Bicicliștii din Germania organizează proteste la nivel național prin care cer mai mult spațiu pe străzi. Atât activiști din rândul acestora cât și unii politicienii spun că mașinilor li se acordă prioritate pe străzi în detrimentul siguranței celor care vor să se deplaseze altfel. Aflăm mai multe de la colegii noștri din Berlin.
Această intersecție din centrul Berlinului este un loc de trecere foarte aglomerat pentru cei care se duc spre cartierele în vogă ale orașului. Este, de asemenea, locul în care un biciclist de 26 de ani a fost lovit de un camion luna trecută, mai apoi decedând în urma accidentului. Activiștii spun că bicicliștii sunt uciși pentru că nu li se acordă suficient de mult spațiu.
Mara Hasenjuergen, ofițer de comunicare, Changing Cities: ”Oamenii care merg cu bicicleta în Berlin se confruntă adesea cu situații de viață și de moarte, se tem adesea pentru viața lor atunci când merg cu bicicleta, iar guvernul nu reușește în prezent să protejeze bicicliștii.”
Proteste împotriva administrației locale
Cinci persoane au dat în judecată guvernul din Berlin pentru că nu oferă suficient spațiu de siguranță pentru bicicliști. Ei au protestat săptămâna trecută că administrația locală din Berlin a suspendat realizarea majorității pistelor planificate pentru bicicliști.
Kristina Jovanovski, jurnalist Euronews: ”Autoritățile orașului a declarat pentru Euronews că nu abandonează planurile pentru pistele ciclabile majore, ci le amână pentru că au nevoie de mai mult timp ca să le poată proiecta. Ei au spus că aceste rute necesită timp pentru că au distanțe lungi, sunt complicate și ar putea să nu fie sigure pentru bicicliști, plus că trebuie să fie încadrate în bugetul orașului.”
Anul trecut, 446 de bicicliști au fost uciși în Germania, potrivit unui ONG. Experții spun că o parte a problemei este că guvernul hotărăște reguli rutiere importante, care împiedică orașele să pună în aplicare propriile strategii ce pot rezolva problemele cu care se confruntă.