Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste pro-UE în Georgia. Zeci de mii de oameni au manifestat cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare

Zeci de mii de georgieni au participat la o demonstrație pro-europeană. Ei au ieșit în stradă pentru a-și manifesta dorința ca Georgia să devină membră a Uniunii Europene. Protestul a avut loc cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare. Acum, Georgia este condusă de un președinte pro-european și de un guvern considerat pro-rus.  

Pe străzile din centrul capitalei, mulți demonstranți au venit cu steaguri ale Georgiei și ale Uniunii Europene și cu pancarte pe care scria ”Georgia alege Uniunea Europeană”.

„Este ultima manifestație organizată înainte de alegerile care urmează. Acest protest nu are nimic de-a face cu politicul. Acest proces este organizat sub steagul unității și pentru viitorul european al Georgiei. Iată de ce, este atât de important”, a declarat un protestatar.

Georgia a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022 și după un an, a obținut statutul de țară candidat. Ulterior, Parlamentul georgian a adoptat o lege controversată privind așa-zișii „agenți străini”, lege considerată de inspirație rusească. Drept urmare, UE a pus pe pauză procesul de aderare al Georgiei. 

„Peste o săptămână, în 26 octombrie, georgienii vor vota. Cetățenii care locuiesc în Georgia, cetățenii care locuiesc peste hotare vor vota și eu cred că, în sfârșit, vom reveni pe drumul cel drept”, a precizat un altul. 

Opoziția pro-europeană, formată din patru alianțe principale, se confruntă sâmbăta viitoare cu partidul de guvernământ, Visul Georgian. Sondaje recente par să indice că alianța de opoziție ar putea câștiga suficiente voturi pentru a obține o majoritate în Parlament. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE