După integrarea în Uniunea Europeană puterea de cumpărare a românilor a crescut. În 2022, aceasta a ajuns la 74% din media europeană față de 44% în 2007, anul aderării la UE. Potrivit datelor publicate de INS, nivelul de trai din țara noastră este comparabil cu cel din Polonia Portugalia sau Ungaria și depășește cu mult țări precum Grecia sau Bulgaria.
Cel mai ridicat produs intern brut pe cap de locuitor din întreaga Uniune Europeană îl întâlnim în Luxemburg. Locuitorii acestui stat sunt mult peste media Uniunii Europene ca nivel de trai. În top urmează state precum Irlanda, Danemarca și Țările de Jos.
România, la același nivel cu Polonia, Portugalia și Ungaria
România este, în privința puterii de cumpărare în același grup de state cu Polonia, Portugalia și Ungaria. După ce a fost analizată cantitatea de produse și servicii care pot fi cumpărate cu aceeași bani a reieșit că puterea de cumpărare a românilor este 74% din media Uniunii Europene și de trei ori și jumătate mai mică față de Luxemburg.
La coada clasamentului se află Bulgaria cu o putere de cumpărare ce depășește cu puțin jumatate din media Uniunii Europene. În urma României se mai află și țări precum Grecia, Slovacia și Croația.
Deși se situează spre coada clasamentului Uniunii Europene, puterea de cumpărare a românilor a crescut constant după aderarea țării noastre la blocul comunitar. În 2007, anul aderării același indice era cu 30 de puncte procentuale mai redus decât în 2022.
Raportat la media UE, prețul articolelelor de mobilier și întreținerea locuinței reprezintă cel mai mult din cheltuielile românilor, însă aceștia dau cei mai puțini bani pentru recreere, cultură și transport.