USR a depus primele proiecte din pachetul legislativ pentru reforma administrativ-teritorială a României, cu scopul unei administrații locale care să fie „mai suplă, mai eficientă și care să-i coste mai puțin pe cetățeni”. Inițiativa vine la scurt timp după „bătălia” de la planșeul Unirii, dintre primarii Nicușor Dan și Daniel Băluță, care a arătat „cât de anacronică” este administrația Bucureștiului, cu „șapte primării care se calcă pe picioare”, susțin parlamentarii USR.
Proiect de lege: Reducerea numărului de judeţe şi de localităţi şi reorganizarea Bucureştiului
„USR a depus, sub semnătura parlamentarilor Alin Apostol, Narcis Mircescu și Teodor Lazăr, primele proiecte din pachetul legislativ pentru reforma administrativ-teritorială a României. Măsurile propuse includ reducerea numărului de județe și de localități, dar și reorganizarea Bucureștiului, astfel încât să rezulte un stat mai mic, cu mai puține instituții”, se arată în comunicatul de presă al USR.
Reorganizarea administrativ-teritorială a țării ar însemna costuri mai mici cu aproximativ 17 miliarde de lei anual, bani care ar putea fi folosiți în spitale sau în mai mulți kilometri de autostradă, potrivit sursei.
„Reorganizarea teritorială va aduce servicii de calitate în comunitate, mai mulți bani de investiții, mai mulți bani europeni și lucrări publice făcute cu cap, nu de genul terenurilor de fotbal în pantă”, a precizat deputatul USR Alin Apostol.
Proiectul de lege prevede organizarea țării în opt județe, corespunzând regiunilor de dezvoltare constituite încă din 2004:
- Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui)
- Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea)
- Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Prahova, Teleorman)
- Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea)
- Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș)
- Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj)
- Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu)
- București-Ilfov (Municipiul București și Ilfov)
Orașe cu cel puțin 20.000 de locuitori și comune cu peste 3.000 de locuitori
„În plus, orașele nu vor putea avea mai puțin de 20.000 de locuitori, iar comunele, nu mai puțin de 3.000 de locuitori. La rândul său, Bucureștiul nu va mai avea sectoare, ci subdiviziuni numite districte. Astfel, Capitala va avea o singură primărie și mai multe structuri teritoriale care să implementeze și să urmărească strategia de dezvoltare unitară, așa cum se întâmplă în multe orașe europene”, se mai arată în comunicatul USR.
Detaliile legate de numărul localităților sau al districtelor sau forma lor de organizare ar urma să fie stabilite prin Strategia de Reorganizare Teritorială, elaborată de Comisia Națională de Reorganizare Teritorială și adoptată de Guvern și Parlament.