorii tuturor statelor NATO discută despre circumstanţele acestui incident. Aşa cum a spus preşedintele Klaus Iohannis, România este pe deplin solidară cu Polonia şi transmitem condoleanţe apropiaţilor celor două victime ale exploziei de seara trecută. Nu e loc de speculaţii. Trebuie să avem claritate în ceea ce priveşte circumstanţele în care a avut loc incidentul.
Am luat la cunoştinţă declaraţiile preşedintelui Biden şi ale preşedintelui Duda, dar faptul că s-a întâmplat aşa ceva arată că maniera în care Rusia ţinteşte infrastructura civilă din Ucraina, în încercarea de a slăbi rezilienţa societăţii şi voinţa Ucrainei de a lupta împotriva agresiunii, este profund inadmisibilă. Dar sunt încrezător şi cred că toată lumea din această încăpere ar trebui să aibă încredere în faptul că Ucraina va continua lupta în mod eficient”, a spus Bogdan Aurescu
China cere părților implicate să rămână calme pentru a se evita o escaladare
China le cere tuturor părților implicate în cazul rachetei căzute în Polonia să rămână calme. În urma incidentului au murit două persoane, iar armata poloneză a intrat in stare de alertă.
„În situaţia actuală, toate părţile implicate trebuie să rămână calme şi să dea dovadă de reţinere, pentru a se evita o escaladare”, a declarat Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, potrivit Agerpres.
De asemenea, purtătoarea de cuvânt a mai adăugat că poziția Chinei privind situația din Ucraina este clară: „prioritatea absolută este de a desfăşura un dialog şi negocieri în scopul soluţionării crizei în manieră paşnică”.
Nicolae Ciucă, anunț despre incidentul din Polonia: „Am fost parte la întreg procesul de analiză”
Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre incidentul cu privire la cele două rachete care au căzut pe teritoriul Poloniei. Șeful Executivului a declarat că țara noastr a fost în contact cu autoritățile poloneze încă de marți seară, iar reprezentanții români au făcut parte din întregul proces de analiză.
„️Vă rog să îmi dați voie să fac referire la incidentul când două rachete au lovit teritoriul Poloniei. Încă de aseară am fost în contact cu autoritățile poloneze, iar împreună cu partenerii noștri am fost parte la întreg procesul de analiză. La ora 11.00, se va întruni Consiliul Nord Atlantic la nivel de ambasadă”, a declarat Nicolae Ciucă.
Oficiali americani: racheta căzută în Polonia, trasă de ucraineni spre un proiectil rusesc
Trei oficiali americani au declarat, pentru AP, că evaluările preliminare au sugerat că racheta căzută în Polonia a fost lansată de forțele ucrainene împotriva unei rachete rusești, în contextul atacului de marți al armatei lui Vladimir Putin împotriva infrastructurii electrice ucrainene.
Polonia: Fotografii cu tractorul distrus de rachetă
Doi fermieri au fost uciși și un tractor a fost distrus după explozia puternică produsă de o rachetă de origine rusească. Racheta a căzut în localitatea Przewodów, în apropiere de granița cu Ucraina.
Consiliul național de securitate se reunește din nou după accident
Consiliul naţional de securitate (BBN) al Poloniei a anunţat miercuri că se va întruni din nou în cursul zilei, cu începere de la ora 11:00 GMT, în contextul îngrijorărilor că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în ţări vecine, conform Agerpres.
„BBN analizează în prezent cu comandanţi, şefi de servicii şi aliaţi aranjamentele făcute până acum”, a transmis pe Twitter şeful BBN, Jacek Siewiera.
Consiliul de securitate polonez s-a reunit pentru prima dată în cursul nopţii.
Medvedev, pe Twitter, despre "război mondial"
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, pe Twitter:
"Incidentul cu presupusa „rachetă” ucraineană într-o fermă poloneză demonstrează un singur lucru: ducând un război hibrid împotriva Rusiei, Occidentul se apropie de războiul mondial."
The incident with the Ukrainian-alleged "missile strike" on a Polish farm proves just one thing: waging a hybrid war against Russia, the West moves closer to the world war.
— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) November 16, 2022
Președintele Turciei: Impresia generală este că această rachetă nu este de fabricație rusească
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că ia în serios declarațiile Rusiei, care neagă implicarea în incidentul din Ucraina, adăugând că este posibil să fie vorba de o eroare tehnică.
Luând cuvântul la summitul G20 din Bali, Erdoğan a declarat: „M-am întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz. Există impresia generală că această rachetă nu este de fabricație rusă și această declarație deschide calea către anumite fapte, astfel încât nu ar trebui să insistăm că această rachetă a fost lansată din Rusia. Aceasta ar fi o provocare".
El a adăugat că „pacea poate fi stabilită doar prin dialog și noi dorim să stabilim dialogul”.
Polonia: Apar primele fotografii din zona în care a căzut racheta
Apar primele imagini de la Przewodów, localitatea în care a căzut racheta de origine rusească.
În imagini vedem ofițeri de poliție care s-au adunat în fața unui depozit de cereale aflat în apropiere de locul în care a căzut racheta. Aceștia au oprit mașinile care treceau prin zonă pentru verificări.
Ministerul polonez de Externe a declarat că o rachetă de fabricație rusească a căzut și a ucis două persoane. De asemenea, acesta l-a convocat pe ambasadorul rus și „a cerut explicații detaliate imediate”, potrivit AP.
Ambasadorii NATO, reuniune de urgență
Ambasadorii la NATO ai statelor membre se reunesc de urgență, miercuri dimineața, la Bruxelles, pentru a discuta despre ce s-a întâmplat în Polonia. Întâlnirea va fi prezidată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Tocmai am terminat de vorbit Jens Stoltenberg. Verificăm premisele articolului 4 al NATO. Suntem în legătură cu aliații noștri și ne așteptăm la discuții cu partea americană”, declarase, anterior, președintele Poloniei.
Potrivit Articolului 4 din Tratatul Nord Atlantic, "Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre Părți".
Președintele Poloniei: Nu se știe cu siguranță cine a lansat racheta sau unde a fost produsă
O declarație a Ministerului polonez de Externe precizează că racheta ar fi fost fabricată în Rusia. Însă președintele Andrzej Duda spune că până în acest moment nu se știe cu siguranță cine a lansat racheta sau unde a fost produsă.
Andrzej Duda, Președintele Poloniei: Am avut o serie de consultări internaționale, începând cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, până la discuția pe care am avut-o cu președintele SUA, Joe Biden - o discuție foarte importantă. Acesta este principalul nostru aliat, cu cea mai puternică armată din lume. Vă asigur pe toți, președintele Joe Biden a spus clar că Statele Unite își păstrează absolut toate alianțele și că sunt alături de noi. Toate prevederile Tratatului Atlanticului de Nord și obligațiile aliaților sunt ferme, iar Statele Unite sunt alături de noi pentru a veghea la siguranța Poloniei, precum și a întregii Alianțe Nord-Atlantice. Acesta este cel mai important lucru pentru mine. Am auzit același lucru de la prim-ministrul Marii Britanii, domnul Rishi Sunak, cu care am vorbit și eu acum câteva momente.
„Cel mai probabil, este o rachetă de fabricație rusească, dar toate acestea sunt încă în curs de investigare”, a adăugat președintele polonez.
Președintele Joe Biden, discuții cu Andrzej Duda
Jakub Kumoch, șef al Biroului de Politică Internațională din Cancelaria Președintelui Poloniei, a menționat pe pagina sa de Twitter că președintele Andrzej Duda discută cu omologul american Joe Biden, în urma incidentului de luni seară.
Trwa rozmowa prezydentów 🇵🇱🇺🇸 @AndrzejDuda i @POTUS @JoeBiden .
— Jakub Kumoch (@JakubKumoch) November 15, 2022
Preşedintele Macron plănuieşte o discuţie la G20
Preşedintele francez Emmanuel Macron a contactat marţi autorităţile poloneze după apariţia informaţiilor despre două rachete ruseşti care ar fi lovit Polonia şi "se menţine la curent în legătură cu situaţia", a declarat marţi seară Palatul Elysee pentru AFP.
Preşedintele francez "explorează posibilitatea unei discuţii mâine dimineaţă la nivel de lideri având în vedere prezenţa tuturor partenerilor noştri importanţi europeni şi a partenerilor noştri aliaţi importanţi la (summitul) G20" care desfăşoară în aceste zile în Bali, Indonezia, conform sursei citate.
Jens Stoltenberg: „NATO monitorizează situația și aliații se consultă îndeaproape”
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că a luat legătura cu președintele Andrzej Duda despre explozia din Polonia.
„Am discutat cu președintele Duda despre explozia din Polonia. Am transmis condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești. NATO monitorizează situația și aliații se consultă îndeaproape. Important este ca toate faptele să fie stabilite”, a scris Stoltenberg pe Twitter.
La rândul său, președintele polonez a anunțat că a discutat cu șeful NATO despre condițiile în care pot fi activate prevederile articolului 4 din Tratatul NATO.
„Tocmai am terminat de vorbit Jens Stoltenberg. Verificăm premisele articolului 4 al NATO. Suntem în legătură cu aliații noștri și ne așteptăm la discuții cu partea americană”, a afirmat președintele Poloniei.
Ministrul Afacerilor Externe: „România este în deplină solidaritate cu Polonia”
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și-a exprimat solidaritatea față de Polonia, după incidentul în urma căuira două persoane și-au pierdut viața.
„România este în deplină solidaritate cu prietenul și aliatul nostru Polonia, în urma știrilor legate de exploziile de pe teritoriul său. Suntem în legătură cu partenerii și aliații noștri”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogddan Aurescu pe Twitter.
Romania 🇷🇴 stands in full solidarity with our friend and ally Poland 🇵🇱 following the concerning news related to the explosions on its territory. We are in contact with our partners and allies. #WeAreNATO
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) November 15, 2022
Armata Română, alături de Polonia
"Ministerul Apărării Naționale monitorizează, prin mecanismele de cooperare și consultare la nivel aliat și în plan bilateral, cu Ministerul Apărării Naționale din Polonia, incidentul din proximitatea graniței polono-ucrainene, în urma căruia doi cetățeni polonezi și-au pierdut viața." se arată în comunicatul transmis, în urmă cu câteva minute.
Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a transmis omologului polonez, Mariusz Błaszczak, solidaritatea și sprijinul Armatei României pentru adoptarea măsurilor necesare, după lămurirea tuturor circumstanțelor producerii incidentului în discuție.
"România condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea nejustificată și ilegală a Federației Ruse asupra Ucrainei și susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional."
Președintele Consiliului European: „Suntem alături de Polonia”
Charles Michel, președintele Consiliului European, s-a declarat „șocat” de informațiile potrivit cărora o rachetă a provocat moartea a două persoane pe teritoriul Poloniei.
„Sunt șocat de informația că o rachetă sau alt armament a ucis oameni pe teritoriul polonez. Condoleanțe familiilor.
Suntem alături de Polonia. Sunt în contact cu autoritățile poloneze, cu membrii Consiliului European și cu alți aliați”, a scris Charles Michel, pe Twitter.
Ministrul de Externe al Ucrainei: „Răspunsul colectiv la acțiunile rusești trebuie să fie dur”
Ucraina, prin vocea ministrului de Externe, și-a exprimat solidaritatea față de Polonia și a anunțat că este pregătită să sprijine autoritățile de la Varșovia.
„Ucraina își reafirmă deplina solidaritate cu Polonia și este pregătită să ofere orice sprijin. Răspunsul colectiv la acțiunile rusești trebuie să fie dur și bazat pe principii.
Printre acțiunile imediate: un summit NATO cu participarea Ucrainei pentru a elabora noi acțiuni comune, ceea ce va forța Rusia să-și schimbe cursul escaladării, oferirea Ucrainei aeronave moderne precum F-15 și F-16, precum și sisteme de apărare aeriană, astfel încât să putem intercepta orice rachete rusești. Protejarea cerului Ucrainei înseamnă protejarea NATO”, a precizat Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe.
Guvernul României, alături de "aliații și prietenii poloni"
Reacție oficială și de la Palatul Victoria: "Guvernul României, prin ministerele și instituțiile de linie, este în contact cu aliații și analizează situația generată de căderea rachetelor pe teritoriul Poloniei. Suntem alături de aliații și prietenii poloni și pregătiți să procedăm în funcție de evoluția situației."
Un oficial al NATO nenumit de la Bruxelles a declarat pentru Euronews: „examinăm aceste rapoarte și ne coordonăm îndeaproape cu aliatul nostru, Polonia”.
Reacția președintelui Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a reacționat, în contextul în care Polonia a confirmat că o rachetă sau un proiectil a căzut pe teritoriul său.
„România este în deplină solidaritate cu prietenul și aliatul nostru Polonia în urma știrilor îngrijorătoare despre exploziile de pe teritoriul său. Suntem în contact cu partenerii și aliații noștri. #SuntemNATO”, a scris președintele Klaus Iohannis, pe Twitter.
Romania 🇷🇴 stands in full solidarity with our friend and ally Poland 🇵🇱 following the concerning news related to the explosions on its territory. We are in contact with our partners and allies. #WeAreNATO
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) November 15, 2022
Ce spune Tratatul NATO în situații similare cu cea din Polonia
Tratatul Nord-Atlantic are două articole referitoare la incidente care pun în pericol statele membre ale Alianței. Potrivit Articolului 4, "Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre Părți".
Articolul 5 este activat doar dacă statele semnatare ale Tratatului convin că a avut loc un atac armat asupra uneia dintre ele sau mai multora dintre ele. "Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord ca, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Naţiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părţile atacate, prin efectuarea imediată, individual şi împreună cu celelalte Părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, pentru restabilirea şi menţinerii securităţii zonei nord-atlantice", se arată în Articolul 5.
"Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebuie raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după ce Consiliul de Securitate va adopta măsurile necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale", se mai spune în Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic.
Departamentul de Stat al SUA, despre racheta căzută în Polonia: Informațiile sunt extrem de îngrijorătoare
Departamentul de Stat al SUA a catalogat drept „extrem de îngrijorătoare” informațiile potrivit cărora mai multe rachete rusești au lovit Polonia, conform The Guardian.
Purtătorul de cuvânt al instituției, Vedant Patel, a precizat că Statele Unite se implică pentru a aflat mai multe informații despre explozie, în așa fel încât să ia măsuri adecvate.
Patel a adăugat că Washingtonul discută cu Guvernul de la Varșovia și cu partenerii săi despre acest caz.
Zelenski acuză Rusia că a atacat Polonia. „E o chestiune de timp până când teroarea rusă va merge mai departe”
"Astăzi, ceea ce am avertizat de mult timp s-a întâmplat. Teroarea nu se limitează la granițele statului nostru. Rachetele rusești au lovit Polonia. De câte ori a spus Ucraina că statul terorist nu se va limita la țara noastră? Este o chestiune de timp până când teroarea rusă va merge mai departe." spune Volodimir Zelenski, într-o declarație, pe Telegram.
Ministerul rus al Apărării neagă eventuale atacuri în apropierea graniței dintre Ucraina și Polonia
"Declarațiile presei și ale oficialilor polonezi potrivit cărora rachete "rusești" ar fi aterizat în apropierea satului Przewodów sunt o provocare deliberată pentru a escalada situația. Nu au existat lovituri ale armelor rusești împotriva unor ținte din apropierea frontierei de stat ucraineano-poloneze. Epava publicată la cald de presa poloneză de la locul accidentului de la Przewodów nu are nimic de-a face cu arme rusești. " scrie Ministerul rus al Apărării, pe Telegram.
Nu au avut loc lovituri împotriva țintelor din apropierea graniței de stat ucrainene-polone prin mijloace rusești de distrugere: Ministerul rus al Apărării, citat de agenția turcească Anadolu.
#BREAKING No strikes were made against targets near the Ukrainian-Polish state border by Russian means of destruction: Russian Ministry of Defense pic.twitter.com/CMtWSpxDGe
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) November 15, 2022
Premierul Viktor Orban convoacă de urgență Consiliul de Apărare al Ungariei
Premierul ungar Viktor Orban a anunțat că a convocat de urgență o reuniune a Consililului de Apărare al Ungariei, după ce o rachetă a lovit teritoriul Poloniei, conform purtătorului său de cuvânt Zoltan Kovacs.
De asemenea, Ministerul britanic de Externe a anunțat că Londra „investigează aceste informații și este în legătură cu aliații săi.
Polonia confirmă că o rachetă a căzut pe teritoriul său
Consiliul de Securitate din Polonia confirmă informația. O rachetă sau un proiectil a căzut în interiorul granițelor țării.
Procuratura, Poliția și Armata poloneză fac investigații în localitatea Przewodów.
Președintele lituanian Gitanas Nausėda a afirmat că informațiile privind producerea a „cel puțin două explozii” sunt „îngrijorătoare”.
„Păstrăm legătura îndeaproape cu prietenii noștri polonezi. Lituania este solidară cu Polonia. Fiecare centimetru din teritoriul #NATO trebuie apărat", a declarat Nauseda pe Twitter.
De asemenea, ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a declarat că "rachetele lansate de regimul rusesc criminal ... au aterizat și pe teritoriul NATO din Polonia".
„Letonia este pe deplin alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă", a adăugat el pe Twitter.
Pentagonul, fără informații relevante, dar gata să apere "fiecare centimetru din teritoriul NATO"
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a fost întrebat, în cadrul unui briefing, despre situația din Polonia și a declarat că nu are informații relevante, nu dorește să comenteze și nici să speculeze. dar că SUA „vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”.
LIVE: @PentagonPresSec @USAirForce Brig. Gen. Patrick Ryder holds a news briefing at the Pentagon. https://t.co/8MCSqRkTzY
— Department of Defense 🇺🇸 (@DeptofDefense) November 15, 2022
Potrivit relatărilor Reuters, Comitetul Consiliului de Miniștri pentru Securitate Națională și Apărare ar fi fost convocat înainte de incident.
Pompierii confirmă două "explozii" în zona localității Przewodów
Departamentul de pompieri din zona Przewodów, Lublin, a confirmat două explozii, scrie Radio Zet - sursa inițială a informației potrivit căreia două rachete rusești ar fi căzut în Polonia.
Știre inițială
Purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez nu a confirmat deocamdată informația, însă a menționat că a fost întrunită o ședință de urgență din cauza unei situații de criză.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune de urgență a Comitetului Consiliului de Miniștri pentru Securitate Națională și Apărare, în contextul în care primele informații indică faptul că rachete rusești rătăcite ar fi lovit un oraș din apropierea graniței cu Ucraina.
Un înalt oficial al serviciilor secrete americane a confirmat pentru AP că rachetele rusești au traversat Polonia. Țara est-europeană care se învecinează cu Ucraina este membră UE și NATO.
Două persoane au murit
Presa din Polonia a relatat că două persoane au murit marți după-amiază după ce un proiectil a lovit o zonă din localitatea Przewodów, un sat aflat în apropiere graniței cu Ucraina.
Cauzele producerii acestui incident sunt deocamdată necunoscute, a precizat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat de Pompieri din Hrubieszów.
"Am primit o sesizare privind o explozie în curtea de uscare. De fapt, la sosire, confirmăm că s-a întâmplat așa ceva. Două persoane au murit pe loc. În acest moment, asigurăm locul incidentului și iluminăm zona de acțiune”, a afirmat căpitanul superior Marcin Lebiedowicz, potrivit postului polonez Radio Lublin.
Potrivit The Associated Press, Republica Moldova a fost, de asemenea, afectată. Autoritățile de la Chișinău au raportat întreruperi ale alimentării cu energie electrică, după ce o linie ce alimenta țara a fost distrusă din cauza bombardamentelor, a precizat un oficial moldovean.
*Informații în curs de actualizare.