Președintele rus Vladimir Putin a avertizat Israelul că desfășurarea unei operațiuni terestre în Fâșia Gaza va genera un număr ”absolut incacceptabil” de victime în rândul civililor. De asemenea, liderul de la Kremlin a afirmat că trebuie oprită vărsarea de sânge în Orientul Mijlociu, relatează agenția Reuters.
Armata israeliană i-a somat vineri pe cei 1,1 milioane de palestinieni care trăiesc în Gaza City să plece în zone din sudul Fâșiei Gaza în următoarele 24 de ore, în condițiile în care a mobilizat unități de tancuri, drept represalii la atacurile violente lansate de gruparea militantă Hamas.
Putin a afirmat că Israelul a fost supus unui "atac de o cruzime fără precedent" și că are dreptul la protecție. Cu toate acestea, președintele rus susține că vărsarea de sânge trebuie să fie oprită, avertizând că un atac terestru ar avea ”consecințe grave pentru toate părțile”.
”Și cel mai important, pierderile în rândul civililor vor fi absolut inacceptabile. În prezent, principalul obiectiv este oprirea vărsării de sânge”, a precizat Vladimir Putin, prezent la summitul din Kîrgîzstan, conform sursei citate.
Putin: "Tragedia de proporții prin care trec în prezent israelienii și palestinienii este rezultatul direct al politicii eșuate a SUA în Orientul Mijlociu”
"Rusia este pregătită să se coordoneze cu toți partenerii într-un mod constructiv", a declarat Putin.
Liderul de la Kremlin consideră că modalitatea prin care poate fi încheiat conflictul israelo-palestinian este crearea unui stat palestinian independent cu Ierusalimul de Est drept capitală.
Rusia are relații diplomatice cu Israelul, cu palestinienii, cu grupuri precum Hamas și Hezbollah, cu Iranul, precum și cu marile puteri arabe. Moscova a acuzat în repetate rânduri Statele Unite că ignoră soarta palestinienilor, generând astfel haos în Orientul Mijlociu.
"Tragedia de proporții prin care trec în prezent israelienii și palestinienii este rezultatul direct al politicii eșuate a Statelor Unite în Orientul Mijlociu", a declarat Putin.
"Americanii, cu sprijinul sateliților lor europeni, au încercat să monopolizeze" procesul de pace din Orientul Mijlociu, a adăugat președintele rus.
Rusia și-a consolidat relațiile cu Israelul, după destrămarea Uniunii Sovietice în anul 1991. De cealaltă parte, Guvernul de la Tel Aviv a adoptat o poziție prudentă privind criticarea Moscovei pentru invadarea Ucrainei în februarie 2022.
În contextul atacurilor violente comise de gruparea Hamas pe 7 octombrie, atât oficialii de la Kiev, cât și cei de la Moscova au încercat să compare violențele din Orientul Mijlociu cu cele comise în războiul din Ucraina. Kievul a asemănat Moscova cu gruparea teroristă Hamas, în vreme ce Kremlinul a acuzat Occidentul că a ignorat soarta palestinienilor prin susținerea Israelului.