Partidul care conduce în Georgia și-a mobilizat zeci de mii de susținători la un protest, cu două zile înainte de alegerile parlamentare.
Manifestația a fost un răspuns dat opoziției pro-europene, care a organizat un miting weekendul trecut. „Visul Georgian”, partidul care se află la guvernare de 12 ani, este considerat unul apropiat Kremlinului.
Deci alegerile parlamentare de sâmbătă sunt considerate un test pentru societatea georgiană, care va alege între est și vest.
Protestatarii au fost mobilizați de partidul „Visul Georgian”, care este la putere din 2012. Formațiunea este condusă din umbră de Bidzina Ivanishvili, un om de afaceri care a făcut afaceri în Rusia din industria metalurgică.
Oligarhul nu deține vreo funcție publică, dar controlează tot ce se întâmplă în sistemul juridic, în Guvern și Parlament, spun analiștii.
Ivanishvili apare rar în spațiul public. Înainte cu două zile de alegerile parlamentare, el a participat însă la mitingul pro-guvernare. Presa din Georgia a notat că oligarhul s-a adresat mulțimii din spatele unui paravan de sticlă antiglonț.
”Dacă partidul „Visul Georgian” câștigă alegerile parlamentare din 26 octombrie, un scenariu de care nu suntem siguri doar noi, ci toată Georgia, chiar și oponenții noștri, nu numai că vom păstra pacea, dar vom salva țara. Vom câștiga cu toții, pentru că avem în față ani de dezvoltare, de reconstrucție a țării și de integrare în Uniunea Europeană.”, a declarat Bidzina Ivanishvili, președintele de onoare al Partidului „Visul Georgian”.
Alegerile parlamentare din acest weekend au o miză extrem de mare. Rusia înearcă să-și crească influența în această țară și în Caucaz în timp ce, potrivit sondajelor, marea majoritate a populației își dorește aderarea Georgiei la Uniunea Europeană. Partidul „Visul Georgian” se declară pro-european, dar a fost acuzat că, în ultimele luni, a aprobat legi de inspirație rusească.
”Trebuie să ne amintim că alegerile din 26 octombrie sunt un referendum decisiv. Pe balanță avem războiul și pacea, propaganda imorală și valorile tradiționale, ura și dragostea, un trecut întunecat și viitorul luminos al Georgiei.”, a adăugat Iraklli Kobakhidze, premierul Georgiei.
Autoritățile de la Tbilisi au au depus cerere de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022, după ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina. Bruxelles-ul a fost nevoie să pună pe pauză procesul, după ce parlamentul georgian a probat mai multe legi controversate care permit reprimarea opozanților politici și restricționează drepturile comunității LGBT.