Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce semnifică vizita lui Vladimir Putin în China, prima din noul său mandat. În ultimii 13 ani, Putin și Jinping s-au întâlnit de aproape 40 de ori

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ajunge mâine la Beijing, unde se va întâlni cu omologul său Xi Jinping. Kremlinul a confirmat călătoria, care ar fi prima deplasare externă a lui Putin, de când a depus jurământul ca președinte, la începutul celui de-al cincilea mandat.

Cele două state încearcă să câștige, printre altele, influență în Africa, Orientul Mijlociu, sau America de Sud în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Ce semnifică vizita lui Vladimir Putin în China, prima din noul său mandat

China a susținut afirmația Federației Ruse, că Putin a lansat invazia în 2022 din cauza provocărilor occidentale, dar fără dovezi solide. Când privim către relațiile politice bilaterale, marea Chină a devrnit un importator major de resurse energetice exact din Federația Rusă. Și asta mai ales după ce Occidentul a impus sancțiuni economice Moscovei.

Xi Jinping îl primește pe Putin la puțin timp după ce liderul de la Beijing a făcut acel tur european.

Anatol Câșlaru, jurnalist Euronews: "Este o relație foarte veche. Doar în ultimii 13 ani, cei doi lideri s-au întâlnit de aproape 40 de ori, în diferite formate. În ultimele două mandate ale lui Xi Jinping, prima vizită a fost la Moscova. Acum Putin vine cu un răspuns, de fapt. Dar relațiile s-au aprofindat mai ales după începutul invaziei Rusiei în Ucraina, mai ales că sancțiunile impuse de Occident Moscovei au afectat dur economia rusă și China a devenit colacul de salvare pentru Rusia și pentru a finanța indirect mașinăria de război a Federației Ruse.

Totodată, companiile chineze sunt principalul furnizor de tehnologii care ajută industria militară să producă toate armele de care au nevoie. China este foarte atentă la relațiile sale cu Moscova pentru că vedem că este într-o luptă economică cu Statele Unite ale Americii și este interesată să mențină și relațiile cu Moscova, dar mai ales cele cu Uniunea Europeană, cu care are schimburi comerciale mari, dar de data aceasta, China depinde de tehnologia europeană."

Ce subiecte vor aborda Vladimir Putin și Xi Jinping

Anatol Câșlaru, jurnalist Euronews: "Vor fi discuții foarte interesante, vor fi abordate toate problemele, războialele din Ucraina și din Orientul Mijlociu. Sigur se va deschide acest subiect, dar până acum, poziția Chinei a fost una destul de duplicitară. Nu a condamnat invazia rusească. Nu cred că vor fi presiuni foarte mari asupra Moscovei, în ceea ce privește războiul din Ucraina și posibila încetare a focului.

Înainte de vizita la Beijing, Putin a oferit un interviu amplu unei agenții de presă din Beijing, în care s-a referit și la război, și la posibile negocieri. A spus că este deschis, ca întotdeauna, pentru negocieri, dar a zis clar că armata rusă nu se retrage din teritoriile ocupate și, dacă Ucraina este de acord, negocierile să se facă în baza liniei actuale a frontului, ceea ce este deocamdată inacceptabil pentru Kiev, cum spune Zelenski.

Este discursul permanent al Moscovei - noi suntem deschiși, dar ce am cotropit, unde este acum armata noastră, nu se mițcă, rămâmen acolo - de fapt, este un discurs cinic.

O altă problemă importantă va fi, în discuțiile de la Beijing, în ceea ce spune Putin, adică reîmpărțirea sferelor de influență sau securitatea globală. China este interesată de colaborarea cu Moscova, pentru că, prin mâinile Moscovei, își rezolvă ea problemele de influență la nivel mondial, fiindcă cele două puteri nucleare s-au unit, au creat o alianță nedeclarată, o alianță care nu a fost formalizată prin tratate, dar este o alianță care să se opună Occidentului și, în primul rând, SUA."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE