Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a început pe 4 aprilie și va dura 30 de zile. Această perioadă vine cu anumite reglementări. În contextul actual, cu valuri de dezinformări mai ales în mediul online, cauzate în special de situația geopolitică, rețelele de socializare joacă un rol foarte important, așa că trebuie să existe o mare atenție la postări.
Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor și pentru a proteja drepturile fundamentale, există așa-numitul regulament pentru serviciile digitale.
Însă pentru a ști cum să depistăm ce înseamnă conținut ilegal pe aceste rețele, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a elaborat un regulament. Iar furnizorii de servicii digitale din Uniunea Europeană pot primi diverse sesizări în acest sens.
Ce este „conținut ilegal” pe Facebook, X, TikTok, sau alte rețelele de socializare
ANCOM: „Conform Regulamentului privind serviciile digitale, conținut ilegal înseamnă orice informație care, în sine sau prin raportare la o activitate, inclusiv vânzarea de produse sau furnizarea de servicii, nu este conformă cu dreptul Uniunii sau cu dreptul oricărui stat membru care este conform cu dreptul Uniunii, indiferent de obiectul sau natura exactă a dreptului respectiv. Un conținut este ilegal atunci când încalcă una dintre legile în vigoare din România sau din alt stat membru UE. Exemple în acest sens sunt incitarea rasistă și xenofobă la violență și ură, abuzuri asupra copiilor, conținut terorist, încălcări ale drepturilor de autor, produse periculoase și ilegale, etc."
Pentru aplicarea acestui regulament, există niște măsuri stabilite prin Legea nr. 50/2024, iar ANCOM coordonează aceste servicii digitale şi cadrul legal care este necesar autorităţilor. Ele trebuie să dea ordine către furnizorii de servicii pentru eliminare a conţinutului ilegal. ANCOM este doar un fel de supraveghetor al serviciilor digitale în România și nu are vreun rol în moderarea conținutului.
Totul trebuie să fie în concordanță cu drepturile fundamentale privind libertatea de exprimare și de informare.
Obligațiile platformelor online:
- să explice clar, în termenii și condițiile lor, cum moderează conținutul și să aplice aceste reguli în mod consecvent și echitabil;
- să ofere utilizatorilor expuneri detaliate cu privire la motivele pentru care conținutul sau contul lor a fost restricționat sau eliminat;
- să creeze sisteme interne de soluționare a plângerilor, care permit utilizatorilor să conteste deciziile de moderare direct la furnizorul platformei online.
Ce se întâmplă dacă este depistat un conținut ilegal
Dacă este depistat conținut ilegal, pașii procedurali prevăd că instituțiile sau autoritățile publice cu atribuții în acest domeniu pot emite ordine (acte administrative) de a acționa împotriva acestui conținut ilegal, conform art. 7-8 din Legea nr. 50/2024.
Apoi, autoritatea care emite ordinul transmite o copie către ANCOM, în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii ultimei informații din partea furnizorului de servicii intermediare vizat de ordin, împreună cu orice informație primită de la acesta din urmă cu privire la modul în care s-a dat curs ordinului respectiv, conform art. 9 alin. (3) din Regulamentul privind serviciile digitale.
Cum este eliminat conținutul ilegal de pe rețelele de socializare?
Pentru eliminarea continutului ilegal, în regulamentul privind serviciile digitale se arată că, pe lângă emiterea acelor ordine, există și alte căi de acțiune:
- Notificarea adresată furnizorului de servicii de găzduire de către orice persoană fizică sau entitate.
ANCOM: „Această notificare poate fi făcută de orice persoană fizică sau altă entitate, care poate semnala furnizorilor de servicii de găzduire (inclusiv de platforme online) existența anumitor informații pe care le consideră conținut ilegal, în cadrul serviciilor oferite de aceștia, iar furnizorii au obligația de a institui mecanisme prin care să preia aceste sesizări. Mecanismele respective trebuie să fie ușor de accesat și de utilizat și să permită transmiterea notificărilor exclusiv prin mijloace electronice.
Pentru a putea fi procesată, notificarea trebuie să includă: o explicație suficient de justificată a motivelor pentru care notificatorul susține ca informațiile în cauză constituie conținut ilegal, o indicație a localizării electronice exacte a informațiilor respective (de exemplu, URL-ul sau, daca este necesar, informații suplimentare care să permită identificarea conținutului ilegal, adaptate în functie de tipul de conținut și de tipul specific de serviciu de găzduire), numele și adresa de e-mail a celui care face notificarea, precum și o declarație care să confirme că persoana care transmite notificarea are cu bună-credință convingerea că informațiile și susținerile cuprinse în notificare sunt exacte și complete."
- Informarea platformelor online de către notificatorii de încredere.
ANCOM: „Notificator de încredere poate fi orice entitate care demonstrează că are cunoștințe de specialitate și competențe specifice în detectarea, identificarea și notificarea conținutului ilegal, este independent de orice furnizori de platforme online și își desfășoară activitatile de așa manieră încât să transmită notificări cu diligență, acuratețe și obiectivitate", potrivit ANCOM, care acordă la cerere, statutul de notificator de încredere, conform unei proceduri, dacă sunt îndeplite condițiile menționate.
În Romania, în prezent, au fost desemnați doi notificatori de încredere: Organizația Salvați copiii și Institutul Ellie Wiesel."