Apar tot mai multe obstacole în drumul Georgiei spre aderarea la Uniunea Europeană. Opoziția de la Tbilisi susține că "deasupra țării atârnă tot mai mult umbra Rusiei", iar în plan economic vedem că a crescut tot mai mult importul dinspre compania Gazprom. În acest context, Euronews România a discutat cu Ministrul Economiei și Dezvoltării din Georgia despre strategia economică a țării și colaborarea tot mai strânsă cu Rusia.
Georgia s-a confruntat cu mai multe proteste violente în ultima perioadă, după ce Parlamentul a adoptat controversatul proiect al "agenților străini". Și în plan economic există anumite critici la adresa Guvernului de la Tbilisi, asta după ce importul de gaze din Rusia a crescut anul trecut cu 16,5%.
Ministrul Economiei și Dezvoltării din Georgia - (păstrăm și întrebarea) Și noi încercăm să diversificăm importurile de energie. Să nu depindem de o singură sursă.
Levan Davitashvili, ministrul Economiei și Dezvoltării din Georgia: „Ministrul Economiei și Dezvoltării din Georgia - (păstrăm și întrebarea) Și noi încercăm să diversificăm importurile de energie. Să nu depindem de o singură sursă. Acum avem un consum crescut, deci trebuie să importăm ca să păstrăm un echilibru pe piață. Importăm din mai multe țări, inclusiv din Rusia.”
Proiectul Neptun Deep, lansat în 2027
România se pregătește să pornească proiectul Neptun Deep, care din 2027 ar trebui să aducă primele molecule de gaz în rețea. Activiștii de mediu din țara noastră spun că acest proiect va polua foarte mult Marea Neagră. Georgia susține exploatarea sustenabilă a gazelor naturale de sub apă.
Levan Davitashvili, ministrul Economiei și Dezvoltării din Georgia: „Trebuie să avem studii clare despre impactul asupra mediului. Luăm în calcul doar investiții responsabile, este important să lucrăm cu companii serioase. Și în alte proiecte ar trebui să respectăm cu strictețe reglementările de mediu.”
Interviul integral cu Ministrul Economiei și Dezvoltării din Georgia poate fi urmărit vineri, de la ora 15:00, în cadrul emisiunii Economia.EU.