Zeci de mii de musulmani au ieșit pe străzi în Orientul Mijlociu și au protestat în sprijinul palestinienilor și împotriva intensificării bombardamentelor israeliene asupra Gaza. Aceștia susțin că există un risc imens pentru un conflict regional mai larg, mai ales că armata Israelului a spus că e pregătită de un asalt terestru.
Oamenii au ieșit pe străzi în orașul Amman (Iordania), în Sanaa (Yemen), în Beirut (capitala Libanului), în Bagdad (capitala Irakului), în Teheran (capitala Iranului), în Damasc (capitala Siriei), dar și în orașe din Egipt și Pakistan.
Proteste în lumea musulmană, din cauza războiului din Israel
La Moscheea Al-Aqsa, din partea veche a orașului Ierusalim, poliția israeliană a permis doar celor mai în vârstă, anumitor bărbați, femei și copii să intre în acel complex, pentru a face rugăcini, încercând să limiteze potențialul de violență. Doar 5.000 de credincioși au intrat în acel sit, a spus fondul islamic care administrează moscheea. Într-o vineri obișnuită, aproximativ 50.000 de persoane fac rugăciunile.
Tinerii palestinieni cărora li s-a refuzat intrarea s-au adunat la treptele de lângă Poarta Leului și au stat cu privirea în pământ până când poliția a strigat la ei și i-a escortat în afara zidurilor Orașului Vechi, potrivit AP.
"Nu putem trăi, nu putem respira, ei ucid tot ce este bun în noi. Tot ceea ce ne este interzis, lor (n.r.: israelienilor) le este permis", a spus Ahmad Barbour, un curățean în vârstă de 57 de ani, supărat după ce poliția nu i-a permis să intre la rugăciuni.
Moscheea Al-Aqsa se află pe vârful unui deal sacru atât pentru evrei, cât și pentru musulmani, cunoscut drept Muntele Templului, care este cel mai sfânt loc din iudaism. Iar revendicările contradictorii asupra acelei zone s-au transformat în violențe de multe ori. Moscheea Al-Aqsa este al treilea dintre cele mai sfinte locuri din lumea islamică.
Sute de tineri palestinieni care veniseră la rugăciuni și care fuseseră îndepărtați din zona orașului vechi s-au rugat în aer liber. Ei au pus mici covoare pentru rugăciune pe străzi, în cartierul Wadi Joz, din Ierusalimul de est. Când unii dintre bărbați au început să protesteze, poliția israeliană a atacat mulțimea cu bastoane și a tras cu gaze lacrimogene, rănind cel puțin șase persoane, după cum a declarat Semiluna Roșie Palestiniană.
Rugăciunile la Ierusalim au decurs pașnic până când câțiva adolescenți palestinieni au aruncat petarde de pe acoperișurile clădirilor din orașul vechi, ceea ce a făcut ca zeci de polițiști israelieni să pătrundă pe străduțe și să tragă focuri de armă în aer. Nimeni nu a fost rănit.
În afara Moscheei Al-Aqsa, atmosfera era sumbră, iar oamenii căutau informații despre rudele dispărute.
Protestatarii au scandat: "Moarte Israelului, moarte Americii!"
La Beirut, capitala Libanului, mii de susținători ai grupării militante Hezbollah au fluturat steaguri libaneze și palestiniene, scandând sloganuri în sprijinul Gazei și cerând "moarte Israelului". Hezbollah este susținută de Iran și a anunțat recent că ar fi dispusă să intre în război. Secretarul general adjunct al Hezbollah a avertizat că gruparea va "aștepta" sosirea navelor americane și britanice, care se îndreaptă spre Marea Mediterană.
Oficialii americani, inclusiv președintele Joe Biden, au avertizat în repetate rânduri Iranul și milițiile regionale pe care le susține Teheranul să nu participe la conflictul dintre Israel și Hamas.
"Navele voastre de război nu ne interesează și nici declarațiile tale nu ne sperie. Când va fi momentul potrivit să luăm măsuri, o vom face", a spus Naim Kassim, la un miting dintr-o suburbie a Beirutului.
La Bagdad, în Irak, zeci de mii de protestatari s-au adunat în Piața Tahrir, după mitinguri convocate de influentul cleric și lider politic șiit Muqtada al-Sadr.
"Fie ca această demonstrație să înspăimânte marele rău, America, cea care susține terorismul sionist împotriva celor dragi din Palestina", a spus al-Sadr.
În Iran, țară care susține Hamas, demonstranții au ieșit și ei pe străzi după rugăciuni. La Teheran, aceștia au ars steaguri israeliene și americane, scandând: "Moarte Israelului", "Moarte Americii", "Israelul va fi condamnat" și "Palestina va fi victorioasă".
"Poporul palestinian s-a săturat, acum ideea lor este să distrugă Gaza și casele oamenilor. Populația din toată lumea și Palestina vă vor provoca necazuri", a spus președintele iranian, Ebrahim Raisi, într-un discurs, în provincia Fars, din sudul țării.
În capitala siriană Damasc s-au adunat protestatarii, inclusiv palestinieni din tabăra de refugiați Yarmouk, formată după războiul din 1948, în preajma creării statului Israel.
"Le spun oamenilor să nu-și părăsească casele. Altfel, vor fi ca bunicii noștri care au părăsit Palestina și au venit în Siria, dar nu s-au mai întors niciodată", a spus Ahmad Saeed, un palestinian de 23 de ani care trăiește în Siria, referindu-se la războiul din 1948.
Au fost proteste și în Sanaa, capitala statului Yemen, aflată sub controlul rebelilor Houthi. Aceștia sunt susținuți de Iran și se află încă în război cu o coaliție condusă de Arabia Saudită. Demonstranții s-au înghesuit pe străzi, fluturând steaguri yemenite și palestiniene și au scandat sloganuri: "Cel de sus este cel mai mare! Moarte Americii! Moarte pentru Israel! Blestem pentru evrei! Victorie a Islamului!"
În Egipt, demonstranții au protestet pe lângă istorica Moschee Al-Azhar, din centrul orașului Cairo, cea mai importantă instituție religioasă din lumea musulmană sunnită, scandând că Israelul rămâne inamicul lor "generație după generație". Ei au repetat sloganul tradițional naționalist: "Ne dăm sufletele și sângele lui Al-Aqsa".
În capitala Pakistanului, Islamabad, unii credincioși au călcat în picioare steaguri americane și israeliene.
"Mas-media internațională și instanțele internaționale închid ochii la nedreptățile asupra palestinienilor. Dar ei observă doar acțiunile pe care palestinienii le fac pentru a se apăra. Ei îl numesc terorism", a spus Faheem Ahmed, un fanatic din Karachi.