Două blocuri de locuinţe au fost lovite de atacuri cu rachete ruse marţi la Kiev, a anunţat primarul capitalei ucrainene Vitali Klitschko, după ce sirenele antiaeriene au răsunat în toate regiunile Ucrainei, informează Reuters, EFE şi AFP, preluate de Agerpres.
UPDATE 20:00: Reacția lui Volodimir Zelenski după bombardamentele ruse: „Vom supraviețui”
Președintele Volodimir Zelenski i-a avertizat pe cetățenii ucraineni că armata rusă va continua bombardamentele, însă Ucraina va supraviețui.
Într-un clip video distribuit pe Telegram, liderul de la Kiev le-a transmis oamenilor să se îndrepte spre adăposturi.
„Știu că bombardamentele au întrerupt alimentarea cu energie electrică în numeroase locuri. Lucrăm, vom reporni totul, vom supraviețui”, a spus Zelenski.
Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat că cele mai recente atacuri cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei demonstrează „slăbiciunea” președintelui Vladimir Putin.
Potrivit The Guardian, mai multe explozii s-au produs în regiunea Mikolaiv, fiind semnalate atacuri cu rachete și în regiunea Odesa. Șeful administrației milicare a confirmat că sistemele antiaeriene au doborât opt drone kamikaze și o rachetă ruseasă.
Autoritățile ucrainenene au anunțat că bombardamentele au vizat instalații din infrastructura țării. Din cauza atacurilor aeriene, problema alimentării cu energie este „critică”, a precizat adjunctul șefului Cancelariei prezidențiale, Kyrylo Tymoshenko.
Mai mult, autoritățile din Kiev au averizat că sirenele antiaeriene nu funcționează din cauza penelor de curent.
Totodată, Ucraina se confruntă cu mari probleme privind conexiunea la Internet, fiind semnalate numeroase întreruperi, conform grupului de monitorizare Netblocks.
UPDATE 19:00: Rusia a tras circa 100 de rachete asupra Ucrainei marţi
Rusia a tras circa 100 de rachete asupra Ucrainei marţi, lovind mai multe infrastructuri energetice esenţiale în diferite regiuni, a anunţat un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, informează AFP, potrivit Agerpres.
„Au fost trase circa o sute de rachete dinspre Marea Caspică, regiunea (rusă) Rostov" şi de asemenea "din Marea Neagră", a declarat Iuri Ignat, în direct la televiziunea ucraineană, precizând că „în acest stadiu nu s-a înregistrat utilizarea de drone de atac".
UPDATE 18:00: Un om a murit, iar numărul victimelor ar putea să fie mai mare, potrivit presei de la Kiev
„La Pechersk, într-una dintre casele lovite de rachetă, salvatorii au găsit cadavrul unei persoane moarte. Operațiunile de salvare și căutare sunt în desfășurare”, transmite primarul Kievului pe Telegram.
UPDATE 17:03 Vitali Kliciko a scris pe contul său de Telegram că au fost trei explozii în cartierul Peciorsk.
Ion Petrescu, analist militar, este de părere că aceste lovituri asupra Kievului sunt aidoma unei bătăi pe umăr care atenționează că lupta nu s-a terminat.
„E război și continuă și, cel mai probabil, așa cum spune Zelenski, va continua și în această iarnă”.
ȘTIREA INIȚIALĂ
„Potrivit informațiilor preliminare, două blocuri de locuinţe au fost lovite în districtul Pechersk. Mai multe rachete au fost doborâte de apărarea aeriană deasupra Kievului. Medici și salvatori se află la locul la atacului”, transmite primarul capitalei Kiev, Vitali Klitschko, pe contul de Telegram.
Amploarea pagubelor nu a fost comunicată încă și nu există informații cu privire la posibile victime, potrivit euronews.com.
Potrivit mass-media din Ucraina citate de EFE și Agerpres, începând cu orele locale 14:45 sirenele antiaeriene s-au făcut auzite pe întreg teritoriul ucrainean.
Înainte de aceasta, şefii administraţiilor regionale din Krîvîi Rih, Oleksandr Vilkul, şi Nicolaev (Mikolaiv), Vitali Kim, au raportat lansări masive de rachete dinspre teritoriul rus.
Potrivit presei ucrainene, explozii au fost înregistrate în 17 regiuni ale Ucrainei, inclusiv Nikolaev, Lvov și Odesa.
La începutul luni octombrie, Ucraina a mai fost supusă unui atac masiv din partea Rusiei, atunci au fost lansate 84 de rachete.
Liderii lumii cer încheierea războiului Rusia-Ucraina la summitul G20
Charles Michel, președintele Consiliului European, îndeamnă puterile mondiale reunite la G20 să intensifice presiunea asupra Rusiei.
El a afirmat că reuniunea din această săptămână a celor mai mari economii ale lumii este crucială pentru a opri presiunile Moscovei „de a folosi alimentele și energia ca arme”, potrivit AP.
În prima zi a reuniunii Grupului celor 20 de la Bali, Charles Michel a declarat că războiul început de Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, a perturbat viețile tuturor: prețurile la alimente și energie au crescut, iar economiile sunt afectate.
Cine face parte din G20?
Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Republica Coreea, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia, Regatul Unit, Statele Unite și Uniunea Europeana.