Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste față de vizita lui Putin în Mongolia. Guvernul mongol recunoaște că țara este dependentă energetic de Rusia

Vizita liderului de la Kremlin în Mongolia nu este lipsită de incidente. Mici grupuri de oameni au protestat în capitala țării, în contrast cu primirea fastuoasă organizată de autoritățile de la Ulaanbaatar. Este prima vizită a lui Putin într-o țară membră a Curții Penale Internaționale, după ce tribunalul de la Haga a emis, acum 18 luni, un mandat de arestare pe numele președintelui rus pentru crime de război în Ucraina.

Oamenii spun că această vizită afectează imaginea Mongoliei pe plan internațional. Câțiva protestatari au încercat să plaseze un drapel al Ucrainei în piața unde urma să aibă loc ceremonia oficială, dar au fost împiedicați de poliție. Și protestul altui grup a fost de scurtată durată. Oamenilor le-a fost frică să nu fie reținuți de poliție.

„Sunt ferm împotriva vizitei lui Putin în Mongolia. Mă irită cu adevărat faptul că o persoană care a lansat o operațiune barbară, de care nu s-a mai auzit în ultimii ani, chiar și în istoria Rusiei, vizitează Mongolia”, a declarat un cetățean.

„Mongolia nu este o țară a celor puțini care conduc. Noi existăm pentru că prețuim importanța suveranității, respectăm libertatea și puterea a 3,4 milioane de oameni. Acesta este motivul pentru care eu, în calitate de cetățean, protestez începând de ieri împotriva lui Putin, care umilește și face de rușine Mongolia în fața lumii”, a spus un altul.

Pe de altă parte, guvernul mongol sugerează că are mâinile legate, chiar dacă are angajamente internaționale. Potrivit publicației Politico, care citează un reprezentant al Guvernului, Mongolia este extrem de dependentă energetic de Rusia, fapt ce face dificilă arestarea liderului de la Kremlin. Mongolia importă aproape 95% din produsele petroliere și peste 20% din energia electrică din Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE